In urma cu ceva posturi scriam despre abuzul pe care il fac multi utilizatori de Facebook, in special proprietarii de localuri, asupra sectiunii Events. Spuneam atunci ca nu e ok sa faci un event pentru orice prostie, ca e spam atunci cand faci un event doar ca sa atragi atentia cuiva asupra unei promotii si lista o gasiti aici.
M-am gandit, dupa putin timp petrecut in compania unui amic novice in ale Facebook-ului si care incerca sa creeze un eveniment, sa fac un mic ghid de folosire corecta a acestei sectiuni. Si cand spun corecta, ma refer la folosirea cu sanse de reusita reale, nu cu succes garantat, sa nu se inteleaga gresit. 🙂
In primul rand, inainte de a porni la drum trebuie sa te gandesti foarte clar pentru ce folosesti crearea unui eveniment sau daca ceea ce vrei sa creezi este chiar un eveniment. Seteaza-ti niste obiective legate de numarul de persoane pe care vrei sa le inviti, ce alte canale vei mai folosi pentru a invita persoane, ce procent din cei invitati de pe Facebook reprezinta numarul total al invitatilor, este un eveniment exclusiv dedicat prietenilor/fanilor de pe facebook etc.
Gandeste-te ca succesul in materie de Facebook events se masoara in termeni de cati oameni ajung efectiv la eveniment. Incearca sa introduci de la inceput un element de masurare pentru aceasta. Poti anunta de la inceput ca exista un numar de locuri special destinat invitatilor de pe Facebook si ca acestia isi vor regasi numele pe lista de la intrare. Atentie!!! Nu-i conditiona in vreun fel, ca de exemplu sa sharuiasca evenimentul pe wall-ul lor. E o tampenie care nu-ti va atrage decat antipatii.
Hai sa incepem cu sfaturile propriu-zise. Sunt cativa pasi simpli, intuitivi pe care cei mai multi ii sar pentru ca ii considera irelevanti, nefolositori etc. Iata-i!
1. Alege o fotografie fara prea multe detalii intrucat dimensiunea acesteia nu poate fi prea mare si nici nu se mareste la click. Prin urmare, nu e necesar sa pui intreg afisul evenimentului pe care vrei sa-l creezi, e suficient sa decupezi sectiunea in care ai informatiile cele mai importante cum ar fi: cine sunt invitatii (artist, trupa etc.) sau care este tematica evenimentului. Rolul fotografiei nu este de a comunica prea multe informatii , ci de a incita, de a atrage atentia sau de a fi folosita ca un trigger pentru reamintire sau brand recognition. Pentru informatii sunt alte rubrici.
2. Da-i un nume potrivit evenimentului tau. Asigura-te ca cei care vor primi invitatii vor intelege din prima despre ce e vorba. Foloseste regula celor 6 cuvinte, sunt suficiente daca sunt alese cu cap. Gandeste-te ca sunt destui dintre cei pe care ii vei invita care nu vor deschide evenimentul si ca sunt deja cu mouse-ul pe „decline”. Trebuie ca macar titlul sa-i atraga intr-un fel. Spune-le din titlu despre ce e vorba: concert, petrecere, karaoke, aniversare, expozitie, targ, garage sale sau ce-ti mai trece prin cap. Nu e necesar sa le spui si cand e sau unde, sunt rubrici mai jos.
3. Stabileste clar data de incepere si data de incheiere a evenimentului. E important ca lumea sa vada cand incepe. Ai grija sa mentionezi si ziua si ora. Poti sa reiei aceasta informatie si mai jos in descrierea evenimentului daca tii ca lumea sa fie punctuala.
4. Adauga locatia. Poti crea in prealabil un „place” pe Facebook dand check-in in locatia respectiva. In felul acesta se va genera automat o harta si oamenii invitati vor vedea mai usor unde au de ajuns. Poti adauga si manual adresa clickand pe „add a street address” si completand campurile ce apar. E dezirabil sa ai un „place” creat pentru ca e posibil ca oamenii odata ajunsi la eveniment sa doreasca sa dea check-in acolo. Inca un detaliu, daca evenimentul are loc intr-o locatie care are deja o pagina de Facebook, asigura-te ca ai sincronizat pagina locatiei cu „place”-ul nou creat, daca acesta nu exista deja. Acest lucru te va ajuta sa-ti promovezi pagina de Facebook pentru ca cei care vor da check-in vor posta automat pe profilul lor un link catre pagina ta (iata cum mai poti castiga cativa fani 😉 ).
5. Nu uita sa adaugi detalii. Nu e cazul sa scrii romane, ci doar informatiile importante. Cine sunt invitatii, ce tip de eveniment este, dress code daca e necesar, oferte promotionale daca e cazul si tot asa mai departe. Incearca sa-ti organizezi informatia si foloseste paragrafe pentru ca textul sa fie usor de parcurs. Ia in calcul ca intreaga „invitatie” la eveniment este parcusa intr-un timp de 4-5 secunde, acest lucru insemnand ca textul tau va fi parcurs in diagonala. Introdu si un numar de telefon sau o adresa de email pentru RSVP. Asta va da un aer de seriozitate evenimentului si creste sansele ca oamenii care dau attend sa si apara in locatie.
6. Ai grija pe cine inviti. Aceasta este etapa cea mai importanta. Asa cum spuneam si la inceput, cei mai multi creatori de eveniment le folosesc abuziv si le transforma intr-o alta forma de spam. De altfel Facebook nu te lasa sa inviti toti prietenii din lista deodata si te pune sa-i selectezi unul cate unul. Sunt insa trucuri dar nu vreau sa vi le spun. Daca aveti de gand sa faceti ast, n-aveti decat sa le cautati singuri. Revenind, dupa ce apesi butonul select guests o sa apara fereastra cu pricina. Daca e un eveniment restrans poti selecta unul cate unul invitatii din lista. N-ar strica sa fii atent si sa inviti doar persoanele pe care le crezi potrivite. Daca reprezinti un club, cafenea, bar sau alta locatie si nu cunosti foarte bine persoanele pe care doresti sa le inviti, atunci foloseste optiunile din stanga ferestrei. Ai acolo „search by …” si la click iti apare un dropdown. Aici ar fi util sa selectezi dupa locatie pentru ca Facebook-ul te ajuta si iti ofera posibilitatea de a-i selecta doar pe cei din orasul sau din zona orasului in care te afli. Tot aici ar fi util daca ai fi membru in niste grupuri create anterior din care stii ca fac parte oamenii din target: spre exemplu grupul studentilor de la farmacie, sau grupul bloggerilor din Iasi.
Poti trimite evenimentul direct prin email chiar si celor care nu sunt utilizatori de facebook insa nu cred ca le-ar folosi prea mult pentru ca nu vad cine stie ce si nici nu pot da attend decat daca isi creeaza in prealabil un cont de facebook. Asta ar fi una din schemele lui Mark de a-si mai aduce ceva useri noi. 🙂
Tot aici, ai in partea de jos a ferestrei un spatiu in care poti adauga un mesaj. Din pacate de cele mai multe ori acest spatiu nu este deloc utilizat insa el este foarte important pentru succesul actiunii. Gandeste-te ca aici poti intr0duce un element de triere a invitatilor si de asemenea poti sugera prietenilor pe care ii inviti sa trimita mai departe la randul lor invitatii pe un anumit tipar. Nu trebuie sa fie un text prea lung, e suficient doar sa precizezi niste motive pentru care n-ar trebui sa lipseasca de la eveniment. Pot fi de natura morala, etica, financiara etc. 🙂
7. Alege tipul de eveniment, public sau privat. Facebook e opt-in adica are casutele deja bifate pe eveniment public asa ca fii atent. Daca e o petrecere privata la care vrei sa-ti inviti doar cativa amici, debifeaza acea casuta. In momentul in care o debifezi mai primesti o optiuni „let guests invite friends” care este debifata by default. Daca o bifezi le vei da posibilitatea prietenilor sa invite la randul lor alti prieteni insa evenimentul nu va fi public, il vor vedea doar cei care primesc invitatii.
8. Ultima optiune, aceea de a arata pe peretele evenimentului o lista cu cei care au fost invitati si cei care au dat attend, este una cu care vrei sa jonglezi atent. E ca o lama cu doua taisuri. Te poate ajuta prin faptul ca cei invitati ar putea fi incurajati sa dea attend odata ce au vazut ca prietenii lor sau persoane cunoscute sau pe care doresc sa le cunoasca, au dat la randul lor attent. Te poate insa si dezavantaja in cazul in care evenimentul nu are succesul scontat si o lista mare de „invited” raportata la o lista infima de „attending” nu e tocmai de dorit. Prin urmare, as zice sa te gandesti de doua ori inainte sa lasi casuta bifata pentru ca si asta e opt-in by default. 😉
9. Nu s-a terminat, chiar daca ai ajuns la butonul de Create Event de la sfarsit. Evenimentul va fi automat postat pe profilul tau dupa ce va fi creat insa daca ai o pagina poti sa-l sharuiesti si acolo. De asemenea poti sa-l sharuiesti si pe alte pagini pe care le mai administrezi sau in diferite grupuri. Asta te poate ajuta sa mai „inviti” indirect alte persoane pe care nu le aveai in lista. Nu exagera totusi, e posibil ca cei pe care ii inviti sa fie in toate grupurile respective si sa-ti fi dat si like la pagina ceea ce face ca evenimentul sa le apara in acelasi timp din mai multe locuri si poate fi deranjant.
10. Ultimul punct, peretele evenimentului. Foloseste-te de el. Evenimentul creat e ca o pagina distincta. Poti adauga ulterior informatii postandu-le pe wall, poti raspunde la intrebarile postate cei dornici de a obtine informatii, poti posta materiale care sa te ajute sa convingi publicul invitat: clipuri, trailere, fotografii, statusuri, citate etc. Poti construi „tensiuni” inainte de inceperea evenimentului postand fotografii ca „preview”, fapt ce ii va determina poate si pe cei care nu erau hotarati 100%, sa apara (de exemplu daca ai un concert, pune poze cu trupa instalandu-si aparatura, sau pune un clip de la repetitii, un interviu cu un membru al trupei sau un mesaj de la trupa). Fii creativ!
In incheiere nu pot sa spun decat ca sper sa nu mai primesc invitatii aiurea de la evenimente care nu ma intereseaza, cel putin de la voi, cei care veti citi acesta post. Stiu ca e foarte probabil sa nu se intample asta dar nu se stie niciodata, poate va fac cu ochiul campurile cu pricina si le completati corect.
Incearca fara semnul intrebarii in titlu, pentru ca oferi sugestii, nu ceri un raspuns la intrebarea ta. 🙂
Acest articol ar trebui să-l citească cei care abuzează de unele aplicaţii fără ca măcar să înţeleagă adevăratul scop al lor
Ce mi-ar placea sa citeasca postul asta toti care incearca sa faca evenimente pe FB, primesc zi de zi cateva invitatii din astea si nu stiu cum sa le refuz mai repede. Eu stiu o chestie, cand nu am idee cum se face un lucru trec frumos si caut pe net, intreb pe cineva, ma informez si apoi il fac. Se pare ca acest lucru insa nu se aplica tuturor.
Interesant..As adauga ca, o data creat evenimentul dupa „reteta” de mai sus, il poti promova si pe alte platforme (ex Twitter). Daca creezi un Buzz suficient, sunt sanse mari sa umpli toate locurile relativ repede.
Buna:)
Am si eu 2 intrebari: Poate ma ajuta cineva:)
Atunci cand vreau sa dau Check in nu imi apare pagina de facebook,ci o alta pagina de forsquare,cred ca asa se numeste.. Nu imi gaseste pagina de facebook si nu stiu ce setari trebuiesc facute.
Daca vreau ca la un eveniment sa invit persoanele care au dat like paginii,pot? Cum?