Azi nu am prea mult chef de scris. E o zi mohorata si de dimineata am avut ceva treaba. Mi-a pierit tot cheful de scris. Am avut insa o mica pauza si am fost sa-mi fac o radiografie dentara. In asteptarea rezultatului am aruncat cateva priviri pe o revista din sala de asteptare. Si iata ce-am gasit.
O initiativa care merita luata in seama. Angajatul lunii. Suna un pic americaneste asa dar e o practica ce ar trebui incetatenita si prin firmele romanesti. Si in special in cele de prestari servicii. E bine si pentru angajati pentru ca se creeaza o motivatie in plus fata de cea financiara. De asemenea e bine si pentru clienti pentru ca arata ca firma are o politica de motivare a angajatilor si asta inseamna ca exista un climat pozitiv in interior.In mod normal, comunicarea aceasta se face in interiorul locatiei dar acum am vazut-o intr-o revista. E adevarat ca revista e celor de la Mol dar e in regula pentru ca se distribuie in mod gratuit catre orice persoana care alimenteaza sau face cumparaturi de la benzinaria respectiva.
Una peste alta, e o initiativa pe care o apreciez si o recomand tuturor managerilor din firmele din sectorul serviciilor!
Ana a zis
da..in America prinde foarte bine…si la noi ar fi motivant pe de o parte, dar cred ca datorita mentalitatii noastre si asta e o forma de discriminare… angajatul lunii/anului al unei firme/institutii va fi cel care e mai aproape de manager/director, care ii intra in gratii si il sustine chiar daca nu are dreptate sau eventual un membru al familei sale sau cel pentru care „sefu” are o slabiciune!
Adrian Monoranu a zis
Intradevar in Romania este mult nepotism dar ce te faci in cazul in care e o afacere de familie? 🙂
Ana a zis
Ii motivezi pe toti si ii scoti in fiecare luna pe toti la munte 😀
puisorul cufurit a zis
Adrian Monoranu a zis
Draga „puisorule”, iti recomand sa citesti sectiunea About de mai sus. Ai sa vezi ca am scris acolo ca acest blog nu are legatura cu jobul meu. Tocmai de aceea ti-am si sters comentariul. Pe viitor sper sa comentezi despre subiecte si nu despre persoane.
Pe curand!
sarjiulica a zis
aganjatul lunii:> suna bine, dar cam departe de noi. Romanul sef nu prea stie ce e aia modestie , nu ai sa auzi prea des pe cineva spunand ca „impreuna cu echipa mea” ci doar eu am facut eu am dres, eu eu eu . Nu intru prea tare in tema ca mor de somn (achizitiile astea :)) ), dar daca merita ceva de zis in privinta asta … „foarte tare!” :))
cristi a zis
„Angajatul lunii” este o recompensa ce stimuleaza competitia intre angajati.
Nu imi dau seama exact: intr-o statie de benzina, angajatii ar trebui sa fie in competitie intre ei, sau sa coopereze??? Nu e cumva situatia similara unei echipe de fotbal? Cei din aceeasi statie/echipa coopereaza pt. ca sunt in competitie cu alte statii/echipe.
In concluzie: „Statia lunii” ar fi un mod de recompesare mult mai potrivit decat „Angajatul lunii”. (Intr-un sistem unde ai nevoie de competitie, recompensezi competitia, dar in sistemul in care ai nevoie de cooperare…tot competitia o recompensezi??)
Adrian Monoranu a zis
Daca te uiti mai bine in poza ai sa vezi ca exista si competitia de care zici tu. In plus toata lumea stie ca si la fotbal exista jucatori mai buni in echipa si care sunt recompensati diferit. Toti sunt stimulati sa ajunga sus dar probabil va fi mereu unul mai bun. Nu mi se pare o practica gresita, ci chiar foarte eficienta. Atat timp cat exista transparenta si corectitudine. 🙂
asta e a zis
Adrian Monoranu a zis
@asta e
Da, ai intuit bine, ti-am sters comentariul. Am luat la cunostinta ceea ce ai semnalizat dar asa cum am spus si mai sus, discutiile de pe blog sunt despre subiecte si nu despre persoane.
PS. Lipsit de personalitate esti si atunci cand te semnezi „asta e”. Sa nu privim paiul din ochiul altuia in loc de barna din ochiul propriu.
Poti sa ma contactezi pe email pentru viitoare discutii. Il gasesti in sectiunea About.
adi a zis
tind sa-i dau dreptate lui cristi. asta pentru ca in cadrul echipei e de dorit sa creezi competitie inrte oamenii care au acelasi responsabilitati si nu intre oameni cu responsabilitati diferite. ma indoiesc ca e la fel de usor sa lucrezi la spalatoria benzinarii precum e sa fii casier si… atunci apare problema cum ii recompensezi in mod egal pe angajati, astfel incat sa nu se frusreze nici unul?
cum poate avea o echipa cu atatia oameni cu responsabilitati atat de diferite un singur angajat al lunii?
pe langa asta, din comentariile de mai sus se vede treaba ca nu e bine ca strategiile de R&R sa le transformi in strategii de PR. sunt convins ca Dan al nostru ar fi preferat o marire de salariu si nu sa-i puna figura intr-o revista distrubuita gratuit la benzinarie. pun pariu ca nici macar nu i-au cerut acordul sa-i publice fotografia si ca prietenii nu au ratat ocazia sa faca un pic misto. si… dupa toate astea ma intreb: oare isi doreste cineva sa fie angajatul lunii la benzinaria MOL?
aladeintrazilnic a zis
totusi omul a ajuns sef de tura de la spalatul geamurilor… poate sa fie o poveste inventata de cei de la PR sau poate e pe bune… in final bine ca functioneaza..
everdene a zis
LOCÁŢIE, locaţii, s.f. 1. Închiriere. ♦ Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosinţă temporară. ♢ Taxă de locaţie = taxă care se plăteşte drept sancţiune în caz de depăşire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 2. (Jur.) Contract prin care una dintre părţi se obligă să procure şi să asigure celeilalte părţi folosinţa unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani. [Var.: locaţiúne s.f.] – Din fr. location, lat. locatio, -onis.
sursa: DEX ‘98 (www.dexonline.ro)
Nu de alta dar, de la unul la altul la toti si asa mai departe. Nu am avut curajul sa spun la seminar si nici nu e nevoie sa imi fie aprobat comentariul:)
Adrian Monoranu a zis
@everdene: what’s your point? daca vrei sa comunici ceva mai simplu poti folosi formularul de contact, apropo de dorinta de a nu-ti fi publicat comentariul. 🙂