Noi romanii ne pricepem toti la marketing, politica si fotbal. Si iesenii nu fac exceptie. Iar cand vine vorba despre combinatia marketing si politica, toti suntem experti. Dati-mi voie sa va explic mai jos doua chestii simple despre marketing si politica. Si poate asa o sa intelegeti mai bine de ce au loc schimbarile pe care le vedeti in Iasi in ultima vreme si mai ales de ce, din punct de vedere al marketingului, primarul din
Iasi face exact ceea ce trebuie.
1. Marketingul este despre consumatori, nu despre publicitate.
Tineti minte acest principiu. Iasiul este produsul pe care il consuma intr-o forma sau alta locuitorii sai. Fiecare in modul sau. Tocmai de aceea schimbarile pe care orasul le sufera, sunt indreptate catre ceea ce este apreciat. Iar in general, locuitorii oricarui oras apreciaza pe primele doua pozitii doua aspecte: infrastructura si imaginea.
La ce se lucreaza in ultima vreme in Iasi? Exact la aceste doua aspecte. Normal schimbarile iau timp. Dar soselele arata mai bine, reparatiile sunt mai prompte, parcurile sunt mai verzi si mai aerisite si cladirile parca mai frumoase. Sigur, mai e mult de lucru, dar in acelasi timp, mai e un an pana la urmatoarele alegeri. Tineti minte treaba asta, revin asupra ei la punctul 2.
2. In politica voturile se castiga pe ultima suta de metri.
Ca sa obtii voturi, ai nevoie de votanti care sa aprecieze ceva. Chirica stie foarte bine ca nu mai merge cu mici si bere. Asa ca trebuie sa le dea iesenilor ceva mai valoros. Dar e in acelasi timp important sa te nu te grabesti si sa faci prea multe in primii ani de mandat. Totul se face gradual iar intensitatea creste in ultimii doi ani. A inceput treptat cu infrastructura si a lasat proiectele de anvergura/impact pentru ultimii doi ani. Oamenii vor tine minte ultima parte a mandatului si vor alege in functie de amintirile recente.
Acum striga unii in gura mare ca se strica piateta din fata Palatului Culturii. Asteptati inca vreo luna sa se termine lucrarile, si o sa vedeti cum se vor linisti lucrurile si retelele de socializare se vor umple de poze din fata Palatului. Nu s-a intamplat la fel si cu partea din spate? Cati contestatari ai ansamblului Palas ati mai auzit manifestandu-se in ultima vreme? Din pacate iesenii pe cat sunt de retrograzi pe atat sunt si usor de manipulat. Chiar si cei mai vocali contestatari ai schimbarilor enumerate mai sus vor schimba tabara in perioada alegerilor. C-asa-i in tenis.
Sunt sigur ca sunt multe lucruri care nu se petrec tocmai asa cum trebuie in Primarie, dar la final pentru votanti conteaza ca ceva se schimba si se vede. Incontestabil orasul arata mai bine, mai curat, mai ingrijit cel putin. Punem pariu ca tot Chirica iese primar?
PS. Acum 7 ani am spus ca Palasul va schimba fata Iasului pentru ca va forta Primaria sa raspunda. Iesenilor le-a placut ce-au vazut acolo si Chirica a inteles rapid ca e un model care trebuie replicat in cat mai multe locuri din Iasi.
PS2. O opinie personala despre schimbarea care are loc in fata Palatului Culturii. Iasul nu are nevoie de arbori prea multi in centru. Are nevoie de paduri de jur imprejur pentru a opri praful de pe terenurile agricole din jur sa patrunda in oras. Greselile uriase s-au facut acolo, la periferie si in comunele din jurul orasului atunci cand s-a permis construirea excesiva si nimeni nu si-a pus problema impaduririi dealurilor din jur. Luati drept exemplu marile orase din vestul Europei si veti remarca faptul ca nu sunt atat de multe parcuri in zonele centrale, insa majoritatea au un inel verde de jur-imprejur. Dar noi stim mai bine, de asta suntem primii din Europa. NOT!
Later Edit: Pentru ca imi ascult cititorii si contestatarii in egala masura, am hotarat sa scriu aceasta adaugire la articolul initial.
Folosirea cuvantului „retrograd” a fost o exagerare. Greseala a fost ca am generalizat bagand toti iesenii in aceeasi oala. Iar pentru asta trebuie sa imi cer scuze. Articolul nu a fost gandit ca fiind unul laudativ la adresa administratiei actuale a Iasiului, ci mai degraba o explicatie vis a vis de actiunile de marketing politic care sunt cat se poate de corecte in contextul dat. Sper ca cititorii sa citeasca mai cu atentie articolul de mai jos, din care va asigur ca nu am sters niciun caracter, si sa inteleaga ca sunt simple constatari personale. Inchei aceasta erata cu precizarea ca distribuirea articolului de catre primar pe pagina lui, nu e tocmai o idee buna, daca oamenii chiar citesc continutul. Insa din pacate prea multi citesc doar titlul si de aici se obtine o crestere de notorietate pe care eu n-am dorit-o.
perfect adevarat ..in ambele teme puse in discutie !!!… success !!!..
Iasul nu are nevoie de arbori prea multi in centru.
– este o diferenta intre nimic si prea multi, dar cand ii tai pe toti este o problema, mai ales cand nu faci o dezbatere publica, un formular online, ceva, ca sa arati ca iti pasa de cetatenii orasului tau.
@ray: cred ca totusi exagerezi putin. Sunt foarte multi copaci in zona centrala a orasului. In plus, s-au mai si plantat, de ex pe strada Palat in jos catre Podu Ros. Sunt de acord cu tine vis a vis de dezbaterea publica, dar cu siguranta asta ar fi trenat lucrurile si daca schimbarea se facea in preajma alegerilor era mai rau pentru administratie daca inca mai erau nemultumiti. Asa functioneaza marketingul politic, faci totul la timpul sau, chiar daca uneori iti mai aprinzi paie in cap. Pana la alegeri lumea uita. Nu am informatii, dar presupun ca piateta nu va arata mai rau ca inainte, ceea ce va amplifica dorinta de a uita a cetatenilor. Tocmai de asta spun ca primarul procedeaza asa cum trebuie dpdv al strategiei sale de a fi reales.
“Iasul nu are nevoie de arbori prea multi in centru. Are nevoie de paduri de jur imprejur pentru a opri praful de pe terenurile agricole din jur sa patrunda in oras.”
Puișor, tu știi care sunt principalii poluatori din Iasi, de am ajuns să respirăm cel mai otrăvitor aer din țară?
Ia povestește-ne tu, ce valori PM10 și PM2.5 s-au inregistrat în Iași pe parcursul iernii, cand “praful de pe terenurile agricole din jur” era inexistent?
Pai arbori avem destui. Au disparut cativa tei de pe Stefan, s-au plantat altii in loc. Ah, si 3 brazi din fata palatului. Hai sa exageram si sa spunem ca poluarea e din cauza ca nu avem copaci. Altele sunt cauzele. Praful care vine peste noi toamna de pe miristi sau primavara dupa arat nu dispare iarna, nu? E plimbat de colo colo prin oras ca nu-l strange nimeni. Mai sunt si marii dezvoltatori imobiliari care nu respecta nicio norma vis a vis de sapat, moloz, deseuri etc. si le mai si transporta pe terenuri virane langa oras de unde sunt aduse de vant inapoi. Oricat de multi copaci am avea in centru, acestia nu vor face vreo diferenta cand vine vorba de praf. Cel mult ajuta cand e vb de poluarea cu CO2.
doamne.. toata treaba asta imi aduce aminte de haosul iesenilor care s-au impotrivit constructiei palasului…
Nici macar nu era vb despre parc. E vb ca presa a luat din articol ce a vrut ca sa loveasca in primar. Tipic.