Obezitatea fizica e o problema despre care se discuta activ de ceva timp. Nu mai e neaparat un subiect trending. Stim aproape toti care sunt consecintele, stim si ce trebuie sa facem pentru a nu deveni obezi, nu inseamna insa neaparat ca si facem ceva in sensul asta. Dar mental obesity e un concept nou despre care nu prea se vorbeste. Sunt sigur insa ca va deveni trendy foarte rapid. Pentru ca veti recunoste foarte usor simptomele.
Mental obesity este de fapt lenea noastra de a mai gandi. Progresul inteligentei artificiale ne facem sa gandim mai putin. Avem tot felul de device-uri inteligente in jurul nostru carora le externalizam o parte din procesele de gandire. Problema nu e ca o facem din comoditate, ci ca vrem sa o facem si ca avem incredere deplina in aceste device-uri.
Un studiu facut pe piata nord-americana de catre cei de la Ericsson arata ca cei mai multi utilizatori de device-uri inteligente cred ca acestea colecteaza prea multe informatii despre ei. Acelasi studiu arata ca aceiasi respondenti au incredere mai mare intr-un asistent virtual precum Siri, Google sau Alexa cand vine vorba de sfaturi de nutritie, decat intr-un nutritionist.
„Hey Siri, ce-ar trebui sa mananc astazi? Omleta sau lapte cu cereale?”.
S-o (sau Sa-l) lasam pe Siri sa decida, in felul acesta nu ne vom simti vinovati ca am facut o alegere proasta. Intr-un fel e de inteles acest gen de comportament. Pana la urma e mai usor sa-ti spuna cineva ce sa faci, chiar daca acel cineva este de fapt un asistent virtual. Cei mai multi angajati dintr-o companie prefera sa fie condusi si sa li se transmita ordine clare decat sa-si asume decizii proprii.
Si totusi ce se va intampla daca nu vom mai gandi deloc? Daca nu vom mai face propriile alegeri. Vom ramane doar cu emotiile, spun unii, ceea ce nu e rau. Vom elimina stresul deciziilor de mica importanta, zic altii. Eu sunt de parere ca cu cat vom gandi mai putin, cu atat ne vom pierde si capacitatea de a fi constienti de emotiile noastre. Practic nu vom mai fi nici siguri pe ceea ce simtim.
Pana la urma ce simt este rezultatul unor decizii pe care le-am luat. Dar daca deciziile nu sunt ale mele inseamna ca emotiile nu sunt nici ele ale mele. Complicat de spus ce va fi. Cert este ca, vrem nu vrem, cam in directia aceasta ne indreptam. Suntem inca putin in urma pentru ca asistentii virtuali nu vorbesc inca limba romana. Dar sunt sigur ca in curand o vor face si-atunci mental obesity va deveni din ce in ce mai prezenta si in Ro.
Pana atunci, luati si mai cititi una alta. Am auzit ca ajuta creierul sa ramana activ.
Scrie un comentariu!