M-am gandit de 2 ori inainte sa scriu articolul asta. Ma gandeam ca s-ar putea sa nu fie chiar etic. Avand in vedere ca eu reprezint cea mai prestigioasa si veche in acelasi timp, universitate din Romania (chiar daca nu oficial pe acest blog), am considerat initial ca s-ar putea interpreta ca am o parere proasta despre institutia in cauza si ca incurajez studiu in strainatate. Vreau insa ca acest post sa fie considerat doar o simpla stire si sa se inteleaga foarte clar de la inceput ca eu am incredere in sistemul nostru de invatamant, iar in ceea ce ma priveste, specializarea la care predau nu se poate invata fara cunostinte despre piata pe care vei ajunge sa lucrezi.
Evenimentul RIUF este un targ de oferte universitare internationale care se organizeaza de 5 in Romania si de 2 ani la Iasi. Prima editie a avut un impact destul de bun in cifre dar in cuvinte, imi aduc aminte ca cei cu care am vorbit nu erau foarte incantati. Era si normal avand in vedere ca poate unii dintre ei s-au dus ca la pomul laudat. Deh, admiterea la o institutie de invatatmant superior din strainatate nu se face lasand un CV.
Anul acesta, a doua editie aduce mai multa focalizare si o comunicare mai eficiente ceea ce cred ca va ajuta si la sedimentarea targetului. Cred ca este destul de evident faptul ca focusul ar trebui sa fie pe elevii de liceu si mai putin pe cei deja intrati in institutiile de invatamant superior, acestia avand acces doar la mastere sau doctorate. Obiectivele declarate de organizatori pentru anul acesta sunt:
Informarea tinerilor si a societatii despre diferitele sisteme educationale existente in lume
Informarea tinerilor cu privire la oportunitatile de studiu in strainatate
Combaterea principalelor mituri cu care se confrunta societatea in ceea ce priveste studiul in strainatate: “numai elevii olimpici vor fi admisi la programe internationale”, “iti trebuie bani foarte multi ca sa poti studia in strainatate si fara o bursa totala nu se poate”
Educarea studentilor interesati sa studieze in strainatate despre procesul de admitere si obtinerea unui dosar de admitere cat mai bun
Admiterea pe loc a studentilor interesati la universitati din Marea Britanie, Olanda si Danemarca prin intermediul “Spot Admission” (sectiune speciala in cadrul evenimentului dedicata interviurilor cu aplicanti)
Evenimentul are loc pe data de 18 martie intre orele 10 si 18 la Hotelul Unirea. Un lucru care mi se pare interesant si atractiv pentru studentii romani este propunerea urmatoare pe care o fac organizatorii.
Pe langa partenerii traditionali RIUF care deja au fost invitati sa participle (lista atasata), impreuna cu Fundatia Dinu Patriciu exploram posibilitatea de a subventiona participarea unor absolventi sau studenti la universitati de top din lume pentru a-si reprezenta institutiile: Harvard, Yale, Stanford, Duke, Brown, Pennsylvania, Oxford, Cambridge, London School of Economics, University College London, Kings College London, University of Manchester, Sorbonne etc.
Eu le doresc organizatorilor succes si elevilor/studentilor romani sa se gandeasca bine. 😉 Stiu, stiu multi or sa spuna ca sunt absurd insa studiul in strainatate atrage dupa sine si efecte pe care poate la 18 ani nu le constientizezi. Poate ca un pic de informare pre-participare nu ar strica, mai ales pentru elevii de liceu. Ma indoiesc insa ca se face ceva organizat in scoli pentru treaba asta. Nu se face nici pentru admiterea in institutiile de invatamant superior de la noi, daramite pentru afara.
Adrian MATEI a zis
Sa stii ca poti face studii universitare inafara si daca esti acum student in Romania. Important e sa nu fi terminat facultatea aici pentru a beneficia de avantajele pe care le poti avea acolo: ajutor financiar returnabil din partea statului (in Marea Britanie din cate stiu).
Criteriile sunt sa ai bacalaureatul luat cu o nota buna, un 9 iti asigura un loc bun, dar nu la orice institutie.
Si mai trebuie sa ai un certificat de compententa lingvistica – Cambridge CAE cu un punctaj bun. Asta tot in Marea Britanie. Mai sunt oferte din ce stiu in Danemarca.
Anyway, oportunitatea asta nu e pentru oricine. Iti trebuie si putini bani pentru inceput, trebuie sa fii si smart si trebe sa fii constient ca cei dragi tie nu-ti vor mai fi aproape. Trebuie sa te descurci cam singur. Curaj si hotarare. Putine sacrificii, dar un viitor mai bun. Mai sunt romani pe acolo, nu multi, dar te descurci altfel cand mai ai semeni prin zona.
Informarea e de baza – sa stii exact ce si cum … faci o analiza serioasa – iti faci curaj si pleci. Nu multi, dar am vazut tineri care vor sa plece. Nu e usor pentru multi sa nu ia in considerare departarea de familie si problemele de ordin cultural care ii asteapta acolo.
Ioana a zis
E valabil si pentru doctorate? Sau numai facultati si mastere? M-am uitat eu asa dar nu prea fac diferenta 🙂
Danifeld a zis
@Ioana: In principal e pentru facultati si master, dar sunt unele universitati care au oferta educationala si pentru doctorat.
Ioana a zis
Sincera sa fiu, mi se pare putin nelalocul lui gandul de braindrain imediat ce aflam ca cineva pleaca din tara la studii, sau pentru un internship, orice. Mie una imi declanseaza un proces de reverse psychology.