De ceva timp am inceput sa caut un apartament mai mare, cu 3 sau 4 camere. Avand in vedere ca preturile nu sunt deloc mici in Iasi, multi prieteni m-au sfatuit sa-mi iau/fac o casa pentru ca ies tot pe acolo cu banii. Am inceput sa ma uit si la case si intradevar, sunt variante cam pe la 60-70.000 euro. Totusi, nu cred ca pentru mine e o idee inteleapta sa fac trecerea de la apartament la casa. Not just yet! Insa nu se stie niciodata. Oricum, iata mai jos cateva motive pentru care nu e o alegere buna sa stai la casa.
1. Exista sanse minime sa locuiesti intr-o zona centrala sau semicentrala a orasului. Casele in asemenea zone sunt foarte scumpe si au teren foarte putin, prin urmare te simti tot cam ca la bloc.
2. Casa presupune cheltuieli mult mai mari de intretinere spre deosebire de un apartament. Si nu e vorba doar de facturile la energie si gaz. Discutam despre lucrari de intretinere periodice pornind de al tuns gazonul pana la vopsit gardul, zidurile exterioare, reparat acoperisul acolo unde e cazul, etc. Dar, revenind la facturile de la gaz si energie, si acolo vor fi diferente. Oricat de bine ar fi izolata la exterior, o casa nu poate oferi acelasi confort termic pe care il ofera un apartament la aceleasi costuri.
3. Daca nu petreci foarte mult timp acasa cheltuiala nu se justifica. Vei avea un gazon pe care il vei vedea doar atunci cand il tunzi, vei incalzi o suprafata uriasa cu pereti 100% la exterior pentru cateva ore pe zi pe care le dormi acasa cel mai probabil si vei fi mult mai expus unor spargeri pentru ca hotii prefera casele si nu apartamentele probabil pentru ca par mai „ofertante”.
4. O casa presupune o suprafata mult mai mare pe care trebuie sa o cureti. Ma refer la dat cu aspiratorul, sters praful, spalat pe jos etc. Sigur, poti angaja o menajera dar iata iarasi un cost suplimentar.
5. Exista foarte multe zone in care s-a construit intr-un ritm alert dar infrastructura a ramas in urma. Prin urmare sunt probleme cu apa curenta, pene de curent electric si gaz cu presiune scazuta. Si asta pentru ca retelele nu au fost concepute de la bun inceput pentru a deservi cateva sute de case ci doar cateva zeci.
6. In multe dintre cartierele de case sunt inca drumuri neasfaltate care primavara si vara sunt aproape impracticabile iar iarna sunt ultimele care vor fi deszapezite. Better buy a shovel!
7. Apropo de iarna, gandeste-te ca in fiecare iarna (adevarata, nu ca cea de anul asta) vei avea de dat la lopata prin curte pentru a face carari si loc pentru masina. Sigur, poti cumpara o masina de dat zapada dar iarasi avem un cost suplimentar. Care se adauga la costul masinii de tuns iarba si probabil ambele merg cu ceva combustibil care iarasi inseamna bani.
8. Daca iti cumperi o casa intr-o zona mai indepartata exista sanse mari sa nu ai retea de internet. Cu cablul se mai rezolva prin antene de tip Digi dar cu internetul la stick … cam naspa.
9. Desi ai impresia ca daca o sa stai la casa o s-o tii numai in gratare cu prietenii sa stii ca nu e chiar asa, mai ales daca stai la marginea orasului sau la vreo 7-10 km de oras. O sa le vina peste mana sa te viziteze si o sa iti dai seama repede ca te izolezi.
10. Daca mai faci si 1-2 plozi si ai nevoie de babysitter gandeste-te ca va trebui sa o aduci/duci de fiecare data. La fel se va intampla si cu copiii cand vor merge la gradinita si la scoala, pentru ca sunt sanse mici sa existe vreo gradinita in zona sau sa vrei sa-i dai la acea gradinita.
Motive mai sunt, eu insa ma opresc aici pentru ca astea imi ajung. Prefer deocamdata varianta apartamentului pe care o consider mai comoda. E drept ca sunt si acolo o gramada de dezavantaje dar macar sunt obisnuit. Am locuit la bloc toata viata si nu sunt cel mai pretentios individ cand vine vorba de vecini. De asemenea, prefer o zona in care sa ajung repede la o piata, la un supermarket sau chiar in centru. Chiar daca oricum merg cu masina, dar macar sa nu fac 5-6 km de fiecare data cand vreau sa ies la cumparaturi. Ca sa nu mai zic de banii dati pe taxi daca vrei sa iesi la o bere ceva.
Stiu ca sunt si o caruta de motive pentru care e bine sa stai la casa. Clar. Si probabil voi face trecerea asta la un moment dat. Doar ca nu acum. Asadar, daca stiti un apartament cu 3-4 camere de vanzare in Iasi, de preferinta intr-un bloc construit in perioada 1980-2000 dati-mi de stire. Ori aici, ori pe facebook.
house of clouds in the blue sky – via Shutterstock
PS. In plus, casele bune costa oricum mai mult de 70.000 si v-am mai povestit eu mai demult de ce nu e bine sa iei credite prea mari.
Emil Loghin a zis
Alegerea unui produs stim bine ca se face pe baza a unei analize (mai amanuntita sau nu) a nevoilor. Daca nevoile nu necesita suprafata aferenta unei case (caini, copii sau gradinaritul ca hobby :)) ), iar micile disconforturi ale apartamentelor (cum ar fi vecinii daca ai ghinion) nu te deranjeaza, atunci raspunsul e foarte clar. Apartament 🙂
Tintome Florin a zis
eu am ramas la chestia cu adus/dus babysitter
Mira a zis
Stiu de un apartament cu 3 camere, 73 m2, in Alexandru, dar nu e renovat. E al unei batrane.
Adrian Monoranu a zis
Ai mail.
Alexandru Simona Elena a zis
si eu eram pro apartamente..pro stat in buricul targului…pana am locuit un an de zile in chirie si la casa…si destul de departe de iasi (mai exact Uricani). Dupa 25 de ani am aflat ce inseamna sa dormi fara sa auzi ambulante, politie, claxoane. In fiecare weekend casa era full. Macar 10 oameni ne adunam. Cateodata chiar si 20 plus. Poker, board-game-uri, gratar, filme. Ca si costuri de intretinere era chiar mai ieftin ca la apartament (acolo fiind centrala pe bloc, iar la casa centrala individuala pe gaz). Intretineri la casa apuci sa faci dupa macar 10 ani de la constructie, cata vreme ea este corect construita. Daca aduni cati bani se economisesc facand adunari acasa cu prietenii si iesirile in oras cand trebuie sa iei un taxi, se compenseaza una pe cealalta. Ca si distanta si combustibil consumat nu am resimtit crunt diferenta. Ulterior timp de aproape un an am cautat in toate zonele din iasi teren pentru a construi o casa. Am gasit o zona fantastica. Ai mijloace de transport in comun. Kaufland la 3 min. Lidl la 5 min. Ca si costuri de constructie, pentru o casa cu parter mobilat si utilat si mansarda necompartimentata, cu utilitati si teren si drum de acces facut nu depasesti 50000 euro. Avantajul este ca banii acestia s-au dat in transe in decursul a doi ani. Mai intai terenul. ulterior utilitatile, incet incet constructia. Finaciar pentru noi a fost mult mai ok cu casa, mai ales ca am scapat de un credit cu care ma intindeam pe 30 de ani ca sa locuesc in 60 mp.
Adriana Maftei a zis
Mi se pare ca te inseli amarnic, iar la faza cu facturi mai mari la casa, chiar m-ai pierdut. Am doi frati ci acum 3 ani ne-am mutat toti 5 de la apartament din Bucuresti la casa langa Brasov.
Lasa-ma sa iti raspund punctual la fiecare afirmatie.
1. Da intr-adevar nu locuiesti in centru, dar asta este un avantaj nu un dezavantaj. Aerul e altfel, ai unde sa te plimbi, mie imi place sa merg pe bicicleta si in sfarsit pot sa pedalez linistita fara sa imi fac griji ca ma calca masina. Apa e diferita, nu trebuie sa mai cumpar apa la bidon, aia da economie. Sa nu spun ca avem gradina si din punct de vedere al conturilor cu mancare, lucrurile stau foarte diferit. Avantaje sunt asa de multe, as putea sa stiu un roman, abia astept sa creasca cei 48 de pomi fructiferi plantati in curte. La toate astea se adauga faptul ca am vandut apartementul de 69.000 de euro si avea 87 de mp si acum am construit o casa de 279 mp. Si trebuie sa recunosc ca din punct de vedere calitativ, casa depaseste orice asteptari, daca stiam ca asa stau lucrurile as fi insistat de mult sa ne mutam la casa. Eu am doi frati si eu locuiam intr-o camera, fratii in alta camera iar parintii in sufragerie, era greu, mai ales pentru frati, pe masura ce au crescut pur si simplu nu mai aveau loc in camerele alea de 3 pe 4. Acum parintii au camera s baia lor, eu am camera cu baia mea iar fratii la fel fiecare cu camera lui. Avem chiar dupa camere mari in plus de 4,5m pe 4.5m, defapt pe formatul asta sunt toate camerele si inaltimea este de 3 m. O inaltime mai mare, ii da camerei un altfel de confort. Incercati daca puteti, promit ca merita. Inainte sa ma mut aici vroiam sa ma mut la casa mea sa numai stau cu parintii, dupa ce m-am mutat aici, nici nu-mi mai trece prin minte.
2. Depinde ce cocioaba iti faci. Noi am construit o casa din caramida plina si lemn cu 20 de cm de izolatie la exterior iar in iarna factura la curent ( avem incalzire pe curent ) a fost de 657,91 RON ( fix ) si asta include si curentul pe care il consumam in mod normal care oricum vinde in jurul sumei de 100 de RON. Stii cat plateam in Bucuresti la 3 camere si 5 persoane? in Jurul sumei de 900 de lei. Si culmea, plateam si vara pentru iarna, deci desi nu aveam caldura "intretinerea" facea gaura in buzunar si vara, chiar daca nu in aceeasi masura. Daca stau sa ma gandesc bine acum platim iarna cat plateam in Bucuresti pe timp de vara.
3. Nu avem gazon, suntem romani nu americani, scutiti-ma cu gazonul vostru, ceapa frate, rosii, un pom fructifer, nu prostii. Cu hotii nu avem probleme, ii impusca tati.
4. Daca nu iti place sa faci curatenie, iti faci o casa mai mica, nu trebuie sa exagerezi. Menajera auzi tu.
5. Curent din belsug, nu s-a intrerupt niciodata din cate stiu eu, oricum avem 5 panouri solare si niste baterii daca pica curentul avem ore bune din bateriile alea. Asta daca cumva e noapte sau nu e soare. Gaze avem pentru aragaz la containar dinala de la Butan Gas si merge super, in ritmul de consum pe care il avem o sa fie de ajuns containerul asta mai bine de 10 ani.
6.-7. Drumul este mai mult decat ok, este adevarat ca de la drum si pana la casa nu este asfaltat ci doar pietruit, dar nu am avut probleme de 3 ani. Si sincera sa fiu nici de ramas in zapada nu am ramas. E ca la bloc, daca vrei o dai, daca nu vrei nu o dai.
8. Avem internet prin fibra optica de la cativa furnizori + clasicul ADSL de la Romtelecom.
9. Iar te inseli amarnic, vara facem gratar aproape saptamanal, chefurile sunt chefuri ,cu stat peste noapte, avem camere libere, este o altfel de legatura, altfel de prietenii pe care pe bloc nu poti sa le faci. Nu m-as mai muta la bloc nici fripta.
10. Stai linistit, singura copilarie pe care o vor avea niste copii va fi aia de la fara nu aia de printre blocuri, crescuti cu cheia de gat, "plozi" care STIU ca vada e mov pentru ca asa e pe ambalajul de ciocolata.
Alin a zis
Eu cred ca fiecare ar dorii sa stea la casa, insa preturile sunt prea mari pentru oameni obisnuiti.
Un teren in Sibiu de 500 m intravilan la iesire din oras pleaca de la 30000 in sus .Un apartament cu 3 camere este undeva la 40000.
Deci pana la urma parerea mea este ca totul depinde de cati bani dispui.
Eu locuiesc si muncesc in Belgia si tot imi este greu sa strang bani pentru a cumpara un teren in Sibiu apai sa mai fac si casa.
O zi buna sa aveti !
laurentiu mocanu a zis
https://viatalacasa.blogspot.ro/