In vara citeam un comunicat pe site-ul universitatii in care se spunea ca se intentioneaza schimbarea structurii anului universitar si a formelor de evaluare. La momentul respectiv am perceput acea schimbare ca o intentie si nu credeam ca o sa se materializeze atat de repede. Astazi insa am primit oficial, pe mail, un document ce contine structura anului universitar 2009-2010 si nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca intradevar exista acele schimbari. Documentul este deja public si poate fi consultat si pe site-ul universitatii, adica aici.
Schimbarile se regasesc si in noul regulament de desfasurare a activitatii didactice si nu pot decat sa ma declar multumit. Se pare ca vom avea un sistem de evaluare apropiat de cel american, o structura cu 2 semestre a cate 16 saptamani in care sunt incluse si evaluarile in sistem mid-term si finals. Va exista de asemenea si posibilitatea organizarii unei sesiuni de mariri pentru cei care doresc sa adauge puncte in plus la evaluarea primita in cursul celor 16 saptamani.
Noul sistem va prelungi perioada anului universitar, activitatile intinzandu-se acum pana la jumatatea lunii iulie, ceea ce este mult mai bine, evitandu-se perioadele aglomerate de pana acum. Ceea ce suna extrem de bine este aparitia in regulament a unui articol care spune ca profesorii vor putea sa-si stabileasca singuri formele de evaluare (bineinteles cu acordul consiliilor profesorale si in limita regulamentului) ceea ce va face ca exigentele sa creasca, cel putin din punctul meu de vedere.
Una peste alta, este o initiativa foarte buna si sper sa o putem pune in aplicare cu succes in anul universitar ce ne bate la usa. Se tot vorbeste de reforma in invatamantul romanesc si desi sunt multe guri care contesta aceasta reforma, eu o vad ca pe un lucru bun. Important este insa ca aceste schimbari (mai ales cele din sistemul preuniversitar) sa fie implementate corect si evaluate strict.
Asadar, dragi studenti si viitori studenti ai UAIC Iasi, ascutiti-va urechile, pregatiti-va ochii si rezervati-va locuri la biblioteca pentru ca eu unul va astept cu drag. 🙂
ines a zis
Replica asta ultima mergea foarte bine insotita de un „muhaha >:)” 😛
Adrian Monoranu a zis
@ines: Am vrut dar m-am gandit ca ar fi prea sadic. Oricum vad ca se subintelege! 🙂 muhahahaha!
alexandruilie (Alexandru Ilie) a zis
Twitter Comment
Evaluari in stil american pentru studentii din Universitatea Al. I. Cuza Iasi: [link to post] (via @monoxid)
– Posted using Chat Catcher
Andrei a zis
Well,suna bine. Singurul dezavantaj care exista si va exista mult timp de acum inainte este numarul foarte mare de absolventi in comparatie cu numarul de joburi.Facultatea o faci pentru a fi un somer cu studii superioare si este pacat. Dar lacomia celor ce conduc universitatile face ca numarul de locuri disponibile sa fie in continuare in exces fata de cererea de pe piata
Adrian Monoranu a zis
@Andrei: Eu cred ca sistemul asta va ajuta la o filtrare mai buna a studentilor si de asemenea cred ca nu vor mai fi asa multi care vor reusi sa termine. Poate ca unii dintre colegii mei nu ar vedea asta ca un lucru bun dar eu sunt convins ca o filtrare mai buna este necesara.
Valeria a zis
Cui ii apartine ideea acestui tip de evaluare?
Sa speram ca nu vor mai ocupa locurile in anfiteatre si camine oameni care au venit la UAIC de flori de stracalax! Buna idee!
nicolette a zis
De ce mereu copiem pe altii si nu suntem originali…? era mult mai bine inainte… Acum, mai nou, copiem americanii,…am inteles….insa profesorii nostrii au pregatirea sistemului american? de ce atunci cand am inceput masterul, destul de scump, un anumit cadru didactic a tinut sa precizeze urmatoarele: „mai copii, nu stiu ce se vrea a fi masterul asta si nici nu stiu ce sa va predau”….Sincer, m-a dezgustat un pic ideea aceasta si intampinarea in noul ciclu universitar. Am avut intentia sa ma transfer in strainatate, fiind destul de dezamagita de ce se intampla in facultate la noi… Cei de la o universitate destul de renumita si cunoscuta mi-au trimis imediat raspuns afirmativ si mi-au dat toate informatiile de care aveam nevoie. Insa, elanul mi-a fost repede taiat de cei de la facultatea noastra….Imposibil si atat… De ce? Nu se poate.Nu am auzit de asa ceva…transfer in strainatate…Bine, bine, dar vreau si eu un motiv….Nu se stie…Masterul din strainatate are aproximativ acelasi pret, insa inveti ceva…si se pune accent si pe practica…Profesorii te ajuta sa-ti faci practica si bineinteles facultatea te ajuta si in cautarea unui Job…SI cu siguranta facultatea in strainatate nu este o hiena care iti ia banii degeaba. Ne-am cam saturat sa fim cobaii facultatii pe banii nostri. Totusi si studentul trebuie respectat cat de cat…Nu stiu daca va fi acceptat acest comentariu, pt ca cei care sunt mai directi nu sunt bagati in seama sau eventual incaseaza o nota mica la un examen ca avertisment sa-si tina gura inchisa (am patit-o si pe asta, pt ca am corectat un anumit cadru didactic)…In fine, ideea e ca incercarea de a adapta sistemul american intr-o univ. pur romaneasca cu un sistem de invatamant care nu te invata concret mai nimic, e doar o alta bila neagra din sutele de mii pe care Romania le are…. Sper sa nu ramana doar un monolog…. Numai bine.
Adrian Monoranu a zis
@nicolette: Ce spui tu e foarte trist dar e si vina voastra a studentilor ca nu mergeti sa semnalizati astfel de atitudini. Cei mai multi sunt foarte satisfacuti cu sistemul ambiguu pentru ca vin doar sa primeasca diploma si nu vor sa si invete ceva. Probabil va mai trece ceva tp pana vom fi cu adevarat la nivelul univ din vest dar eu am incredere. Nicio schimbare majora nu a avut loc peste noapte ci in timp.
nicolette a zis
Eu am avut „tupeu” (cum considera unii profesori) – eu numesc acest „tupeu” dreptul studentului – sa atrag atentia asupra unor lucruri urate care se intampla. Dar m-a luat cineva in seama?
Nu, doar mi s-a precizat ca vorbesc cam mult…Eh, poate am eu spiritul revolutionarului prea dezvoltat….