Ma confrunt in ultima perioada cu tot felul de personaje lipsite de logica. Ma refer la logica elementara, simpla, aritmetica, intuitiva, deductiva sau cum o fi ea. Ceea ce ma intarata si mai tare este faptul ca nu inteleg cum poti supravietui pe fata acestui pamant atat timp cat iti lipseste ceva atat de elementar cum este logica.
Evident, m-am apucat de cautat explicatii si dupa principiul, cine cauta gaseste, am ajuns la cateva concluzii cu privire la lipsa logicii din rationamentele celor care ne inconjoara. Iata cateva dintre ele, cele care pot fi scrise aici evident:
1. Oamenii refuza sa gandeasca logic datorita emotiilor. Atasarea emotionala, depaseste de multe ori puterea ratiunii si asta ii face pe cei mai multi dintre cei aflati in situatia aceasta sa ignore pur si simplu glasul ratiunii. Da, e frumos sa fii indragostit. De prietena/prieten, de un proiect, de natura etc. insa trebuie sa intelegi ca la final, dupa ce dragostea dispare, fiorul rece al ratiunii este cel care iti arata consecintele faptelor tale ilogice.
2. Oamenii ignora logica din cauza vitezei cu care fac lucrurile. Ne confruntam zi de zi cu o sumedenie de probleme, incercam sa trecem rapid prin toate si nu intotdeauna rezolvarile sunt logice. Mai mult decat atat, ne grabim sa dam verdicte, sa luam decizii, nu analizam, nu constientizam repercusiunile si in final nu mai vedem padurea din cauza copacilor.
3. Oamenii nu au logica pentru ca nu sunt antrenati. E o diferenta uriasa intre un tanar absolvent de liceu teoretic real cu un background de cunostinte de matematica, fizica, chimie, informatica, solid, si un absolvent de liceu teoretic de profil uman caruia ii lipsesc toate acestea. Mintea lui nu a fost obisnuita sa puna lucrurile cap la cap, informatiile sunt disparate in mintea sa, nu a exersat rationamentele inductive sau deductive, prin urmare deciziile sale vor fi mereu bazate pe feeling si mai putin pe logica.
4. Oamenii renunta la logica pentru ca sistemul este ilogic. Cand totul in jur este ilogic, anapoda, haotic, logica pare sa fie de prisos. Renunti, te detasezi, te inscrii intr-un trend, intri intr-un grup, te comporti robotic si faci lucruri pe care nu le mai gandesti. Actionezi simplu, brownian, fara prea mult efort de gandire.
Cauzele par a fi de natura sociala in mare parte. Cu siguranta, sistemul evolueaza in asa natura incat logica sa nu mai fie esentiala insa din fericire este. Pana la urma logica primeaza in orice rationament, orice decizie, orice comportament. Evident, nimeni nu poate spune ca deciziile sale sunt 100% logice insa macar poate incerca.
Antrenamentul logic ar trebui sa nu fie o preocupare specifica domeniului educatiei, ci mai degraba un efect social. Sunt speriat, terifiat chiar pentru ca ceea ce tocmai am spus n-are nicio sansa sa se realizeze. Societatea in care traim e dominata de lipsa de logica ceea ce inseamna ca in curand sensul cuvantului logic se va schimba probabil in asa fel incat el sa fie acceptat de toti cei care nu poseda asaceva. So, dragi prieteni, parinti, bunici … luati-va prietenii, copiii, nepotii de mana si antrenati-le logica altfel suntem pierduti!
Unii oameni nu gandesc logic pentru ca pur si simplu nu pot. Logica tine si de coeficientul de inteligenta cu care fiecare se naste, inteligenta ce nu poate fi dezvoltata deloc usor. Asadar, de la nastere, unii sunt inzestrati cu o inteligenta mai mare decat altii si implicit, logica este mai buna.
Spre exemplu, testul de inteligenta a celor de la Mensa care masoara IQ-ul este compus doar din logica, o logica ce aparent pare simpla dar nu e deloc. Testul GMAT, un alt exemplu, are si el teste de logica corelate cu alte cunostinte matematice, dar si aici usurinta cu care se rezolva difera de la o persoana la alta; fiecare are nivelul sau.
Oricum, bune motivele de mai sus, oamenii nu prea mai stiu sa gandeasca logic deoarece in multe cazuri traiul si viata nu le permite.
O zi buna !
emotiile puternice pot inlatura foarte usor orice logica, mereu a fost asa si nu prea ai ce sa faci in privinta asta
Gandirea logica nu este usoara decat pentru cei care pot s-o inteleaga
Sa va dau un exeplu de oameni inteligenti care au revolutionat arta dar care respingeau logica – e vorba de grupul Dada din care a facut parte si un roman Tristan Tzara. Ei probmovau haosul, trairea de moment, spontaneitatea pe toate planurile de creatie. Pana si numele si l-au ales aleatoriu prin punerea degetului pe un cuvant din dictionar si cu toate astea, dupa cum am spus s-au bucurat de un mare succes si de un loc in istoria artelor. As putea sa povestesc mai mult dar, nu-i asa pentru cei interesati mai multe stie wikipedia.
Orice om poseda un sistem elementar logic. Daca ti-e foame, mananci sau daca arde nu pun mana e ceva logic, dar instinctual. Problema e ca multi se opresc acolo si nu aleg sa isi dezvolte un sistem logic performant. Nu trebuie sa fii un genui pentru a induce sau pentru a deduce o decizie, ca la urma urmei la asta ne ajuta logica cand „crestem mari”, nu? Trebuie doar sa iti formezi anumite convingeri corecte, valabile si relevante de care te poti folosi.
Logica poate fi antrenata! Cine nu e de acord poate sa ia un curs de C++ (dau exemplul asta de programare pentru ca e simplu) o luna de zile si apoi vorbim… structura gandirii nu se schimba radical, dar se poate observa o diferenta 🙂
Asa e, logica este necesara.Când o persoană este la muncă de exemplu, în cea mai mare parte a timpului foloseşte partea stângă a creierului. Se concentrează în detaliu pentru a găsi problema, în a încerca să găsească informaţii şi fapte.
Logica, spiritul practic şi ordinea stau la bază.
Ceea ce nu e rău, pentru că odată ce aceasta şi-a făcut treaba, adică „toată munca grea” – cum se zice, a venit rândul părţii drepte să iasă la suprafaţă şi să creeze O IDEE TOTAL DIFERITĂ, o posibilitate ieşită din comun.
În zilele noastre, auzim în permanenţă cât de vitală este creativitatea pentru a avea succes. Publicitatea e in plina dezvoltare, deci are nevoie de oameni cat mai creativi. Pentru a te numi un om creativ ai nevoie de logica, daca toti am beneficia de acest proces unde ar mai fi diferenta?! Acum ceva vreme am scris cate ceva despre Gandirea laterala, daca sunteti interesati puteti accesa http://psiholistic.ro/blog/2011/02/gandire-laterala/
Mie imi place mult o poanta:
Stiu ca sunt prost dar, cand ma uit in jur, prind curaj! 🙂
Dintre toate, ultima este cea mai adevarata! Nu e usor pentru multi dintre noi sa gandim logic…iar ce mie mi se pare logic nu ti se pare si tie neaprat la fel de logic. Logica nu prea mai bate cu realitatea care ne inconjoara de mult timp. Si sa recunoastem ca e mai simplu sa facem ce ne trece prin cap in prima secunda decat sa miroase a fum gandind logic :))