N-am mai scris de multisor un articol in categoria Hangouts. Poate si pentru ca in ultima perioada nici n-am mai scris mult pe blog sau poate si pentru ca n-am mai gasit un loc despre care sa merite sa scriu. Am revenit azi cu un articol despre o cafenea pe care o ignorasem anterior. E vorba despre Quartz Lounge Palas sau mai precis, cea situata fix la intrarea in Palas Mall dinspre octogon (intrarea de sus, de langa E-On). Am observat ca multa lume o confunda cu Square, probabil datorita unei asemanari relative de nume (cred ca prezenta literei „q” e cea care duce la confuzie).
Am redescoperit Quartz dupa aproape de doi ani de la lansarea Palas, pentru ca trebuie sa va spun sincer ca desi am trecut de sute de ori pe langa acest loc, nu stiu daca am intrat de 5-6 ori in total si de fiecare data am facut-o pentru ca aveam o intalnire acolo stabilita de cealalta persoana si nu de mine. Mi s-a parut de la bun inceput o cafenea prea deschisa si o asemanam oarecum cu Montecatini din Iulius. Nu mi-ar fi displacut sa stau acolo dar in configuratia initiala mi se parea ca parca prea trece lumea pe langa mine si se uita pe masa mea. N-aveam intimitate.
Am ramas cu ideea asta pana acum 2 saptamani cand am revenit la Quartz, tot datorita unei intalniri. Am constatat cu surprindere ca intreaga configuratie s-a schimbat. Barul nu mai e in mijlocul cafenelei ci s-a mutat spre intrare creand o bariera care da mai multa intimitate dar in acelasi timp creand si un loc de expunere pentru produsele de cofetarie dar si pentru snack-urile specifice (sandwich-uri, salate etc). In partea dinspre intrarea in mall s-a creat un fel de perete despartitor care impiedica trecatorii sa-si plimbe ochii prin cestile sau farfuriile clientilor, iar terasa de afara a migrat dinspre scarile ce coboara spre parc catre piateta din laterala palatului. Toate aceste schimbari creeaza o atmosfera mai intima si mi se par niste alegeri foarte bune.
Un mare plus ii acord cafenelei si pentru sistemul de ventilatie. Nu se simte deloc miros de fum de tigara si nici de bucatarie. Obisnuiam si inca mai obisnuiesc sa merg la La Folie, dar sa fiu sincer mi s-a cam acrit de mirosul de bucatarie si e prea mult fum de tigara, asa ca am cam rarit-o. La Quartz imi place ca e mai mult loc intre mese, nu stai chiar spate in spate cu ceilalti clienti, nu trebuie sa vorbesti incet ca ceilalti sa nu te auda si nici nu trebuie sa-ti faci griji ca dai peste cineva cand vrei sa te ridici de la masa. Cred ca din punctul asta de vedere doar la La Cupola mai ai atat de mult spatiu dar acolo e o problema cu zgomotul si cu lipsa toaletei. Quartz compenseaza prin propriul sistem de sonorizare care creeaza o separare fata de zgomotul mall-ului si prin existenta toaletelor ceea ce nu presupune deplasari prin mall.
De obicei, prin cafenele si patiserii am un produs preferat iar la Quartz acesta este inghetata. Imi place sa mananc inghetata si as zice ca ma pricep destul de bine sa le evaluez. Tocmai de aceea va spun ca la Quartz e printre cele mai bune, daca nu cumva cea mai buna inghetata din Iasi. Fie ca optati pentru varianta simpla cu cupe, fie ca optati pentru o varianta gata combinata din meniu, credeti-ma ca nu o sa fiti dezamagiti. E bestiala!
Imi place si cafeaua, dar nu sunt un mare bautor de cafele asa ca nu pot sa spun ca-s un mare cunoscator. Stiu insa ca e o cafea buna, mai buna decat in alte parti pe unde am fost (nu dau nume). Si sandwich-urile sunt bune si consistente si cred ca poti lua lejer un brunch sanatos la ei. Am aruncat o privire in vitrina de prezentare si prosciuto e chiar prosciuto, tonul e Rio Mare, sunca e Sisi si tot asa mai departe, adica nu ai surprize sa descoperi ingrediente de calitate indoielnica. Pacat insa ca la noi prea multa lume apreciaza doar cantitatea si nu calitatea (vezi cazul restaurantelor unde farfuriile sunt cu varf, dar din nou, nu dam nume!).
Cateva puncte slabe unde mai de lucrat trebuie mentionate. Cafenelei in sine nu prea am ce sa-i reprosez, mobilierul e potrivit, produsele sunt bune, servirea e corecta, insa la capitolul strategie mai de lucru. M-am uitat pe pagina lor de facebook si am vazut ca programul editorial se inscrie intr-un tipar clasic, ceea ce ii face sa nu se diferentieze prea mult de competitie. De asemenea, stau destul de prost la capitolul engagement cu fanii, acestia neavand prea multe reactii, ceea ce ma face sa cred ca si conversia e foarte mica. Am observat ca se foloseste des tehnica concursului si stiu ca la un moment dat s-a facut chiar un concurs important, cu premiu o excursie la Paris, dar din pacate rezultatele nu s-au vazut si pe termen lung. Vanatorii de concursuri sunt mereu pe faza si eu nu prea recomand aceasta tehnica, mai ales in conditiile in care mecanismul nu e prea dificil. De asemenea, nu exista un grup tinta de clienti, publicul fiind foarte divers iar acest lucru plaseaza cafeneaua intre locurile pe care eu le numesc „de tip tranzit”. Evident, e o cafenea de mall, nu e nimic rau in asta, dar traficul nu e mereu la aceleasi cote si in momentele in care nu mai e la fel de multa lume in mall, e bine sa compensezi cu o categorie de clienti fideli care sa-ti atraga alti clienti pentru ca nimanui nu-i place sa stea intr-o cafenea goala.
In final, concluzia mea e ca acest loc poate fi o alegere foarte buna pentru cei care vor sa ia o pauza de la cumparaturi, vor sa astepte perechea sau familia ratacita prin magazine, dar si pentru cei ce doresc un brunch consistent sau o inghetata racoroasa sau un fresh de fructe perfect. Eu am redescoperit Quartz si il plasez in momentul de fata in top 5 cand vine vorba de cafenele in care aleg sa-mi petrec timpul. Raman in continuare fan Cafepedia, chiar daca acum ne rupe taxa de parcare de cand au bagat bariere (4 lei/ora mi se pare exagerat!!! wtf!!!) dar sunt sigur ca voi reveni la Quartz ori de cate ori mi se va face pofta de inghetata, de un sandwich bun sau de un capuccino cremos. Fin, Dulce, Natural … Am zis!
[…] bani in cont, mi-ai facut cunostinta cu niste oameni importanti si interesanti, m-ai apropiat de un loc pe care anterior aproape ca nu-l remarcasem desi treceam pe-acolo zilnic, m-ai ajutat sa scap de […]