Mi-a fost frica sa zbor, recunosc. De aceea orice drum in afara tarii imi lua mereu zile in loc de ore. Si am vreo 12 tari vizitate pana la ora actuala. Imi aduc aminte si acum cum am mers pana la Bodrum in Turcia si ne-a luat 2 zile de condus in continuu, iar altii au ajuns cu avionul in cam 2 ore, sau cum am condus acum 2 ani 23 de ore din Lefkada pana in Iasi si la Ramnic mi s-a parut ca vad o barca pe marginea drumului. 2 zile din Austria, 2 zile din Croatia si tot asa. Uneori e obositor sa conduci si prin Romania pe distante mai mari, desi m-am obisnuit. Chiar si acum cand scriu acest articol, ma gandesc ca m-am intors de la Dortmund la Bucuresti cu avionul in 2 ore si 20 de minute si mi-a luat 6 ore sa ajung de la Bucuresti la Iasi cu masina.
Prin urmare un motiv foarte important pentru care trebuie sa-ti depasesti frica de a zbura cu avionul este pur si simplu economia de timp si lipsa oboselii. Pentru ca e imposibil sa fii odihnit dupa un drum de 2 zile cu masina, indiferent de masina si indiferent de faptul ca esti sau nu in spatele volanului. Un alt motiv poate fi si costul, dar este relativ pentru ca din multe puncte de vedere e mai avantajos sa calatoresti cu automobilul (mai mult loc de bagaje, mai multa autonomie la destinatie, mai multe locuri posibil de vizitat). Dar sa revenim la motivul principal pentru care am decis sa public acest articol, teama de zbor.
Primul lucru pe care l-am facut atunci cand am decis sa zbor a fost sa ma informez despre teama de avion. Am inceput sa caut informatii online si am descoperit ca sunt o groaza de site-uri care ofera informatii despre acest subiect. Totusi, niciunul dintre acestea nu ofera o solutie pentru a depasi acest sentiment, insa ajuta destul de mult. Iata ce am aflat eu:
1. E important sa intelegeti ca teama de zbor este o suma de sentimente si se manifesta diferit de la persoana la persoana. Spre exemplu, unele persoane sufera de fapt de claustrofobie (teama de spatii inchise si restranse), altele sunt speriate de faptul ca nu pot controla ceea ce li se intampla pe parcursul zborului (avionul nu poate opri pe marginea drumului, precum un automobil), iar altele sunt speriate de inaltime (majoritatea avioanelor zboara la peste 7000 m altitudine).
2. E foarte important sa intelegeti cum functioneaza avionul si ce se intampla pe perioada zborului, incepand cu decolarea si pana la aterizare. E indicat sa va familiarizati cu zgomotele specifice flapsurilor, trenului de aterizare, al motoarelor dar si cu alte zgomote ce pot fi auzite pe parcursul calatoriei.
3. De asemenea, ajuta foarte mult sa stiti ce sunt turbulentele si modul in care reactioneaza avionul atunci cand trece prin zonele cu turbulente. Desi ati putea crede ca a citi despre acestea e o greseala pentru ca ar putea creste tensiunea, credeti-ma pe cuvant, e mai bine sa fii pregatit si sa intelegi ca e normal ca avionul sa se clatine si sa mai aveti un sentiment de cadere in gol din cand in cand.
4. Pe unii ii ajuta statisticile. Pe mine nu m-au ajutat foarte mult cele cu privire la numarul de accidente, desi acestea arata clar ca e mult mai sigur sa calatoresti cu avionul decat cu orice alt mijloc de locomotie. Am aflat insa ca rata incidentelor de tip „engine fail” a scazut foarte mult in ultimii 20 de ani (in anii ’80 un pilot avea 6 engine fails pe an, in anii ’00 un pilot are maxim 2 engine fails pe cariera!).
5. E bine sa va informati despre compania cu care urmeaza sa zburati. Eu am aflat ca au avioane noi si personal foarte bine pregatit si ca de asemenea rata incidentelor e foarte mica.
6. Daca, si numai daca stiti ca ati mai avut atacuri de panica si credeti ca e posibil sa se repete acest lucru, puteti apela la medicamente. Nu luati insa medicamente care nu v-au fost recomandate de catre un medic. Recunosc ca si eu am avut cu mine o pastila, just in case. Probabil faptul ca am avut-o la mine, m-a facut sa ma simt mai bine, cine stie … N-am folosit-o si va sfatuiesc si pe voi sa faceti acelasi lucru. Nu recurgeti la pastile pentru ca exista un risc sa va obisnuiti asa si apoi fobia de zbor se va dezvolta si mai puternic. Exista un risc sa nu mai puteti zbura fara pastile.
Pe mine m-a ajutat si faptul ca la primul zbor am nimerit langa un tip care era mai speriat ca mine. Am stat de vorba cu el si i-am povestit tot ce citisem si cred ca ne-am linistit amandoi in acest fel. La un moment dat aveam impresia ca deja zburasem de cateva zeci de ori si jucam rolul expertului care ii povesteste novicelui despre ceea ce urmeaza sa se intample. Deja la zborul de intoarcere chiar nu mai aveam nicio problema.
In concluzie, daca va e frica de zbor, informati-va in extenso inainte si ganditi-va la economia de timp pe care o veti face. Chiar merita!!!
Photo credit: AccorHotels.
P.S. Desi statisticile arata ca e mai bine sa stai undeva in coada avionului pentru ca in caz de accident, sunt sanse mai mari de supravietuire, eu va recomand un loc in zona aripilor pentru ca acolo se simt turbulentele mai putin. Daca e sa aveti vreun accident, sansele sa scapati sunt foarte mici, oriunde ati sta. 🙂
P.S.’ E posibil sa va ia panica inainte de a urca in avion, prin urmare nu mergeti cu 3-4 ore inainte in aeroport. Totusi, e bine sa ajungeti cu cel putin o ora inainte de zbor, mai ales daca aveti bagaj de cala. Timpul va trece foarte repede si nu veti mai avea timp sa va ganditi la teama de zbor. Dintr-o data va veti trezi in avion si gata. Decolarea e in general foarte faina ca sentiment, despre aterizare nu pot sa spun acelasi lucru. La Dortmund am avut parte de turbulente la aterizare si nu a fost deloc placut, insa la Bucuresti aterizarea a fost foarte lina si aproape ca nici n-am simtit-o.
eu uit de orice frica uitandu-ma la posterioarele stewardeselor. Capritele astea mici si dulci au niste bonete hazlii pe cap si niste dotari de exceptionale. Sunt usor de abordat si daca esti cat de cat simpatic si ai noroc poti castiga chiar si un test drive cu ea dupa zbor. Eu i-am facut un tur complet uneia de la tarom dar am primit si cateva id-ul de facebook de la altele