Mai intai vreau sa fac o precizare in legatura cu urmatorul post si anume. Acest post nu este pro sau contra proiectului Palas, ci pur si simplu o constatare sociala. Cred ca proiectul Palas Iasi este deja arhi-cunoscut chiar si pentru cei care nu-s ieseni sau locuitori ai Iasului. Au existat multe discutii si probabil vor mai fi destule chiar si dupa ce proiectul va fi finalizat. Ceea ce mi se pare mie foarte ciudat este ca aceste puncte de vedere exprimate cu multa patima sunt absolut aberante. Proiectul Palas, dupa parerea mea, aduce cu sine prima schimbare majora de peisaj in Iasi, dupa constructia IuliusMall (va las pe voi sa decideti daca faptul ca omul care se afla in spatele ambelor proiecte este acelasi e doar o coincidenta). Cu toate acestea, iesenii sunt atat de indoctrinati de niste minti intunecate de invidie incat protesteaza impotriva progresului. Imi aduc aminte ca atunci cand a inceput constructia IuliusMall toata lumea era la fel de impotriva insa acum nu cred ca exista un iesean care sa mai fie impotriva ideii ca mall-ul a schimbat orasul.
In fine, trecand peste aceste detalii, revin la subiectul principal al postului. Pana ieri credeam, asa cum am scris mai sus, ca iesenii sunt impotriva proiectului Palas pentru ca sunt indoctrinati de cei care si-ar fi dorit pentru ei terenul din spatele Palatului (stim cu totii cine sunt si acestia). Aseara am mai gasit un argument cel putin la fel de puternic ca si cel enuntat: rezistenta la schimbare! Da, ieseanul este unul dintre cei mai reticenti locuitori ai Romaniei in ceea ce priveste dezvoltarea. Conservatorismul romanesc s-a inventat aici si asta o vad si o aud in fiecare zi. Cum apare un proiect de dezvoltare, cum iesenii sunt impotriva. Nu vorbesc de carcoteala care exista peste tot, ci de un curente de opinie foarte puternice si extrem de prezente in orice clasa sociala. Cuvantul de ordine este suspiciunea. Aud mereu in jurul meu motivatii de gen spaga, mita, coruptie, etc. Eu sunt bacauan si sincer va spun ca atunci cand m-am mutat in Iasi uram Bacaul. Acum insa il apreciez si motivul e simplu: e un oras care se schimba si se dezvolta, iar oamenii vor asta si o sustin. O sa spuneti, da dar totul s-a facut cu bani murdari, coruptie, spaga, santaj politic, etc. Si concluzia care e? Bacaul s-a dezvoltat, coruptia dispare incet, incet si oamenii s-au ales cu un oras curat, modern, etc. Credeti ca vreun oras din Romania sau din lumea asta s-a dezvoltat fara sa existe acte de coruptie? Eu personal nu cred asaceva. Important este ca aceste proiecte raman, orasele se dezvolta si cei care au cel mai mult de castigat sunt locuitorii. Asa ca ieseanule, fii un pic mai deschis la minte si gandeste pe termen lung. Arunca hartia la cos, nu o indesa intre scandurile unei banci care e pusa acolo pentru tine si pentru ca tu sa te relaxezi intr-un parc curat. Respecta lucrurile pe care altii le fac pentru tine. Americanii au un principiu care functioneaza foarte bine „give something back to the community”, dar functioneaza pentru ca cei ce primesc acel something il si respecta!
Comentarii
Trackbacks
-
[…] s1.parentNode.insertBefore(s, s1); })(); TweetShareAcum ceva timp am scris un post despre proiectul Palas si lumea a cam luat foc. Au fost o groaza de comentarii, care mai de care […]
Ioana Grigoriu a zis
Acelasi om care a facut IuliusMall in Iasi, a mai facut unul si in Cluj, dar n-am auzit nimic de rau despre asta. Eu una sunt de parere ca tu la randul tau poti educa oamenii din jurul tau si am sa dau un exemplu concret, de cate ori ies cu un prieten/amic in oras si am ceva de aruncat o fac in locurile special amenajate, urmatorul pas al persoanei respective va fi sa faca acelasi lucru, este o chestie studiata, incercati si voi. Sa nu se inteleaga ca arunc gunoiul unde trebuie numai cand ies cu cineva 😀
Raluca a zis
Sunt un mare fan al Iasi’ului. Sustin initiativele noi si ma bucur cand vad ca lucurile au facut macar un pas, inainte.
Cu ceea ce nu pot fi de acord insa este cu promovarea unui proiect ca ceva ce nu este. Palas’ul este, pana la urma, un mare (foarte mare) proiect imobiliar. Nu am nimic (neaparat) cu acest lucru, insa sa fie promovat ca atare. Pentru ca, sa fim seriosi, pe oamenii din spatele proiectului nu i’au apucat CSR-ul 🙂 Nu imi place constructia care e fix intre Luceafarul si Palat, care strica toata esplanada si Palatul Culturii. De asemenea, nu imi place nici iarba pusa pe acoperisul blocurilor din macheta, doar pentru a crea senzatia de mai mult verde. Din cate stiu eu, parcurile nu se fac pe blocuri.
Recunosc, e trist ca din cauza unor oameni inchisi la minte avem abia acum Carrefour, avem doar 1 McDonalds (in loc de 4 cate trebuiau initial), Metro si Praktiker au venit cu mult mai tarziu decat in alte orase etc.
Cu toatea acestea, la nivel principial, nu pot sa fiu de acord cu actele de coruptie, doar pentru ca ele duc la o evolutie. Prin natura actului in sine, evolutia este anulata.
Din cate stiu, unii dintre cei care au dus la evolutia Bacau’ului (evolutie de necontestat) au acum dosare la DNA. De ce nu considera nimeni acest lucru un pas inainte?
sebah a zis
Se pare ca raluca mi-a luat-o inainte…
Exact acelasi lucru voiam sa il scot in evidenta.. probabil sunt multi care contesta proiectul Palas din motive gresite.. din rezistenta la schimbare, insa trebuie luat in considerare ca proiectul este o mina de aur pentru stim noi cine. Nu se gandeste nimeni la binele orasului sau la dezvoltarea lui, daca lucrul asta se intampla inerent.. foarte bine daca nu, asta e. Eu cel putin am o problema cu mesajele CSR total false.. plus ca exista o sumedenie de neconcordante cu planul initial.
Daca ai timp sa treci prin Iulius mall si sa te uiti la macheta initiala.. apoi sa te duci langa palat si sa vezi diferentele. Nu numai ca apar tot felul de cladiri in mijlocul parcurilor promise, dar 75% din cladiri sunt birouri , complexe comerciale etc. Nu degeaba a castigat proiectul locul 1 la concursul Cel mai bun proiect Retail, nu de dezvoltare, nu altceva. Concurusl ala e un fel de cel mai bun proiect de scos multi bani. Ce bucurie.. o sa se intample la noi in oras.
Nici Iulius Mall nici Palas nu vor creste nivelul de dezvoltare Iasi. Nivelul e crescut de Siemens, sa speram Delphi chiar si XL World sau alte companii cu 100 de angajati. Ei sunt cei care creaza valoare, care cresc „formarea bruta de capital”. E usor sa cresti consumul, si e si profitabil pentru compania ta, insa pe termen lung nu e o investitie durabila. Asta e diferenta intre proiectul Tehnopolis si Iulius Mall intre Palas si Complexul Expozitional ce va fi demarat in 2 ani.
Probabil sunt multi oameni rezistenti la schimbare, insa printre ei sunt si oameni rezistenti la pacaleala. Din pacate eu sunt printre cei rezistenti.. la ce vom vedea. Insa nu voi fi niciodata de acord cu investitii in debusee de consumeristice (pentru piata locala, daca ar fi fost pentru turism era altceva)
Adrian Monoranu a zis
@Raluca: Ca au sau n-au dosare la DNA asta nu e chiar asa important. E important insa ca Bacaul are cele mai bune strazi din Moldova, are business-uri romanesti care merg, are zone de agrement ceea ce nu pot spune despre Iasi. Cei despre care tu spui ca au dosare au lasat ceva in urma si cel mai mult au castigat bacauanii si pe termen lung tot ei vor castiga. Cat despre ieseni … ma indoiesc ca se va intampla asta prea curand.
Raluca a zis
Nu e o discutie despre Bacau versus Iasi. Imi pare rau ca o vezi asa.
E vorba pur si simplu despre niste principii.
Adrian Monoranu a zis
@sebah: Orasele se dezvolta prin comert. Industria se va dezvolta limitat Sebah, pentru ca suntem in UE si automat forta de munca se va scumpi iar companiile vor migra in Moldova si alte tari non-UE. Pe termen mediu poate vor aparea cateva companii dar acestea nu dezvolta orasul ci se dezvolta ele insele. Ai fost recent pe la Pitesti sa vezi ce putin s-a dezvoltat de cand Renault a preluat Dacia?
Companiile au nevoie de birouri, oamenii au nevoie de spatii comerciale, de restaurante, etc. Nu vedem padurea din cauza copacilor. Cum crezi tu ca se va dezvolta Iasul datorita Tehnopolisului sau a Complexului Expozitional sau a altor centre de profit care vor fi in comunele invecinate si vor plati impozite si taxe in aceste comune? Sebi, nimeni nu mai construieste fabrici si uzine in orase. Astea nu dezvolta Iasul ca oras. Proiectele de gen Palas dezvolta. Spune-mi te rog de cate ori ai fost in strandul acela infect care era inainte la palat, de cate ori ai mers la Teatrul de Vara care oricum nu functiona sau de cate ori te-ai plimbat pe maidanul de la Teatrul Luceafarul? Crezi ca era mai bine sa ramana asa? Ca o sa apara cladiri de birouri e foarte adevarat, dar pe langa ele o sa fie si zone de agrement, zone de recreere, etc. Nu vreau sa fiu eu un avocat al Palasului dar haideti sa fim realisti.
Adrian Monoranu a zis
@Raluca: Aaa, nicidecum. Problema e ca principialitatea asta tipica o sa-i tina pe ieseni in umbra si alte orase o sa se dezvolte. Atentie la Suceava in urmatorii ani!
sebah a zis
pai eu sunt realist..
Eu ma uit pe numere. Si un lucru cunoscut e ca peste tot consumul nu da o crestere sanatoasa.
Eu ma refer la a aduga valoare fie in servicii, fie in industrie , agricultura ce o fi. Nu zic retailul are locul sau, insa atata timp cat dezvoltarea se invarte in jurul consumului si comertului ea creste e un balon de aer.
Nu am fost in Pitesti, nu imi dau cu parerea. Insa ceea ce se intampla acum cu Iasi este o crestere artificiala, principalii investitori sunt fie in domeniul bancar fie in retail, fenomenul e valabil pentru Romania in general. DEabia anul acesta, au aparut semne promitatoare cand nimeni nu se astepta. Crestere de 8,8% economica, pentru prima data are o baza de peste 10% formarea bruta de capital. Mentionez a doua oara lucrul asta, pentru ca e foarte important. Printre parghiile financiare, acest indicator sta la baza multor lucruri.
Inca un lucru, nimeni nu e impotriva proiectelor, dar nu in felul asta. Nu vreau ca Iasi sa devina un Cluj 2, sau un Bucuresti 4. Daca tu consideri ca sunt conservatori cei care doresc sa pastreze farmecul Iasiului, atunci ii prefer pe ei.
De ce sa nu investesti in zona Palas intr-un complex turistic? De ce sa nu dai personalitate Iasiului printr-o dezvoltare a officeurilor in zone periferice si reabilitarea centrului istoric intr-o zona de agrement? Simplu: din asta ar castiga doar cetateanul de rand.
Nu orice pas… e unul inainte. Palas va aduce multi bani in Iasi, va contura si mai bine acea clasa de persoane bucuresti-wannabe si va transforma Iasi-ul intr-o clona veritabila a Clujului.
Si inca ceva, de care nu am vorbit, proiectul e prost. Am cunostinte care s-au ocupat de proiect si de licente, s-a dat mutla spaga. Vor fi probleme infernale cu traficul, si asta e usor de inteles de ce.
#ce spui tu e exact in spiritul consumerismului, sa muncim mai mult, sa castigam mai mult, sa cheltuim mai mult. Nu multumesc, nuv reau asta pentru Iasi. Vreau un Iasi cu un sistem educational puternic, cu o scoala sanatoasa si un mediu corporate orientat cat mai nisat si pe adugarea de valoare. Si mai vreau un Iasi linistit, verde cu multi tineri.
Deja merg prea departe, insa pot fi facute paralele chiar cu economia mondiala, insa la baza ideea Palas este una ce sigur ii face bine unui om, insa am dubii legate pentru ceilalti 350.000.
sebah a zis
cateva lucruri legate de cresterea economica
http://www.cronicaromana.ro/index.php?editie=1571&art=82132
strategia.ncsd.ro/docs/sedinta_2.pdf
http://www.adevarul.ro/articole/o-crestere-economica-bazata-pe-consum-intern-poate-fi-o-capcana/85064
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-2246224-video-valentin-lazea-economistul-sef-bnr-cresterea-economica-romaniei-este-nesustenabila-bazata-consum.htm
Toata lumea incerca sa schimbe cresterea bazata pe consum.. de ce nus e aplica asta si pentru Iasi?
Adrian Monoranu a zis
@Sebah Tot ceea ce spui tu e foarte adevarat. Nu te contrazic. Ce spun eu e ca Iasul nu are forta la momentul actual sa dea tonul la o revolutie in acest sens. Sistemul educational va creste, centrul se va reabilita, Iasul va deveni un oras turistic dar asta nu se intampla datorita unor investitii private Sebi. Astea vin dintr-o administrare buna a milioanelor de euro platiti de contribuabili (mare parte pers juridice) de catre primarie. Desi n-am vrut sa duc discutia asta in politica pana la urma tot aici se ajunge. Din pacate ieseanul nu stie sa-si aleaga conducatorii. 🙁
Am totusi o intrebare? Ce reabilitari culturale se puteau face in zona in care se construieste Palas? Din cate stiu eu acolo era un maidan. WTF?
Problemele legate de trafic nu tin de Palas ci tin de strazile prost gandite din jur, de lipsa soselei de centura si de lipsa unor sensuri unice eficiente. In orice caz, numarul masinilor va creste si probleme cu traficul sigur vor fi.
Raluca a zis
Conservatorismul meu, cum il numesti tu, nu se manifesta prin faptul ca mi’as dori ca lucrurile sa ramana asa. Asa, evident necesita sa fie imbunatatite.
Conservatorismul meu se manifesta prin faptul ca imi doresc sa se faca proiecte, dar proiecte transparente, bine gandite pentru care nu e nevoie ca cineva sa fie corupt. Nu mi se pare ok sa fie nevoie de coruptie pentru realizarea unui proiect gen Palas, asa cum nu mi se pare ok sa fie nevoie de coruptie pentru a permite accesul unui magazin de retail in Iasi. Si faptul ca ambele proiecte au un scop asa zis nobil nu scuza modalitatea de realizare a lor. Pentru mine, scopul nu scuza intodeauna mijloacele. Capitalul negativ de imagine negativ e cel putin la fel de mare. Incet, dar sigur, grupul de interese de la Iasi (si din Moldova, in general) isi construieste propriul brand.
Le multumim 🙂
Adrian Monoranu a zis
@sebah: Pentru ca in Iasi nu exista nici macar crestere bazata pe consum. :))
Adrian Monoranu a zis
@Raluca: Eheeeeeei, Moromete, Moromete! Parca suntem in poiana lui Iocan. Noroc ca nu discutam despre politica desi e putin din asta si pe aici. Cine crezi ca ar fi primit aprobarea primariei sa faca un proiect in acea zona fara spaga? Nimeeeeeni! A fost o licitatie de spagi. Cui se datoreaza asta? O sa spui ca primarului dar eu te contrazic si spun ca e vina ieseanului care l-a ales. Sa vedem de-acum ce-o mai fi. Cat despre grupurile de interese … if u can’t beat them, join them. Oricum o sa faci asta sooner or later. 🙂
sebah a zis
Chiar de la voi .. si aici ma refer profesorii FEAA sa facem treaba buna indiferent de cat de mic e proiectul.
Asta incerc si eu si raluca sa spunem, de ce sa nuf acem treaba buna in Iasi, si sa ne multumim cu jumatati de masura.
Stiu ca mediul politic , administrativ este cum este.. si nu sunt naiv sa cred ca toate ar putea merge perfect. DAr la nivel principila de doctrine de dezvoltare lucrurile pot fi implementate cum trebuie, e nevoie doar de vointa si motivatie.
Chiar la semianrul tau de logisitc invatam de benchmarking, eu sunt de acord ca trebuie si Iasul sa faca asta, dar luand doar exemplele pozitive.
Alex Nutu a zis
Mi-a placut foarte mult post-ul asta, si eu sunt de aceeasi parere, pana la urma toata miscarea asta impotriva Palas a fost creata artificial de stim noi cine, acesta profitand parca de faptul ca „ieseanul este unul dintre cei mai reticenti locuitori ai Romaniei in ceea ce priveste dezvoltarea”. Cat despre spaga sau nu…asta e prezenta la orice proiect de anvergura pana la urma. Initiatorul protestului daca ar fi castigat „licitatia” tot o spaga, doua ar fi dat si el.Stiu ca nu a existat nici o licitatie, dar din cate am inteles se mai practica si in afara chestia asta, adica statul vine cu pamantul si cel interesat de proiect cu banii,ei fiind parteneri, mai trebuia facuta licitatie in cazul acesta? Corecteaza-ma daca gresesc.Oricum nu asta e important, important e ca ai dreptate, Iasul e asa cum este din cauza noastra a iesenilor, pacat ar putea fi mult mai sus ca oras decat este acum. Mi-a mai placut asta „Nu vreau sa fiu eu un avocat al Palasului dar haideti sa fim realisti”… de aici rezulta oarecum si ca iesenii nu sunt realisti si prefera un Teatru de vara inexistent si o pajiste numai buna pentru oi alaturi, asta fiind farmecul Iasului. Cred ca cel mai frumos era ca primaria sa faca un concurs de proiecte pentru terenul ala si sa aleaga iesenii pe care il prefera, dar asa ceva nu se va intampla prea curand. Oricum discutia a devagat din cauza notorietatii proiectului de la ceea ce voia sa spuna de fapt Mono, si e ilustrat foarte bine de poza atasata. Vom trai si vom vedea de acum, sper ca va fi bine, si eu am unele temeri in ceea ce priveste proiectul, recunosc m-am gandit si la nerespectarea planului initial, si la comparatia cu Clujul dar per total cred ca va fi un loc pe care il voi frecventa cu placere si va fi benefic in final pentru ieseni.
Adrian Monoranu a zis
@Alex Nutu: Ma bucur ca in sfarsit vad si o reactie pozitiva. 🙂
Adrian Monoranu a zis
@Sebah Hmm, ma scuzi, dar cum o sa facem aceste proiecte cand toti absolventii nostri se rezuma doar la cuvinte si cand vine vorba de facut, majoritatea o intind prin Bucuresti sau alte meleaguri mai prielnice unei cariere? Apoi stam prin tari straine si scriem pe bloguri cat de naspa e in Iasi si ne plangem ca nimeni nu face nimic. Uite ca unii au ramas aici si au facut. Si acum li se da in cap. Normal ca vor sa castige un ban si normal ca daca altii nu fac atunci ei o sa castige tot mai mult. E usor sa critici si sa arati cu degetul, sa vb despre „grupuri de interese” cand esti la adapostul unui job caldut intr-o multinationala undeva in vest. Chiar vreau sa vad cati dintre studentii foarte buni de anul asta de la mktg (si slava Domnului sunt destui) vor face ceva pentru Iasi. 🙂
sebah a zis
http://www.strategy-for-iasi.com/
sunt unii care promoveaza iasul..de peste hotare.
eu nu am nimic cu proiectele de investitii.. am ceva doar cu cei ce urmaresc doar profitul fara dezvoltare durabila.
Legat de intrebarea cu licitatia, orice achizitie publica cu valoare mai mare de peste 300 euro (aici s-ar puea sa gresesc) trebuie facuta prin licitatie publicata in monitorul oficial.
Bogdan Alupoaie a zis
eu unul sincer sunt PRO acestui proiect si abia astept sa-l termine sa vad ce-o sa iasa.
In schimb nu-s de-acord cu acei chinezi care au venit sa lucreze la noi.
Bogdan Alupoaie a zis
mi-am luat o cana de cafea si m-am pus sa citesc toate cele de mai sus de la cap la coada si cu mare atentie … si sincer noi iesenii ar trebui mai intai sa ne schimbam mentalitatea, defapt nu toti, unii ( precum si cativa ce au scris mai sus ), cu asemenea mod de gandire nu se poate face nimic, cu oameni care vor bine dar nu se duc macar la vot si asteapta ca peste noapte sa primeasca pomana incat sa fie multumiti, cu oameni care inca au o gandire comunista, sincer nu putem evolua.
Nu stiu cati din voi ati iesit din tara asta infecta, dar nu in vacante ci cu treaba sa incercati sa va simtiti pentru o saptamana cetatean german, englez, austriac sau francez sa vedeti cum gandesc ei si cat de deschisi la minte sunt in comparatie cu noi.
Sincer proiectul Palace este unul foarte tare, zona este bestiala si vorba cuiva de mai sus cine naiba mergea la infectul ala de strand plin de tigani sau la acel teatru de vara care nu cred ca a mai functionat din 1994.
Normal ca vecina Vasilica de 60 de ani vrea parcuri si turism, dar tineretul ? noi …. credeti ca prin parcuri si turism veti ridica economia acestui oras care este pe punctul de a deveni coada Moldovei ?
Ar fi frumos sa putem sterge Iasiul cu radiera si sa-l redesenam pixel cu pixel pentru a-l avea cum ne dorim.
sebah a zis
din moment ce doar eu si raluca am postat mai sus.. o iau personal.
nu am o gandire comunista iar rezistenta la schibmare zic eu e la un nivel destul de jos.
Acest oras nu e o mizerie si nici tara asta. Vara asta am locuit 3 luni in Polonia si am vizitat numeroase tari vestice si decalajul este mai mult perceput decat real, sursa pentru un veritabils tereotip autoflagelant.
Dupa cum am mai zis-o, orice pas inainte e bun, si ca se face ceva in zona Palatului va avea repercursiuni pozitive asupra Iasului. Insa… tot ce am vrut sa zic (si se pare ca nu ai inteles) e ca prefer ca treaba sa fie facuta macar cu cap (daca bine nu se poate). La ce ma refer prin asta? Sunt constient ca influenta politica e semnificativa, iar daca nu era dascalu era domnul Schrotter sau Fenechiu. Vreau doar sa spun ca daca proiectul este orientat spre profitul unei companii, nu trebuie ridicata in slavi pentru implicarea sociala in Iasi, deoarece chiar nu e cazul. De aici am pornit discutia despre consumerism, unde aduceama rgumentul ca proiectul Palas este un debuseu de consum, deci prin urmare nu va antrena o crestere economica sustenabila pentru Iasi ci doar un flux sporit al banilor.
Oricum afirmatii precum.. sa stergem iasul cu totul si sa-l recreionam sau cum tara asta e o mizerie spun multe despre deschiderea si rezistenta la stereotipuri.
Sunt multe argumente ca Iasul va creste constant pentru urmatorii 10 ani chiar si cu management prost, chiar si cu investitii inoportune, va creste pentru ca sunt anumiti factori demografici care vor evolua implacabil. Parca vad cum aoameni precum Nechita sau Dascalu isi vor atrage toate meritele pentru lucruri ce nu au nici o legatura cu ei. In fine alta discutie..
Voi incheia cu un citat: „You’re not even close to being outside the box, you’re not even in the box, you’re the box!”
Raluca a zis
Deja cred ca Sebastian s’a explicat mai mult decat trebuia. Dar, vorba lui, e greu sa nu fac o ultima remarca.
Mi se pare foarte nostim cum sunt asteptari foarte ridicate de la tinerii din ziua de azi, insa atunci cand ei au pretentia ca lucrurile sa fie facute ca la carte, sunt considerati naivi, asa zisi Morometi.
Nu am nimic impotriva IDEII de Palas, nu sunt insa un foarte mare fan al executiei. Pamantul de acolo trebuia valorificat mai bine, clar. Insa nu inteleg de ce sunt promovate lucruri care nu sunt incluse in proiect, doar pentru a’i da aspectul de proiect CSR. Din cate stiu eu, acest lucru e manipulare.
De asemenea, aceiasi 3 (aproximativ) oameni care sunt in spatele a tot ce se misca in orasul asta, carora ar trebui sa le multumim, sunt cei care, in acelasi timp, tin de fapt portile inchise adevaratelor oportunitati si investii pentru orasul asta. Si asta pentru ca dorinta de CSR e asa mare, incat vor sa duca singuri Iasiul mai departe.
Acest aspect de oras inchis, aceste „licitatii de spagi” care se acorda intre aceleasi persoane si aceste grupuri carora ar trebui teoretic „sa dam join” (daca nu ne’am pierde timpul fiind naivi) – ei sunt cei care determina ca tineri de valoare, care mai au inca o umbra de principii, sa fuga cu drag spre Bucuresti. Si nu neaparat pentru ca acolo ar fi mai bine, sau mai etic, ci doar pentru ca luptele se dau la niveluri mai inalte, nu incepand de la primul ghiseu la care te duci in primarie (aici am folosit o metafora, ca sa nu dau nastere altor discutii :))
Nu am sa iau nimic personal, cu toate ca ar fi loc si de asa ceva. Asa cum am fost constant invatata (la scoala sau in afara ei), daca nu m’am facut inteleasa, cel mai probabil, eu sunt problema si nu altii.
Adrian Matei a zis
Am preluat leg[tura .
Într-adevăr, oraşul Bacău e mai dezvoltat ca Iaşi. De fapt Iaşul a rămas cam în urmă. Mă uit la Cluj şi văd cum se dezvoltă… Extraordinar!
Îmi dau 2 palme, mă uit la Iaşi şi revin la perspectiva sumbră pe care o dau viitorului acestui municipiu. Şi cum la Cluj politicienii au atras investitori, foarte uşor găsesc vină clasei politice din Iaşi care timp îndelungat nu au dezvoltat oraşul mai deloc afară de „parteneriatul reciproc avantajos” (dintre actualul primar şi domnul dezvoltator imobiliar al Iulius Mall şi Palas)- RELAX, avantajos mai mult pentru ei decât pentru noi.
Dar să nu arăt de făţis faptul că sunt îngreţoşat de politică. (clar că o să votez pentru schimbare în turul II, nu pentru cei care mai au nevoie de timp- timp să mai fure. Hai că nu asta ar fi problema, dar să fure mai puţin).
Whatever … Mesaj pentru MONO şi pentru toţi susţinătorii proiectului, printre care mă număr:
==> RELAX, când e vorba de mulţi bani … nu le stă nimeni în cale la mafioţi. În maxim 3 ani avem Palas-ul. Fie că rămâne primarul actual sau pretendentul. Distrug nenorociţii păduri în oraşe că să facă ansambluri rezidenţiale … credeţi că minunatul Parc Copou mai are mult de trăit?!
Dau leg[tura mai departe…
Financiarul a zis
FALS ÎN ACTE PUBLICE la “Palas”! Dascălu riscă totul pentru a atrage bani europeni?
– Consilierii locali ieşeni au aprobat un acord încheiat între două firme ale lui Iulian Dascălu şi o firmă-fantomă: „Palas Corp” SRL (care nu există în evidenţele Registrului Comerţului sau ale Ministerului de Finanţe)
– Pentru parafarea documentului trecut prin CL, firma-fantomă a utilizat o ştampilă şi o semnătură, AMBELE FALSE:
– datele de identificare – cod fiscal şi J – care apar pe ştampilă sunt, de fapt, ale unei firme cu alt nume („Edilis Cleaning”) care are ca obiect de activitate „spălarea şi curăţarea (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană”
– la semnătură apare personajul „Emilian Gabriel Grosu”, cu funcţia de „Administrator” ceea ce este, din nou, fals, pentru că la firma respectivă figurează ca administrator o altă persoană
– Firma „Edilis Cleaning” este fosta „Edilis Proiectare”, firmă care a fost înfiinţată de asociaţii de la „Relians Corp” SRL (societate care asigură servicii de consultanţă în proiecte europene); aici mai apare o curiozitate: la scurt timp după ce milionarul ieşean Dan Iulian Stratan a cumpărat „Relians Corp”, societatea „Edilis Proiectare” a fost preluată de Iulian Adrian Dascălu (printr-un intermediar)- Revista FINANCIARUL va ataca în instanţă Hotărîrea de Consiliul Local prin care s-a aprobat, cu ochii închişi, documentul semnat în fals şi ştampilat de „omul lui Iulian Dascălu”
Lavinia a zis
Imi place asa de mult cum tuturor le place sa stea pe fund si sa comenteze.
Din partea mea, thumb up pt Palas, e un proiect bun, realizat cu mijloacele care se folosesc in ziua de azi pt a atinge scopurile, insa din pacate nu ne putem sustrage istoriei, asa cum am vrea.
Macar se face ceva, nu doar se comenteaza.
Mi se pare uimitor ca multi tineri considera ca ar fi fost mai bine sa fie un maidan in loc, decat Palasul. E uimitor pt ca e la mintea cocosului ca doar niste mari interese financiare pot impinge un proiect de anvergura asta. Deci fara interese financiare, am fi avut in continuare un minunat maidan.
Din partea mea, enjoy the other ones, pt ca mai avem slava domnului!
proprietarul a zis
Aparentele si victimizarile, sunt metode infailibile de a ascunde dedesubturi tenebroase.Se translateaza comentariile spre teme sociale, estetice,sau de progres economic, pasi inainte, etc, etc…..
Comentariul prinde si majoritatea care nu a avut de suferit sau nu a fost prejudiciata cu nimic, ignora istoricul adevarurilor ingropate de actualul si falnicul Palas, care se pare ca nu mai are limite si se umfla continuu ca un balon( De…!Interese multiple fraticule!!).
S-a vorbit despre „maidan”, „pasune pentru oi” sau „statul vine cu pamantul”.Sunt comentarii corecte d.p.d.v. al spectatorului neimplicat/dezinteresat.
Financiarul vine cu niste comentarii, documente, probatorii pentru niste actiuni ulterioare celor care au pregatit premeditat posibilitatea comiterii lor. Terenul cuprins in perimetrul Palas a fost rotunjit prin luare cu japca de la proprietarii care au fost demolati cu buldozerele si li-s-a refuzat plata rascumpararii prin hotarari de Comisii de retrocedare(Legea 18 si Legea 10)
Aici este adevarata durere a celor putini, care inca mai spera….