De fapt ce este rautatea? Ce este omul rau si mai ales cand devine acesta rau? Sunt intrebari la care reflectam prea putin. Auzim deseori in jurul nostru exprimari de genul: „ce om rau!” sau „cata rautate poate sa incapa in omul asta!”. Dar ce ii face pe oameni sa afirme despre semenii lor ca sunt rai sau plini de rautate? Cand incetam sa mai fim buni si devenim rai, asta e intrebarea la care ar trebui sa reflectam de fapt mai profund.
Se intampla sa cunosc oameni noi care atunci cand afla ca sunt profesor ma intreaba daca sunt un profesor rau sau bun. As vrea sa cred ca sunt bun, dar nu in sensul in care ma intreaba ei. Probabil in acceptiunea multora dintre studentii mei, sunt un profesor rau atunci cand le dau note mici, sau ma rog, nu notele pe care ei le asteapta. Indiferent ca e vorba de nota 5 sau de nota 10. Pentru ca, prin opozitie, daca le-as fi dat cinciul sau zecele mult visat, as fi fost evident, un profesor bun. Dar oare atunci cand le dau notele acelea neasteptate, o fac din rautate?
Sigur, atunci cand catalogam o persoana ca fiind rea sau buna, o facem eminamente subiectiv. Si asta pentru ca acea persoana nu ne face pe plac, nu ne satisface asteptarile in anumite privinte, nu ne indeplineste in mod neconditionat dorintele. Judecand dupa acest rationament, fiecare dintre noi este pe rand si bun si rau in functie de modul in care reuseste sa satisfaca anumite asteptari ale celor din jur, fie acestia prieteni sau chiar membri ai familiei.
Doar oare exista oameni care sunt tot timpul rai? Am putea fi tentati sa spunem ca da. Aceasta rautate insa apare in urma unor frustrari, ceva le lipseste acestor oameni: o functie, o pozitie, un partener de viata, avutia sau, in cele mai multe din cazuri, pur si simplu vointa. Atunci cand omului ii lipseste vointa de a face schimbari in viata sa, gaseste foarte usor refugiul in a comenta despre altii, a privi peste gard in ograda vecinului, si a se bucura de necazul altuia doar cu gandul ca altora le este mai rau decat lui.
Iata un exemplu: Platesc luna de luna de ceva timp incoace pentru un serviciu. Si in general sunt multumit, nu am nimic de reprosat. Astazi s-a intamplat sa ma deranjeze ceva si am cerut cateva explicatii persoanei responsabile de livrarea serviciului cu pricina. M-a lamurit cumva ca eu am gresit cu ceva si mi-am asumat, ce-i drept cu ceva dificultati, greseala. N-am fost insa satisfacut de modul in care am fost atentionat, si am sugerat alta modalitate, de altfel mult mai de bun simt si care ar putea imbunatati sistemul de gestiune al clientilor. Ei bine, de aici s-a intrat pe un alt teritoriu. Cel al frustrarilor si lipsei de argumente care pana la urma a scos in fata rautatea persoanei in cauza. Replica finala …
„Lasati ca de luna viitoare avem de gand sa scumpim si o sa platiti mai mult pentru serviciul asta”.
Asa si? Aveti de gand sa scumpiti, no problemo. Daca am sa consider ca merita, am sa platesc in continuare serviciul. Insa in spatele cuvintelor a fost de fapt simpla rautate a persoanei. Un mesaj care se poate traduce in multe feluri. Eu unul l-am perceput ca un fel de „o sa ti-o tragem fraiere”. O afirmatie complet gratuita. Stati putin, nu sunt eu clientul care plateste? Ok, am facut o greseala, pot plati pentru asta, dar cand tu, prestatorul, faci o tampenie, nu ti-o asumi si ma ameninti ca scumpesti? Ce e asta, o pedeapsa permanenta?
Din pacate tot mai multi oameni sunt din ce in ce mai frustrati. Cu cat au impresia ca le lipsesc tot mai multe lucruri, cu atat isi vor exprima rautatea si mania in cat mai multe directii. Uneori cu o indarjire greu de imaginat. In loc sa-si directioneze energia catre efortul de a obtine ceea ce cred ca le lipseste, oamenii se multumesc sa fie pur si simplu rai si sa se incarce cu rautate si mai multa din jurul lor. Pentru ca atunci cand semeni vant, culegi furtuna.
In esenta cred ca omul rau nu exista. Cred doar ca unii sunt frustrati si isi manifesta aceste frustrari prin rautate fata de ceilalti. Ceea ce este trist, este ca de multe ori aceste frustrari sunt de fapt niste false probleme. Prin urmare, a spune despre un om ca este rau prin definitie, cred ca e gresit. Dar a spune ca actioneaza cu rautate, primesc!
Scrie un comentariu!