Am avut recent o discutie, ma rog, mai degraba am asistat la o discutie cu cativa antreprenori locali. Mai mult sau mai putin de succes, dar cu multa experienta in mediul de business local. Discutiile au ajuns la un moment dat si in zona aceasta a marketingului care imi e atat de familiara si draga. Numai ca ascultandu-i pe cei din fata mea „tanguindu-se” despre diverse aspecte legate de business-urile lor, am ajuns iarasi la o concluzie mai veche. Marketingul este ceva foarte gresit perceput. Si evident, toata lumea crede ca se pricepe foarte bine la asta. Atat de bine incat nici nu isi pun problema ca gresesc in aspecte esentiale ale activitatii de marketing.
Marketingul, din pacate, cade mereu in categoria acelor activitati din cadrul unui business (cel putin pana la un nivel mediu) care pot fi acoperite lejer chiar de catre antreprenor sau de catre cineva din familia ori anturajul acestuia. De cele mai multe ori, aceste persoane neavand vreo experienta relevanta in marketing sau macar cunostinte in acest domeniu. Rezultatul este de cele mai multe ori din categoria „atat s-a putut”. Pentru ca … chiar nu poti sa te pricepi la orice. Atentie, experienta in managementului unui business nu este egala cu experienta de marketing!
Ceea ce ma frapeaza de fiecare data este lejeritatea cu care marketingul este atat de subvalorizat. Daca atunci cand e vorba despre alte servicii necesare functionarii unui business, antreprenorul apeleaza imediat la persoane cu experienta si cunostinte, atunci cand e vorba despre marketing, situatia e taman pe dos.
Antreprenorul in cauza chiar nu isi da seama cat de mult are de pierdut pentru ca nu are obiective de marketing realiste care sa se bazeze pe o cercetare/analiza corecta a pietei si concurentei. Evident, fara obiective corect definite, nici strategii bune nu poate avea. Se lasa purtat de val, se uita in stanga si in dreapta sa vada ce mai merge si ii da bataie inainte convins ca face bine. E pacat … pentru ca daca lucrurile vor merge bine, va fi doar o coincidenta. Insa de cele mai multe ori, pe termen lung nu vor merge bine. Pentru simplul motiv ca au inceput gresit.
Se ajunge apoi la momentul in care antreprenorul se uita inapoi si se gandeste de ce nu i-a mers. Si stiti ce e mai trist? Ca nici atunci nu realizeaza ca lipsa unui program de marketing coerent i-a fost fatala. Da vina pe angajati, pe concurenta, pe consumatori (asta e cel mai trist), pe furnizori, pe distribuitori, pe guvernanti si cine mai stie pe cine. Pentru ca nu-i asa, e mai usor sa cauti vinovati in exterior decat sa iti asumi o greseala. Am vazut asta de prea multe ori.
Problema e ca nu are cum sa isi asume aceasta greseala daca nu considera ca a gresit. E firesc oarecum, inteleg. Ceea ce mi se pare ciudat este ca nu accepta nici cand altcineva, priceput in domeniul in cauza, ii atrage atentia ca a procedat gresit si nici macar nu cade putin pe ganduri. Iar rezultatul este si mai trist pentru ca va repeta aceeasi greseala. Va incepe un alt business in care nu va dori sa externalizeze marketingul sau macar sa angajeze pe cineva priceput la asta si va ajunge intr-un final in acelasi punct.
Educatia are rolul ei. Si nu se termina odata ce am iesit pe portile scolii. Nu e niciodata prea tarziu sa mai inveti lucruri noi. Dar ca sa inveti ceea ce trebuie, uneori ai nevoie de un pic de ajutor. Si cel mai important, e nevoie de rabdare. Pentru ca trebuie sa incepi cu bazele, cu partea aia urata, fada, searbada care nu iti da nicio satisfactie. Si daca nu reusesti sa treci peste baze, tot e bun. Macar vei intelege ca nu e usor. Si vei mai intelege ca atunci cand vei avea nevoie de marketing, e mai bine sa apelezi la cineva care chiar se pricepe.
Thumb photo credit: Emily Morter on Unsplash
Scrie un comentariu!