M-am hotarat sa scriu acest post din mai multe motive. O sa va povestesc imediat despre acestea insa pentru inceput imi doresc sa clarific un lucru. Nu este neaparat un post pentru studenti ci pentru majoritatea celor ce sunt implicati in mai multe proiecte.
Primul motiv pentru care scriu postul este faptul ca mereu am lucrat foarte greu cu oamenii implicati in prea multe proiecte. Comunicam greu, ne intalneam si mai greu si oricat de organizati incercam sa fim, mai tot timpul li se intampla sa uite ceva. N-am avut prea mare succes si am cautat sa termin colaborarile cat mai repede pentru rezultate cat mai bune. Si cand spun cat mai bune, ma refer la pierderi cat mai mici. De timp, de bani, de orice fel.
Oamenii implicati in mai multe proiecte sunt in general oamenii nehotarati, cei care nu cred ca pot face un singur lucru si bun. Mai exista o mica categorie, a „romanticilor” cum le zic eu, iar acestia sunt in general cei care asemenea unui Don Juan feroce, simt nevoia sa cucereasca mereu ceva nou. Din pacate la fel ca vestitul personaj, nu prea sunt statornici si isi pierd repede interesul fiind mai mereu atrasi de „proiecte” mai tinere, cu mai mult potential si „pe val”. Evident, la randul lor, acestea vor fi abandonate …
Al doilea motiv pentru care scriu acest post este faptul ca in ultima perioada exista o deschidere foarte mare din partea firmelor de a coopta in echipele lor interni. De obicei acestia sunt studenti si pentru ca in RO, munca in timpul studentiei si mai ales neplatita e pentru „fraieri” si dorks, majoritatea celor care accepta aceste oportunitati sunt chiar cei din categoriile enumerate anterior. Si cand spun „fraieri” ii citez pe cei din alta categorie pe care nu vreau sa-i denumesc fiindca s-ar putea simti si nu vreau sa-i transform in „fraieri”. Stiti voi de fapt despre cine e vorba …
Internship-urile sunt bune. Excelente in contextul actual. Din pacate exista si aici, ca peste tot, un revers al medaliei. Pentru ca deschiderea e din ce in ce mai mare, dar interesul studentilor destul de mic, normal ca apare un dezechilibru. Astfel, cei interesati au mai multe optiuni si tentatia de a migra dintr-un internship in altul este destul de mare. Insa nu neaparat sanatoasa. Si mai nesanatoasa este implicarea in mai multe internship-uri deodata, ceea ce poate avea efecte nocive si la nivelul „angajatorului” dar si la nivelul performantei scolare. So, internship-urile sunt bune, dar hotarati-va oameni buni!
Al treilea motiv pentru care scriu postul acesta este pentru ca la randul meu am tendinta de a ma implica in multe proiecte si imi supraevaluez adesea capacitatile de multitasking. Prin urmare, cred ca unul dintre motivele serioase pentru care se lucreaza greu cu mine este faptul ca sunt si eu la randul meu unul dintre pacatosi. Nici nu vreau sa numar proiectele in care sunt implicat pentru ca s-ar putea sa ma sperii.
Va las pe voi sa trageti invatamintele din toata povestea de mai sus si inchei prin a va spune doar sa faceti ce zice popa si nu ce face popa. 😉
Rmpv Sorana a zis
Ce dor îmi e ! Păcat că momentan nu îmi mai permite timpul 🙁 Oricum sper să reuşesc să trec o dată pe la birou să vă prind pe toţi pe acolo…şi poate în cîteva luni o să am, din nou, mai mult timp liber să îmi refac un „abonament” la sediul inOras. :))
P.S: Recomand cu încredere internship-ul oferit de inOras!
Adrian Monoranu a zis
@Rmpv Sorana: Si noua ne e dor de tine. Speram sa gasim pe cineva cel putin la fel de implicat ca tine. Evident, te asteptam la birou oricand si daca tot esti in grup, mai anunta-te si tu pe la evenimente. Ne-ar face placere sa facem iesiri de grup. Statutul de nourasa nu se pierde. 😉
George Ginghina a zis
Nu pot sa nu fiu de acord cu tine. Intradevar, oamenii implicati in mai multe proiecte sunt oamenii nehotarati. Totusi, se spune ca superficialitatea este cea mai mare calitate, pentru ca iti ofera oportunitatea de a explora.
In ceea ce priveste internship-urile, consider ca numarul mic de studenti este influentat in primul rand de compania care ofera acest gen de experienta. In cazul in care vorbim de un gigant precum Samsung, Lenovo, etc. e si normal sa fie mai multi doritori decat la asociatii locale sau proiecte zonale.
De asemenea, un internship platit, din punctul de vedere al studentului, va avea intotdeauna inaintate in fata unuia neplatit. Banii sunt o problema!
Adrian Monoranu a zis
@George Ghinghina: Stiu ca nu sunt companii mari in care sa faci internship-uri la nivel de Iasi insa daca analizezi sansele studentilor dupa ce termina facultatea, mai bine zis optiunile pe care acestia le au, ai sa realizezi ca majoritatea vor ajunge tot in companii mici sau isi vor deschide mici afaceri. Prin urmare, un internship la o companie mica ii poate ajuta mai mult. Eu iti spun ca am avut ocazia sa lucrez cu companii mari, sa stau in aceste companii si intradevar am invatat multe dar in acelasi timp, cand am intrat in rolul managerului unui companii mici, mi-am dat seama ca mai nimic nu se aplica. Am luat-o de la capat, m-am dat cu capul de pereti, am dus firma in pragul falimentului si abia dupa aceea am reusit sa o salvez si sa incep sa cresc. Cat despre internship-ul platit, eu sunt de parere ca daca esti student si vrei sa faci bani, sau ai nevoie de bani, mai bine iti cauti un job adevarat. Internship-urile nu-ti vor aduce niciodata un venit suficient. Prefer oamenii care vin sa munceasca cu obiectivul principal de a invata si nu de a face bani. 😉
Rmpv Sorana a zis
Aş fi încîntată să particip la o ieşire à la inOras 😀 Sper să ne vedem în curînd 😀
Şi George Ghinghina..nu e totul atît de negru într-un internship, you make me wanna write ! :))) Citez: Sunt periculoasă, am blog :)))