Cand eram mic copil eram terifiat de jocul caprelor. Unchiul meu care locuieste la 2 case distanta de casa bunicilor era primar in comuna Boroaia unde eu imi petreceam an de an vacanta de iarna si cum se spune prin partile locului, „obligat-fortat” trebuia sa primeasca caprele sa-i joace in curte. Imi aduc aminte tot alaiul de 20-30 de persoane care se strangea la el la poarta si eu nu cutezam sa ma apropii. Urmaream de la distanta jocul mascatilor sau uneori de dupa geam si ma minunam.
Apoi cand am mai crescut am inceput sa umblu si eu cu plugusorul si cu buhaiul si ma nimeream prin centrul comunei unde se strangeau toate caprele si se dadeau in spectacol. Boroaia, Moisa, Suseni, Sacuta, Giulesti, toate satele din comuna isi trimiteau flacaii si era un adevarat spectacol. Imi amintesc tortele uriase aprinse si cum flacaii scuipau gaz sau motorina sa le faca mai puternice si strigatele din hora. Recunosc ca n-am stiut niciodata ce inseamna toata rutina lor si ce rol poarta fiecare dar mi-au facut copilaria mai fericita prin spectacolul lor.
Sursa foto: www.adevarul.ro
Acum le vad pe youtube sau pe la teve uneori si mi se pare ca ma uit ca la muzeu. E drept ca n-am mai fost de multi ani pe la Boroaia de revelion sa vad daca se mai pastreaza traditiile dar uitandu-ma la clipul de mai jos ma bucur sa vad si fete de oameni tineri care duc mai departe obiceiurile. Nu stiu daca inca se mai intalnesc caprele in centru sa joace sau doar merg pe la festivaluri si reuniuni dar e bine ca inca se tine spiritul locului in viata.
Desi m-am tot plimbat prin tara asta si am stat intr-o gramada de locuri, cred ca in sinea mea ma simt mai mult boroian decat sibian, pietrean, bacauan sau iesean.
Simona Monoranu a zis
Inca se mai aduna lumea in centru. Nu mai e ce a fost dar tot merita vazut!
ovidiu a zis
Sunt obiceiuri frumoase care sunt inca pastrate pe la tara.
La mine in Bihor din nefericire sunt tot mai putini cei care se mai ocupa de conservarea lor…
Dar asta este…Viata merge inainte….