Am sa incep acest articol prin a clarifica ceea ce inteleg eu prin public speaker. Nu printr-o definitie din dictionar, ci prin modul in care, ghidat de common sense, imi explic eu acest concept. Asadar, cred ca un public speaker este orice persoana care se exprima intr-un spatiu considerat public, catre un grup de persoane care il/o urmaresc. Prin urmare, a fi public speaker nu inseamna in conceptia mea numai a te urca pe o scena in fata unei multimi. Inseamna si a fi creator de continut pe care il impartasesti intr-un mod sau altul catre publicul care te urmareste. Fie care vorba e un blog, un vlog, sau chiar un cont de facebook daca acolo mai si scrii, nu doar postezi poze si sharuiesti video-uri ale altor utilizatori.
Sigur, punctul meu de vedere poate fi combatut de catre multi. Pentru ca da, e mai usor sa te exprimi intr-un mediu pe care il consideri familiar, cum ar fi de pe canapeaua de acasa sau din birou, decat de pe o scena unde toata lumea adunata acolo te analizeaza si iti masoara fiecare gest sau cuvant. De acord si cu asta. Insa acum, datorita tehnologiei care avanseaza atat de rapid, avem la dispozitie live-urile care ne fac aduc fata in fata cu urmaritorii instant. Ceea ce e tot un fel de public speaking. Dar nu despre asta este vorba.
Sa ajung si la cele 3 reguli despre care vorbeam in titlu. Pentru ca vad ca se pune tot mai mult accent pe ideea de public speaking in ultima vreme, si am impresia ca ne indreptam catre o veche problema care revine din pacate in mod ciclic. Iar noi nu invatam deloc din asta. Este vorba despre clasicul caz al formei fara fond. Si asta ma aduce la prima regula.
Daca vrei sa fii public speaker, asigura-te mai intai ca ai intr-adevar ceva de spus.
Inainte de modul in care iti prezinti discursul, e mai important sa te gandesti la continutul acestuia. Pentru ca dincolo de forma, fondul este cel care da greutate. Degeaba mergi la cursuri unde inveti cum sa iti controlezi emotiile si cum sa stapanesti publicul, daca tu nu ai de fapt nimic interesant de transmis. Fiecare dintre noi poate vorbi liber in public atat timp cat crede in mesajul pe care il transmite si o face catre publicul dispus sa il asculte. Poti sa te antrenezi cu cei mai buni „maestri”, atat timp cat continutul discursului tau e subred, nu vei ajunge prea departe. Pentru ca oamenii vin sa asculte ce spui, nu cum o spui.
Fii responsabil.
Inainte de a incepe sa dai drumul discursului, gandeste-te ca unii dintre cei pe care ii ai in fata, fie fizic, fie virtual, s-ar putea sa te si creada. Eventual sa si faca ceea ce le spui. Din pacate tot mai multi oameni traiesc intr-un mod programat. Si vom avea in generatiile ce vin un procent si mai mare de indivizi care vor astepta mereu sa le spuna cineva ce si cum sa faca. In acest scenariu, atat timp cat iti asumi acest rol, incearca sa fii responsabil. Alege-ti cuvintele potrivite, construieste discursul corect si abia apoi da-i drumul in eter.
Imbogateste-ti vocabularul.
Avem tendinta sa folosim mereu aceleasi 200 de cuvinte. Nu ne dam seama de acest lucru dar asa este. Pentru ca ne este comod, pentru ca este limbajul format din termenii pe care ii folosim la serviciu si pentru ca ne adresam in marea majoritate a timpului unor persoane carora acest limbaj de lemn le este familiar. Din pacate nu e suficient. Vocabularul este cea mai de pret arma a public speaker-ului. Cu cat stapanesti sensul mai multor cuvinte, cu atat te vei putea exprima mai bine si mai clar. Cu totii avem cuvinte care ne sunt dragi si avem chiar tendinta sa abuzam de acestea. Din pacate uneori avem tendinta sa le dam alte sensuri decat cele reale, sa le denaturam, sa le asezam in diferite contexte in care capata poate alte sensuri, din pacate gresite. Si tocmai datorita puterii noastre de a ne impune discursul in fata urmaritorilor, ajungem uneori ca aceste cuvinte folosite in acest mod sa dea nastere unor trenduri aberante, monstruoase. Cuvintele trebuiesc folosite corect, la momentul potrivit si in contextul potrivit. E tot o chestiune ce tine de responsabilitate! Si daca va intrebati cum sa faceti sa va imbogatiti vocabularul, am o solutie foarte simpla pentru voi. Cititi! Cititi altceva decat cititi in mod obisnuit, iesiti din rutina, din zona de confort!
Am 15 ani de cand vorbesc in fata unor grupuri de oameni. Si am invatat lucrurile de mai sus gresind la randu-mi. Insa abia dupa ce am inteles cat de importante sunt pot sa spun ca am devenit cu adevarat un bun public speaker. Stiu, tocmai mi-am facut un compliment. Nu mi-au murit laudatorii, e doar o confirmare a celor 15 ani. 🙂
Succes! Si nu uitati ca atunci cand deschideti gura sa aveti de fapt ceva de spus!
Alexandru Guzi a zis
Elemente de baza pentru orice public speaker! Mersi de informatii un articol foarte bine facut!