Thassos nu e o insula mica si in niciun caz una in care sa te plictisesti. De jur imprejur insula are 100 de km si multe localitati pe care le puteti vizita. Din pacate nu puteti traversa insula si prin mijloc, ceea ce face ca satele situate central sa fie mai greu accesibile si deplasarea catre acestea sa se faca independent. Spun asta pentru ca sunt cateva care merita sa fie vizitate si poate va plictisiti intr-una din zile de atata plaja si vreti sa faceti altceva. Sau poate vreti sa petreceti o seara intr-o taverna traditionala adevarata, nu intr-una deja turistizata la maxim. Cred in continuare ca cea mai buna modalitate de a explora o insula greceasca este pe scuter sau pe ATV. Si cam asta am incercat sa facem si anul acesta. Insa, asa cum spuneam si in articolul de ieri, planurile ne-au fost date peste cap de caldura si soarele puternic. Dar sa revenim la lucruri de facut si atractii din Thassos.
1. Thassos Town sau Limenas. Este „capitala” insulei si respectiv cea mai mare localitate. Trebuie precizat faptul ca intreaga insula are 14.000 de locuitori (fara turisti evident) si localitatile nu sunt foarte mari. Limenas este portul principal unde ajunge feribotul de la Keramoti. Mai este un port (Skala Prinou) unde poti ajunge cu feribotul dar nu din Keramoti, ci direct de la Kavala, mai potrivit pentru cei ce vin prin Sofia, (insa drumul e mai lung si transferul cu feribotul dureaza mai mult). In Limenas e concentrata practic toata zona de asa-zis shopping a insulei. Nu prea ai mare lucru de cumparat, ceea ce e tocmai pe placul meu pentru ca nu prea leg shoppingul de vacanta. Au insa magazine cu suveniruri si cu produse locale mult mai bune decat in Lefkada, de exemplu. Personal va recomand un boutique foarte fain care se numeste Yassou Thassos (foto mai jos) unde gasiti (nu neaparat la preturi mici) produse specifice, altele decat uleiul de masline sau sapunuri. Sunt multe taverne, unele inghesuite unele in altele chiar in zona portului, dar si altele mai aerisite, tot pe malul marii dar putin inspre dreapta cum privesti catre mare. Personal, mi-a placut foarte mult o terasa al carei nume nici nu l-am retinut (foto 6) dar care m-a facut sa ma simt exact ca printre greci. E usor de recunoscut, e sub un platan mare, are scaune de panza pliante si toate mesele sunt orientate catre strada/mare. E ca o vitrina in care stai si privesti trecatorii. Cred ca am petrecut vreo 3 seri acolo. Majoritatea romanilor merg la o taverna care se cheama Simi (prima foto), unde am fost si noi chiar in prima seara. N-a fost rea mancarea dar nu mi-a placut tocmai pentru ca erau 80% romani si chiar si chelnerii vorbeau romaneste. Nu m-am simtit ca in vacanta. In plus, ne-au cam „fugarit” si te simteai oarecum ciudat sa stai sa o lalai pentru ca era coada afara si parca vroiai sa-i lasi si pe altii sa umple rezervoarele. 🙂 Cea mai interesanta plaja e Karnagio unde au si un beach bar si uneori fac petreceri seara (noi n-am prins niciuna). Este si un shopping street, dar cum ziceam, modest. De vizitat sunt vechiul teatru pentru care trebuie sa urcati prin partea stanga a statiunii, o parte pe o alee, apoi pe niste scari si apoi prin padure vreo 100 de metri. Merita pentru ca are o istorie interesanta si desi e in reconstructie, e impresionant. De asemenea, de acolo aveti si o panorama foarte buna asupra orasului numai buna de facut poze.
2. Limenaria. Este tocmai in capatul celalalt al insulei si impreuna cu Pefkari si Potos formeaza un soi de riviera sudica a Thassos-ului. Acolo sunt multe resorturi si cred ca le place romanilor. Nu am fost seara, deci nu va pot spune mai nimic despre viata de noapte dar am inteles ca nici acolo, la fel ca si in Limenas, nu sunt cluburi, ci doar terase cu program prelungit. Sunt multe taverne si de asemenea, aceleasi magazine de suveniruri si produse locale. De altfel, Thassos nu e o insula unde sa mergi pentru petreceri si viata de noapte, ci mai ales pentru relaxare.
3. Panagia. Este un sat situat in partea de est a insulei, la vreo 8-9 km de Limenas, la o altitudine ceva mai mare. N-aveti cum sa-l ratati pentru ca drumul principal trece fix prin centrul satului, ceea ce face ca uneori circulatia sa fie un pic ingreunata, mai ales dupa-amiaza sau seara pentru ca sunt foarte multi turisti in zona. Este un loc foarte placut pentru promenada intr-o seara in care vreti sa iesiti un pic din aglomeratia „statiunilor” de pe malul marii. Are un aer mai traditional si gasiti aici si o fabrica/muzeu de ulei de masline. Tot satul este brazdat de niste canale prin care curge un parau/izvor ce vine din munte, iar undeva in centru este o zona numita „Izvoarele dragostei” unde merita sa ajungeti pentru ceva fotografii. Nu e ceva senzational dar e placut iar apa e rece ca gheata si buna de baut. Este un platan care are o scorbura in forma de inima si evident e in centrul atentiei, si trei guri prin care tasneste cu putere apa izvorului mentionat. Tot aici in Panagia gasiti taverne unde fac niste fripturi traditionale la rotisor (pui, porc, miel si vita cred) si sunt delicioase. Fix in centru este si o patiserie foarte buna unde au niste placinte cu mere si capsuni senzationale dar si baclavale de toate felurile. Recomand!!! Tot aici gasiti si ceva magazine de unde puteti cumpara articole traditionale facute cu adevarat de mana, pentru unele pe care le gasiti in Thassos sunt facute industrial si doar seamana.
4. Theologos. Este o locatie despre care veti afla inca de la urcarea pe feribot in Keramoti pentru ca sunt acolo niste doamne care te vor umple de pliate si harti cu Thassos. Unul dintre acestea este despre o taverna „celebra” din Theologos. Ei bine, recomandarea mea este sa mergeti in Theologos dar nu la cea recomandata de doamnele acelea, ci la Stelios. E fix in centru, undeva pe stanga si se urca pe niste trepte pana ajungeti pe terasa dintre copaci. Fac mancare foarte buna si uneori spectacole cu dansuri locale si muzica traditionala. Noi am fost ziua, n-am prins spectacole dar ne-am relaxat dupa un drum prin caldura cu scuterul. Se ajunge dinspre sud, mai precis din Potos, pe un drum asfaltat, cam vreo 15-20 km. Aici o sa gasiti si un muzeu etnografic, practic e o casa memoriala dar puteti vedea si modul in care traiau grecii in Thassos in secolele XVIII si XIX.
5. Alte sate care merita vizitate dar in unde nu am ajuns ar fi: Maries (de fapt aici am fost dar n-am ajuns la lac pentru ca era drum neasfaltat si eram cu scuterul iar cel de la inchirieri ne-a preciza in mod express sa nu iesim de pe drumurile asfaltate), Prinos, Kallirachi, si Kastro unde ar fi niste ruine ale vechii fortificatii de pe insula unde se refugiau locuitorii pentru a se apara de pirati. Drumurile insa nu sunt prea stralucite si in combinatie cu timpul scurt ne-au facut sa zicem pas si sa le lasam pentru o eventuala „data viitoare”. Ar fi minunat daca ar exista un drum prin mijlocul insulei care sa lege aceste sate unul de celalalt pentru ca astfel ar fi mult mai usor de vizitat. Altfel, trebuie de fiecare data sa te abati cam 10-15 km de la drumul principal.
6. Pentru cei care vor neaparat petreceri, cele mai mari sanse sa gasiti astfel de distractii le aveti unde sunt plajele mai sofisticate, gen La Scala Beach. Proprietarii mai organizeaza evenimente de tip beach party si aduc si invitati din categoria DJ, artisti locali sau chiar internationali. Cluburi asemanatoare cu ceea ce gasiti in RO, nu sunt. Luati-va gandul de la locatii de tip Fratelli, Ego sau Loft. Daca vreti neaparat sampanie si proseco, cred ca gasiti, dar silicoane si botox mai rar.
7. La capitolul muzee, daca mai intereseaza pe cineva astfel de atractii, sunt de mentionat ruinele din Limenas, muzeul arheologic din Limenas, muzeul maslinelor din Panagia, ruinele din Kastro. Or mai fi si altele, dar recunosc ca nu m-au interesat foarte tare.
In concluzie, in 7 zile (cam atat e durata medie a unui sejur in Grecia) nu prea ai cum sa te plictisesti daca te informezi cat de cat inainte sau daca ai acces la internet. Gasesti in fiecare zi/seara ceva de facut. Chiar daca nu e cea mai stralucita insula greceasca, pentru un concediu linistit si fara prea mari pretentii, merita sa tragi o fuga. Revin maine cu un post cu concluzii si ceva ponturi. Enjoy!
Scrie un comentariu!