Dupa articolul de ieri m-au intrebat unii cum as vedea eu liderul de care avem nevoie. Am intrat in ceva polemici pe facebook insa simt ca nu m-am facut inteles. Nu pot sa fac eu un portret dar, in cele ce urmeaza, o sa descriu ceea ce numesc eu lider. Adica cel de care cred ca avem nevoie in momentul acesta. Este parerea mea si aveti dreptul sa o combateti in mod civilizat si decent. Spun asta pentru ca in momente de genul acesta au tendinta sa-si faca loc printre comentatori, persoane mult prea implicate emotional si prea putin rational.
Asadar, romanii au nevoie de un nou lider, mai precis ceea ce numim acum „Strada” are nevoie de un lider. Pentru ca deja vedem cum lucrurile incep sa ia o turnura destul de cunoscuta. Am auzit spunandu-se „am mai vazut filmul acesta, iata ce o sa se intample” si incep sa am si eu feelingul ca asa e, parca si eu l-am vazut. Si nu se termina bine. E un film slab in care eroii mor degeaba si tot aia rai castiga. Un film gri-negru, romanesc, in care unul mananca o ciorba timp de 10 minute si dupa aceea pleaca in lumea lui. Recunoasteti personajul? Eu da.
Cine sa fie acest lider? E intrebarea care deja a inceput sa-i macine pe multi. Si ma bucur. Cum il gasiti, de unde il luati, cum aveti incredere in el, ce calitati ar trebui sa aiba? Sunt alte intrebari la care cautati raspunsuri. Incepeti sa fiti dezorientati si plimbarile acestea intre palate, prefecturi si primarii nu fac altceva decat sa oboseasca. Daca se mai continua asa 2-3 zile veti avea deja 50-60 km la activ si va vor lasa fizic picioarele. Basca trebuie sa mai mergeti si la servici ca painea tot trebuie pusa pe masa. Dupa o saptamana vor mai ramane in piata doar cei care chiar n-au unde sa mai mearga a doua zi si aceia vor fi foarte usor de desconsiderat. Pana la urma sunt aceia care nu muncesc, care n-au preocupari si poate studentii. Seamana putin cu Piata Universitatii din ’90, nu?
Cred ca pentru a identifica lideri trebuie mai intai sa li se dea sansa sa iasa in fata. Nu va mai plimbati, ramaneti intr-un singur loc, amenajati un soi de scena, puneti un microfon si niste boxe, sa poata lumea sa spuna ce are pe suflet. In felul acesta macar vor fi identificati cei care sunt buni oratori. Dar atentie, nu trebuie sa va opriti aici. A fi orator nu e suficient pentru a fi un lider bun. Din astia s-au mai vazut. Vor fi prinsi in niste dezbateri, vor fi contestati, vor avea nevoie de argumente, si vor merge acasa sa-si pregateasca discursul de a doua zi. Vor atrage in jurul lor grupuri care ii vor simpatiza si ii vor sustine. Asta e calea democratica. Cei care vor rezista acestor dezbateri raman in cursa pentru liderul adevarat. Si-apoi luati-i la periat sa vedeti care e curat. Ca si asta e important. Analizati-le imaginea, trecutul, familia, apartententa religioasa si veti intelege singuri care va fi cel pe care trebuie sa-l sustineti.
Ganditi-va ca omul acesta trebuie sa castige alegeri. Va fi implicat intr-o campanie, va trebui sa mearga prin tara, sa dea mana cu oameni simpli, sa se uite in ochii lor si sa le castige increderea pentru a fi votat. Va fi atacat din toate partile, i se vor inscena tot felul de magarii, va fi hulit de unii si injurat de altii si va trebui sa intoarca si celalalt obraz ca un bun crestin. Pentru ca marea masa a poporului asa va dori. Nu fiti naivi sa credeti ca daca injurati biserica, maine toti romanii vor deveni atei. Biserica a fost aici si va ramane tot aici. Va cadea in picioare si romanii vor dona in continuare bani cu nemiluita, vor crede in minuni si in preoti cu har care le vor alina suferinte de tot felul.
Eu sunt marketer, lucrez cu si pentru companii care au de construit si ulterior de aparat imagini. Si stiu ca daca pornesti la drum fara o analiza a mediul in care o sa iti desfasori activitatea, fara sa incerci sa prevezi ce se va intampla in mediul respectiv in perioada urmatoare, sansele sa dai chix sunt aproape de 100%. Si mai stiu ca daca vrei sa ai succes cu un produs in piata, trebuie sa-l concepi dupa dorinta celor carora vei vrea sa-l vinzi. Sa pleci urechea la ceea ce au ei de spus, sa incerci sa afli ce au prin portofele ca sa stii cat ar putea sa plateasca si sa intelegi de unde ar vrea sa-l cumpere. Si poate cel mai important, sa afli cine si cum ii influenteaza atunci cand se hotarasc in sfarsit sa cumpere. Nu vreau sa fac teoria comportamentului consumatorilor dar va sfatuiesc sa ganditi logic.
Liderul acesta e un produs pe care veti dori sa-l impuneti la un moment dat intr-o piata. E clar ca n-o sa poata fi simpatizat de toti, dar aveti nevoie de o majoritate. Deunazi discutam aspecte similare cu o tanara corporatista care imi spunea ca nu-i pasa de „babele alea de la tara” ca oricum o sa moara la un moment dat, ca tinerii sunt viitorul si ca puterea e a lor. Bullshiiieeeet! Puterea e a celor care ies la vot si care sunt mai multi. Si stiti cum voteaza, nu? Cunoasteti puterea micului, a sticlei de ulei si a pungii de faina? Cu siguranta nu veti vrea sa auziti de asa ceva in campania acestui lider. El va trebui sa vina cu altceva. V-ati intrebat cu ce? Stiti ce vor oamenii aceia care traiesc cu 200 ron pe luna? Aveti timp sa aflati? Ca oamenii aia nu-s acolo in piata. Trebuie mers pe la ei, trebuie sa le bateti la poarta, sa stati de vorba cu ei, s-aveti rabdare sa le ascultati ofurile, sa va duceti in toate „poienile lui Iocan” si sa faceti politichie acolo daca nu vrei sa pierdeti in fata pungilor electorale.
Liderul pe care-l cautati trebuie sa fie mai mult decat un manager bun. O tara nu e formata din angajati care poti fi concediati daca nu-si fac treaba. Poate fi in schimb invers. Aveti dovada, tocmai ati reusit sa-l „concediati” pe Ponta. Liderul acesta trebuie sa motiveze, sa convinga, sa inflacareze dar in acelasi timp sa ramana si cu picioarele pe pamant, sa nu dezamageasca, sa taca atunci cand trebuie sa taca si sa asculte, si sa nu piarda contactul cu cei care l-au adus in fata.
Vreti un portret al liderului pe care-l cautati? N-o sa vi-l dea nimeni. Nici nu trebuie. Nici eu, nici altii. Lasati-l pe el sa-si faca autoportretul. Si la final precum orice tablou intr-o expozitie, va avea simpatizanti sau critici. Si daca simpatizantii sunt mai multi, atunci va ramane in atentie mereu. Si mai luati in calcul ceva. Dupa ce acest autoportret a fost gasit si simpatizat, ganditi-va ca trebuie sa-l multiplicati de cateva sute de ori pentru ca nu e suficient un singur lider. E nevoie de majoritatea parlamentara pentru a forma un guvern. Si sa nu uitam de alegerile locale, de toate institutiile politizate si tot asa mai departe.
Asadar hai sa ne punem pe treaba. Cine aduce statia si boxele? Ca o scena improvizam si la fata locului.
P.S. Ascultam radioul in masina si intrase un tip in direct care cerea ajutor. Sa vina cineva in strada sa ii sfatuiasca. Vedeti poate gasiti vreun nou Caramitru care sa va spuna ca ati castigat. Oamenii au tendinta de a simpatiza cu figurile cunoscute. Mare atentie cui dati microfonul.
P.S.’ Am scris tot articolul la persoana a doua plural pentru ca eu n-am iesit in strada pana acum. Nu pot sa-mi asum ceea ce ati facut si sa scriu la persoana intai. As fi un ipocrit, n-am niciun merit. N-am fost acolo. Am incheiat insa la persoana intai plural pentru ca vreau sa fiu acolo cand apare scena si portavocea.
Sursa photo: storify.com
Alex Erbiceanu a zis
Apreciez un punct de vedere constructiv! Propunerea de revenire la modul antic si insasi definitia democratiei – alegerea din popor – prin dezbatere la scena deschisa a unor lideri autopropusi este foarte interesanta si posibil productiva; vad trei probleme: 1. Ce crezi ca ar motiva acesti lideri sa aleaga acest drum 2. Cum ne putem feri de reactia sistemului. 3. Se poate mentine presiunea poporului pe durata de timp mai mare de cateva zile?
1. Spun ca nu stiu ce i-ar motiva pe acesti lideri pentru ca profilul pe care il vad eu este completat fata de ce ai mentionat si de o anumita trasatura: munceste pentru a se intretine. Ca sa se dedice vietii cetatii trebuie sa lase ce face acum si sa se dedice noului drum. Din generatia noastra foarte putini au cunoscut suficienta financiara ca sa isi permita asa ceva. Un om rational cu familie de intretinut se va gandi foarte mult inainte sa faca astfel de pasi.
2. Reactia sistemului va fi foarte dura; deocamdata este suprins si in defensiva dar isi va reveni si va ataca cu tot ce are: manipulare prin diverse canale, actiuni de dezbinare ale diverselor orientari de opinie si poate mai ales atacuri la persoana orientate spre acesti lideri. Solutie aici este sa cautam o modalitate de coeziune si sa fie reamintite principiile pentru care se lupta.
3. Se poate mentine presiunea mai mult timp? Urmariti deja reactia clasei politice – PSD a propus la intalnirea de la Cotroceni inca un rand de consultari urmat de un alt rand de consultari si apoi sa propuna ceva bine stabilit si sustinut de toate partidele in fata Parlamentului. Un simplu calcul mental duce expunerea in fata Parlamentului cu o propunere cam in 2 saptamani de astazi. Deci e clar ca strategia lor va fi de a intinde cat mai mult problema pentru ca ei, spre deosebire de tinerii care au iesit in strada, nu muncesc si nu au o presiune pe asta. Solutia aici ar fi: organizarea unei organizatii de control si monitorizare cu spatiu de raportare pe TVR 1 (este privit de tot romanul din tara) la jurnal in care sa arate progresele realizate pe obiectivele propuse. Cand se abat de la ce promit, toata lumea in strada inapoi.
Precizez ca nu am iesit in strada si de aceea nu mi-am permis sa ma includ, dar ma regasesc si sustin ca o schimbare trebuie facuta.
Adrian Monoranu a zis
De acord cu tot ce ai scris. Deja manipularea si dezbinarea grupului de protestatari a inceput. Si romanii se plicstisesc repede. Multi se vor declara rapid scarbiti de ceea ce va deveni „strada” cu toti ultrasii care scandeaza prostii, arunca petarde si instiga la violenta, si vor pleca acasa. Altii isi vor pierde interesul pentru ca nu exista un lider si o cale de urmat. Deja „divide et impera” functioneaza si functioneaza bine. Despre TVR … cred ca ne putem lua gandul. Din pacate e controlata de cine e la putere si n-o sa vedem prea curand ce propui tu.
Dana a zis
Inteleg, se poate alege un lider care sa ne reprezinte, dar nu imi dau seama exact pe ce plan. Toate propunerile de pana acum, pe care le-am vazut eu, sunt destul de banale. Noi credem ca o persoana care are stofa de lider, care stie sa coordoneze, are obiective si se bazeaza mult pe organizare, insa avem nevoie de unul care sa aiba habar de chestiile legate de politica. Pe cat incercam noi sa o evitam, pe-atat de mult avem nevoie de ea, si daca acea persoana desemnata nu are cunostinte in acest domeniu, nu stiu cum ar putea rezista.