Una dintre cele mai mari provocari ale marketerului este sa estimeze corect bugetul de promovare. Nu sunt putini cei care au nevoie de ajutor in aceasta directie si asta pot sa va spun numai uitandu-ma la cate cautari sunt facute pe google pe acest subiect. Chiar si manageri de marketing experimentati au dificultati pe linia bugetului si tocmai de aceea nu este o rusine sa ceri sfaturi in aceasta directie.
Cum pot sa-mi stabilesc un buget de promovare?
Sunt mai multe metode pe care le poti aplica. Si toate depinde de stadiul in care se afla business-ul tau si de contextul de piata in care activezi. N-ar strica sa faci un competitive assessment mai intai.
- Metoda accesibilitatii – este o metoda simpla care se traduce foarte bine printr-o zicala din popor: „te intinzi cat ti-e plapuma”. In general business-urile mici prefera astfel de metode rudimentare in care aloca resurse dupa un buget prestabilit. Atatia bani am, hai sa vad cum ii impart! Dezavantajul este ca o astfel de metoda te poate opri din crestere pentru ca pur si simplu ti se termina bugetul exact atunci cand aveai nevoie mai mult de bani. Nu uita ca banii tai de promovare sunt parte a unui buget mai mare si orice realocare inseamna diminuarea altor bugete. Poate fi periculos daca transferi banii si nu iei in calcul consecintele. S-ar putea sa ajungi sa vopsesti gardul, dar inauntru sa fie chiar leopardul daca iei bani de la produs de exemplu.
- Metoda procentajului din vanzari – alocarea banilor pentru promovare se face sub forma unui procent din vanzarile anterioare sau din previziunile de vanzari pentru perioada urmatoare. Problema care apare este ca promovarea nu genereaza intotdeauna rezultate imediate. Nu toate elementele mixului de promovare aduc vanzari pe termen scurt. Asta te face sa fii vulnerabil in fata sefilor care vor face imediat legatura intre metricurile de vanzari si ceea ce ai produs tu prin campania ta.
- Metoda paritatii competitive – asta inseamna sa privesti mereu catre concurenta si sa raspunzi la actiunile acesteia. Baga ei mai multi bani in promovare, bagi si tu. Scade bugetul lor, scazi si tu. Este o metoda reactiva iar in marketing este mai bine sa fii proactiv. Sigur, nu spune nimeni ca daca bugetul competitorilor scade, trebuie sa scazi si tu. Ideal ar fi ca atunci sa ramai cu cheltuielile sus pentru a da o lovitura concurentilor. Dar va garantez ca majoritatea managerilor care se ghideaza dupa aceasta metoda sunt de cele mai multe ori caracterizati de o prudenta excesiva. De altfel acesta este si motivul pentru care sunt reactivi si nu proactivi.
- Metoda obiectivelor si sarcinilor – este fara doar si poate metoda care presupune cel mai mare efort dar si cea care iti ofera o imagine concreta asupra cheltuielilor pe care urmeaza sa le faci pentru promovare. Pentru aceasta metoda trebuie sa ai obiective bine stabilite (aminteste-ti de conditiile SMART) si sa iei in considerare toate sarcinile care sunt purtatoare de cost. Este o metoda bazata pe estimari dar produce un rezultat foarte flexibil. Urmarind atent toate sursele de cost, bugetul astfel elaborat poate fi usor adaptat. De asemenea, un astfel de buget va fi si foarte usor de urmarit pe parcursul campaniilor de promovare.
Cum imi planific campania de promovare?
De cele mai multe ori analiza contextului concurential si auditul de marketing iti vor arata informatii care te vor ajuta foarte mult. Cel mai important, in opinia mea, este sa intelegi unde se situeaza produsul tau in ciclul sau de viata. Astfel vei identifica mai usor problemele cu care se confrunta si vei putea aplica tehnici de promovare corecte din mixul de promovare. Despre ciculul de viata si despre mixul de promovare in alt articol/vlog.
Take away!
Ceea ce trebuie sa stii este ca bugetul nu se face doar de dragul de a-l face. Asa cum fac guvernantii nostrii de ani de zile. Bugetul este un instrument foarte util pentru atingerea obiectivelor stabilite. Si trebuie gandit impreuna cu indicatori sau metricuri specifice in asa fel in cat sa poata fi urmarit si adaptat acolo unde este necesar. Prin urmare, metoda pe care eu o recomand este intotdeauna metoda obiectivelor si sarcinilor pentru ca este singura care te ajuta sa fii in control si sa nu pierzi bani. Trebuie doar sa ai rabdare si sa faci planificarea din timp.
Aveti incredere numai in ceea ce pare logic!
BONUS! Vizioneaza mai jos varianta video a acestui articol.
cismaru a zis
la paritatea competitiva e foarte important si pe cine ai in interiorul competitiei si-ti livreaza insight-uri
Adrian Monoranu a zis
Asa e. Dar pentru mai multe detalii de gen, se percepe taxa de consultanta. Asa ca nu mai da free tips. :))