Ieri am fost la TEDx. N-am sa vorbesc despre cum a fost ci despre cateva subiecte care s-au discutat si despre modul in care le-am percept eu. Singura evaluare pe care pot sa o fac este una subiectiva si sper sa ramana asa. Si o tin pentru mine. Sa purcedem asadar in lista celor 5. Nu sunt multe dar sunt bune.
1. O sa incep cu problema perceptiei asupra TED si TEDx. In RO aceste evenimente sunt percepute si valorizate 100% ca oportunitati de learning/invatare. Acest lucru are un impact destul de puternic asupra asteptarilor celor care asista la aceste prezentari dar si asupra speakerilor care isi pregatesc in cele mai multe din cazuri prezentari care livreaza knowledge. TED inseamna Technology, Entertainment si Design. Probabil multi au inteles E-ul ca fiind de la Education insa nu e. Nici ca si concept overall TED nu inseamna education. TED inseamna sharing experiences and ideas.
2. Matasel spunea la un moment dat ca studentii nu mai vor sa invete. As zice ca adevarul e undeva la mijloc. Probabil ca multi chiar nu vor sa mai invete. Doar ca nu vor sa mai invete asa. O sa-mi sariti in cap, eu profesorul sa spun ca metodele noastre sunt invechite, dar asa e. Razvan spunea ca pentru a trece la obiectul sau studentii trebuie sa citeasca o carte. Si pare utopic sa spui ca poti invata fara sa citesti carti. Am curajul sa spun ca vremea cartilor incepe sa apuna, cel putin in forma pe care o cunoastem noi. Din pacate constientizam foarte greu acest lucru si pierdem generatii dupa generatii. Am in biblioteca un „Essentials of Marketing” de mai bine de 400 de pagini insa 50% sunt case studies si are 3 dvd-uri atasate cu interviuri, prezentari si alte materiale video. Acum faceti o comparatie cu manualele pe care le-au folosit profesorii vostri ca suport de learning.
3. Brand Ambassadorship-ul este noul advertising. S-a spus ca marketingul e noul advertising insa eu merg mai departe. Suntem plictisiti de mesaje primite de la necunoscuti oricat de familiari ar incerca acestia sa para. People trust people devine people trust people they know si trebuie sa ne trezim cu asta in gand in fiecare dimineata cand incercam sa facem o campanie. Apropo, Marius, cati dintre cei din sala au aplicat ieri sa primeasca acces pe bravatar.me?
4. Brand engagement-ul pare sa fie preocuparea principala a oamenilor de marketing. Ramane insa problema cuantificarii acestuia. De mai bine de un an lucrez cu clienti de mici dimensiuni pe care trebuie sa-i educ si carora trebuie sa le vand la pachet media si consultanta pentru ca nu vor sa-si ia un om care sa le gandeasca campaniile. Stiu, asta fac si agentiile mari insa nu e sanatos. Brandurile trebuie sa aiba propria strategie iar eu ca vanzator de media sa ma pliez pe nevoile acestora. Si totusi, desi sunt nevoit sa livrez si strategie si creatie, ma mai confrunt cu o problema. In piata brand engagement inseamna vanzari. Clientii care dau like trebuie sa si cumpere iar micii patroni/manageri nu au rabdare. Deci ce facem?
5. Nu poti sa fii creativ facand lucruri care nu-ti plac. Cretivitatea nu poate fi un job requirement. Daca vrei oameni creativi, asigura-te ca ii poti face sa le placa ce fac. Nu exista un birou al creativului, un drawing board cu creioane si markere super tari, un macbook si o masa de ping-pong unde sa-i stimulezi ideile. Astea sunt legende. Poti fi creativ intr-un garaj, if you what I mean.
Ruxandra ma intreba chiar inainte de inceperea primului speech de ce au venit oamenii in sala daca TEDx nu e despre educatie. Si tot ea a oferit si raspunsul poate fara sa-si dea seama desi era ironica pe moment. „Au venit sa ne vada pe viu?”. Da.
5 idei puternice = 5 speakeri care au ridicat evenimentul la asteptarile noastre
Nu stiu ce ne-am fi facut fara cei 5…
🙂
ai intors un pic ce-am intrebat eu, si anume daca tu zici ca n’au venit ca sa invete, atunci de ce au venit, din curiozitatea de a vedea speakerii live?
(apropo, eu nu cred asta, si sunt sigura ca printre ideile expuse au fost unele retinute de cei prezenti in sala, sic!) 🙂
@ruxa: evident ca au avut experiente pozitive si au ramas cu multe cunostinte dar cand discutam despre motiv, discutam despre asteptari. Iar eu cred ca asteptarile sunt o problema.
De ce n-ai intrebat si publicul de ce este acolo?
Eu unul n-am fost in publicul tinta (designeri, economisti, advertiseri, media & Co), am fost un simplu martor la ceva maret.
@Marian G: maret sau mai putin maret, eu te intreb daca asteptarile tale au fost sa primesti ce-ai primit.
asteptarile sunt oricand o problema, mai ales pentru ca nu sunt proactive, si nici nu le lasa sa fim open minded.
Nu pot spune ca am avut asteptari, stiam ca vor veni cativa oameni si imi vor impartasi viziunea lor.
Consider ca este corect sa oferi speakerilor un feedback real, nu un sir de like-uri, sau emoticoane intr-un post pe facebook.
@ruxa majoritatea oamenilor nu se multumesc cu ce primesc
cam 50 🙂