Dupa lupte seculare care au durat cativa ani … am reusit sa introducem in curricula unor mastere mai multe discipline din zona online-ului. Toata treaba buna, suntem super incantati insa a venit si momentul in care sa ne apucam de treaba. Sau mai precis eu sa ma apuc de treaba. Cu alte cuvinte, incepand din semestrul care urmeaza sa inceapa voi fi titularul unei astfel de discipline care se numeste, dupa cum probabil deja ati ghicit, Content Marketing.
Super super wow! Tehnic nu va fi un curs pentru ca eu consider ca e o disciplina la care practica e importanta. Asa ca vor fi doar seminarii la Content Marketing. Adica 2h pe saptamana pentru cele fiecare dintre cele 2 grupe cu care voi lucra. 2 ore in care imi propun sa ii pun la treaba pe studenti. Dar pana acolo mai e. Si pentru ca lucrez la un „modus operandi” pentru aceasta disciplina, cred ca e util sa aflu cateva lucruri si de la doua categorii de cititori.
- Marketing professionals & Agencies
- Marketer wannabes & Newbies
Intrebarile mele sunt, dupa cum urmeaza, pentru fiecare categorie:
- Ce considerati ca este important sa invete la Content Marketing un student (prin „sa invete” se intelege ce cunostinte si ce skills sa dobandeasca) pe care ulterior l-ati accepta la un internship sau angaja?
- Ce ati dori sa invatati la o astfel de disciplina (cunostinte si skills)?
Sigur, raspunsurile sunt asteptate fie aici prin comentarii, fie prin comentarii la postarea ce va fi distribuita pe pagina de Facebook a acestui blog sau chiar prin email la monoranu@gmail.com. Sunt sigur ca o sa fie raspunsuri care sa ma ajute sa includ in programa aspecte utile si importante (daca nu chiar esentiale) pentru aceasta disciplina. Tocmai de aceea va rog sa raspundeti intr-o forma elaborata (mai mult decat bullets). 🙂
Multe multumiri!
Thumb Photo credit: John Schnobrich on Unsplash
Felicitari! Ma bucur sa vad ca se adapteaza materiile la realitatea din piata.
Las si eu cateva idei care sper sa fie de folos.
1. Ce este un pitch? Cum tii unul? La ce intrebari ar trebui sa raspunda? – este util pentru ca daca lucrezi in departamentul de Strategie de Content al unei agentii, trebuie atat sa lucrezi la pitchuri, cat sa le si prezinti clientilor. De asemenea si daca lucrezi in house, probabil tot va fi nevoie sa prezinti unui superior o strategie.
2. Strategia de content – in mod cert la un interviu vor fi intrebari care tin de urmatoarele concepte: stabilire obiective (ca sa stii ce ai de masurat mai tarziu), audienta tinta (creare de personas – ca sa stii pentru cine gandesti strategia), analiza concurentiala (si aici nu ma refer doar la concurentii directi, ci la concurentii pe content, ca sa stii cu cine „te bati” pentru atentia publicului tinta), pain points (ce probleme au oamenii din publicul tinta la care tu le poti oferi solutii?), social listening (te ajuta sa afli aceste pain points si nu numai), tone of voice (o sa-i ajute mult pe scriitori sa stie cum sa vorbeasca la acelasi nivel cu publicul tinta), crearea unui brand ladder (research pe brand pentru a-i gasi atributele, beneficiile functionale si beneficiile emotionale – de la acestea, impreuna cu personas poti veni apoi cu propuneri de continut), keyword research (ca sa vezi ce se cauta, cand se cauta, daca exista potential si daca merita sa abordezi subiectul), tipuri de continut (articole holistice, evergreens, articole informationale, articole cu potential de engagement, articole centrate pe brand, videos, ebooks, social media, podcasts, etc.) customer journey/funnel (ca sa stii prin ce etape trece un potential client, unde poti sa-l gasesti si sa interactionezi cu el, ce sa-i oferi in fiecare etapa), daca se intra si pe partea de strategii, cred ca Pillars&Clusters e de viitor.
3. Resurse care se folosesc pentru content: Google Search Console, Google Analytics, Google Keyword Planner, Ahrefs/Ubbersuggest/Semrush, Answer the public, etc. Cred ca le-ar prinde bine sa stie macar cum se pot folosi de un tool de SEO, cum ii poate ajuta.
Asa cum ai mentionat si tu in articol, practica e baza. Teoria o sa-i ajute ca sa stie de ce trebuie sa faca anumite lucruri, dar eu cred niste exemple practice, pur si simplu sa lucreze la niste strategii de content i-ar ajuta foarte mult macar sa-si dea seama daca ii atrage aceasta latura a marketingului.
Spor!
Cred că cel mai important ar fi ca un student să exerseze exprimarea pentru publicul țintă. Vedem tot felul de texte fancy pe facebook sau pe diferite bloguri și ne grăbim să copiem maniera de a scrie, uitând să vorbim pe limba segmentului vizat.
Drept exemplu, eu cred ca aș lua un produs, sa să zicem un telefon X, apoi cursanți să propună conținut (text/video) pentru mai multe segmente de public. Cum ar trebui să fie un text/video cu scopul de a vine un IPhone către mecanici vs cum ar fi pentru cadre medicale, dar către un fermier?