E o perioada propice pentru destresare. Vara e deja in toi, se apropie concediile, vacantele, zilele sunt mai lungi, ai timp sa faci mai multe lucruri si, implicit, te simti putin mai implinit. Nu mai e doar servici si gata, ziua s-a terminat. Si cu toate acestea stress-ul nu dispare. Multi revin stresati chiar si din concediul mult asteptat. Mi s-a intamplat si mie si cred ca si tie, cel ce citeste acum aceste randuri. Tocmai de aceea, cred ca e momentul sa ne impartasim unul altuia secretele destresarii. Pentru ca sunt sigur ca toti ne gandim la asta si din cand in cand ne mai si iese.
Am avut multe momente in viata cand stress-ul a ajuns la cote maxime. Si nu era doar stress generat de serviciu sau de probleme profesionale. Stress-ul poate aparea in multe situatii si poate fi pricinuit de tot felul de cauze. Poti fi stresat la orice varsta, incepand de la cele mai fragede, pana la cele mai inaintate. De asemenea, stress-ul se manifesta in cele mai interesante forme. La unii este foarte vizibil pentru ca apare acea stare de agitatie evidenta, la altii este un stress latent care nu se remarca prin deviatii comportamentale dar mocneste si descarcarea se produce cu intensitate maxima intr-un anumit moment, fiind declansata chiar si de un stimul minor.
Ca la orice problema, cred ca primul pas in rezolvarea acesteia este constientizarea. Multi oameni nu stiu ca sunt stresati, nu vor sa accepte acest lucru sau prefera sa ignore situatia crezand ca va disparea. Ultima situatie este cea mai grava pentru ca o constientizeaza si nu fac nimic in directia asta. Odata constientizat stress-ul, e important sa intelegi ceea ce-l cauzeaza si sa incerci sa elimini cauza respectiva. Din pacate nu e chiar asa de usor pentru toata lumea. Uneori pur si simplu esti prins intr-o situatie din care nu poti iesi, si-atunci singura solutie este compensarea, balansarea.
Acest fenomen de compensare a existat si exista din cele mai vechi timpuri. Unii merg pe stadioane si refuleaza acolo, altii merg in poligoane si trag cu arma, altii practica diverse sporturi de contact, si nu numai, unde descarcarile de energie sunt foarte mari si cred ca mai putem completa impreuna lista. Cand am fost intr-o situatie extrem de stresanta in perioada septembrie – decembrie 2012 pe vremea cand imi finalizam teza de doctorat, am cautat si eu solutii pentru destresare. Am citit ceva articole pe marginea subiectului, am cerut si atunci opinii si pana la urma am ajuns la o concluzie simpla. A functionat pentru mine.
Desi timpul nu era deloc prietenul meu, in acea perioada extrem de aglomerata cu o gramada de proiecte si alte chestii pe cap, am hotarat sa ma inscriu la un curs de fotografie. Prin urmare inca o activitate in plus. As fi putut sa ma plimb pe strazi, sa ma duc la sala sau la un spa, insa am preferat sa merg la un curs. Studentii mei ar spune acum in cor „ce prostie!!! cum sa te destresezi mergand la un curs?”. Ei bine da, se poate. In primul rand pentru ca subiectul abordat era unul pe care il indrageam si in al doilea rand pentru ca aveam ocazia sa stau de vorba cu oameni noi pe care nu-i cunosteam si pe care nu-i puteam angaja in convorbiri despre doctoratul meu, despre problemele de la servici sau despre alte probleme de-ale mele pentru ca pur si simplu nu le pasa.
Si cred ca de fapt aici vroiam sa ajung. E foarte important atunci cand vrei sa te destresezi sa iesi din zona ta de confort si sa interactionezi cu oameni noi carora nu le pasa de problemele tale si care nu vor sa te asculte vorbind despre asta. Asta te face sa abordezi subiecte noi, sa constientizezi ca exista si alte lucruri importante in viata si ca nu toata lumea are aceleasi probleme.
Cand ma uitam la filme si vedeam acele intalniri de „group therapy” mi se parea o prostie. Sincer, cred ca nici acum n-as vrea sa particip la asa ceva. Insa fiecare isi poate gasi propriul grup cu care sa faca terapie. Avem tendinta sa stam mereu in compania acelorasi persoane si ne transferam reciproc stress-ul. Evident, foarte rapid acesta ni se intoarce pentru ca numarul celor din grup fiind mic si componenta mereu aceeasi, efectul de bumerang este mult mai rapid. E ca si cum ai tipa intr-o camera inchisa, spre deosebire de situatia in care ai urla pe varful unui munte. Sunetul se propaga dar nu te deranjeaza in timp ce in camera devine extrem de stresant.
Imaginati-va ca si stress-ul e cam la fel. Se propaga mult mai usor atunci cand grupul e mai divers si mereu in schimbare. Stress-ul meu poate fi banal pentru altii si acestia il absorb fara probleme. Unii chiar isi doresc sa aiba „problemele” mele si vice-versa este de asemenea valabila. Efectul de bumerang nu este atat de rapid si descarcarea de energii negative se produce mai firesc si nu foarte violent ca in cazul refularilor mentionate anterior.
Concluzionand, cred ca pentru mine a functionat pentru ca sunt o fire comunicativa si ma exprim foarte usor. Probabil pentru altii ar fi mai greu, mai ales pentru cei introvertiti. Insa sunt sigur ca o combinatie de pasiune cu integrare intr-un grup nou de oameni poate fi o modalitate buna de destresare. Acum sunt curios sa aud care sunt modalitatile pe care le folositi voi si ce va face sa credeti ca functioneaza. Astept comentariile voastre!
Sursa photo: timesofmalta.com
Ionutzz a zis
Eu nu sunt stresat fiindca am bani si am destule femei si-s frumusel si daca nu trec de licenta pot so dau si la anul. Asa ca sa traiti domnu profesor, sa avem toti o vara plina de distractie! !!!!!
Costin a zis
Cand ai timp liber, eventual dupa ce ai plecat din locul care iti cauza stresul(job, facultate, scoala, etc.), iesi cu prietenii si relaxati-va la o terasa sau stai singur, in aer liber, eventual undeva aproape de natura.