Cel mai probabil gandirea critica ar trebui sa fie predata in scoala generala si continuata in liceu ca materie separata. Logica din liceu nu este suficienta si e mult prea abstracta. O sa spuna toti parintii ca deja curricula este incarcata si nu mai e loc. Ca se invata gandirea critica la discipline precum matematica, fizica, chimia, informatica. Dar nu e total adevarat.
Gandirea critica e mai mult decat logica matematica. O definitie simpla ne spune ca aceasta reprezinta analiza realitatii incojuratoare si a argumentelor prezentat pentru a obtine o concluzie logica aplicand ratiune, scepticism si impartialitate. O persoana care gandeste critic este o persoana antrenata in aceasta directie iar pentru a ajunge la o gandire critica corecta e nevoie de mult antrenament.
Prin urmare, de ce sa lasam dezvoltarea gandirii critice la latitudinea fiecaruia? Cea mai mare problema cu care ma confrunt in cariera mea didactica dar si cea de marketer este tocmai absenta gandirii critice la cei cu are lucrez. Iar in marketing a gandi critic este esential. Atat timp cat te pui in locul consumatorului si te consideri reprezentativ, adio gandire critica. Nu mai esti impartial, deci adio decizii rationale.
Totusi gandirea critica nu poate fi doar o disciplina predata in cel mai pur stil didactic. Aceasta ar trebui introdusa la toate disciplinele iar elevii ar trebui sa fie angajati in dezbateri in care s-o exerseze. Altfel va fi doar o alta materie la care vor incerca sa obtina o nota de trecere si cu asta basta. Insa o nota de trecere la gandire critica nu prea inseamna nimic. Cred ca ar trebui sa fie o materie evaluata cu calificative de tip admis/respins. Nu neaparat de lasat repetent sau corijent dar neaparat de trecut in certificatul de absolvire.
Nu toata lumea poate gandi critic si nu e o tragedie. Dar e important macar sa inteleaga ce inseamna gandirea critica si de ce e importanta. Si poate in momentul in care afla ca nu pot gandi critica, nu se vor mai orienta catre un domeniu unde aceasta este atat de necesara.Cum e marketingul.
Thumb photo credit: Markus Winkler on Unsplash
Scrie un comentariu!