Zilele trecute am fost prin Ceahlau si am cam fost rupt de stiri si noutati datorita celor de la Orange care nu au semnal sus pe varful muntelui. Doar asa cand mai bate vantul dinspre Durau mai vine cate-o pala de unde radio si mai aduce cate un sms sau cate o notificare de apel pierdut. Altfel despre net nici nu poate fi vorba. Ieri insa am revenit in lumea civilizata si m-am pus la curent cu ce s-a mai intamplat prin tara noastra mult stimata si iubita. Nu mica dar nici mare nu mi-a fost mirarea cand am aflat despre noua initiativa a guvernului ponta vis a vis de legea educatiei. Faptul ca am pus totul cu minuscule nu e intamplator. Doar o precizare, asa ca sa rezoneze cu importanta acordata subiectului in Romania.
In esenta lucrurile stau cam asa (pentru cei care nu stiu subiectul): s-a dat unda verde pentru infiintarea de colegii in care elevii care nu au luat bacalaureatul sa poata intra si sa continue studiile. Mai multe aici si aici. Initial n-am vrut sa scriu despre subiect pentru ca sunt implicat si as fi putut fi interpretat ca fiind subiectiv. Dar ma simt nevoit s-o fac si las interpretarea in voia voastra. E prematur sa judec acest subiect obiectiv. Pot doar scoate in fata niste fatete ale deciziei si niste implicatii posibile.
1. Ideea mentinerii tinerilor in scoala nu e rea in esenta ei. E mai bine sa ii treci printr-o asemenea etapa daca aceasta este gandita asa cum trebuie. Nu e o noutate, aceste scoli au existat si inainte de 89 si functionau. Dar foarte adevarat este ca nu erau legate de universitati. N-aveau nicio treaba, exista o delimitare clara, chiar daca comunistii au incercat sa faciliteze accesul celor care absolveau aceste scoli, in universitati, bacalaureatul era necesar si erau ulterior primiti doar la seral. Delimitarea exista si era evidenta!
2. O universitate reprezinta o institutie de top, sau ar trebui. Cu tot respectul, nu se poate cobori la un asemenea nivel. Chiar si daca duce lipsa de studenti, chiar si daca statul va finanta binisor asemenea struto-camile educationale. E o greseala de strategie si ma bucur ca cel putin la nivel de declaratii universitatea in care imi desfasor activitatea a criticat aceasta initiativa. Exista alte metode de a atrage fonduri decat de a te baga intr-o mocirla care nu poate avea decat consecinte dezastruoase.
3. Exista deja universitati care s-au declarat incantate de idee. Dar eu va intreb stimati colegi, cine va preda in aceste colegii? Si ce efect va avea acest lucru asupra carierelor dumneavoastra? Nivelul de interes al studentilor de azi este si-asa destul de scazut si provocarile noastre sunt mari, cel putin pentru cei care le constientizeaza. Este nevoie de updatarea metodelor de predare, de adaptarea standardelor, de rabdare. Va intreb pe voi, dragi colegi dascali, credeti ca veti avea rabdarea necesara? Pentru ca discutam despre cu totul alta mancare de peste, din pacate.
Sa nu ma intelegeti gresit, cred foarte mult in educatie, de orice fel. Cred ca este singura cale prin care ne putem dezvolta ca oameni si putem descoperi lumina care ne calauzeste. Dar trebuie sa intelegem ca universitatile nu se numesc institutii de invatamant superior doar pentru ca suna bine. Trebuie sa intelegem ca a face o facultate trebuie sa fie o mandrie (din pacate deja se cam pierde acest lucru) si ca a amesteca oamenii care au depus un efort sa promoveze un examen cu cei care nu l-au promovat nu are efecte negative decat la nivelul primilor si deloc motivationale la nivelul celor din a doua categorie.
Din fericire vad mereu si partea plina a paharului si din punctul meu de vedere, universitatile care nu se vor cobori in aceasta mocirla vor avea numai de castigat. E o diferentiere naturala, organica, de care daca vom sti sa profitam, ne vom bucura mult si bine. Trebuie insa doar sa nu gandim cu buzunarul sau cu contul din banca. Ramane insa de vazut ce decizii vor lua forurile superioare ale universitatii, dar eu am incredere ca prima universitate din Romania nu va cobori standardele!
Andrei Ștefan Neștian a zis
De acord cu faptul ca a realiza astfel de activitati scade prestigiul unei universitati si conduce in timp la o decadere profesionala a cadrelor didactice implicate.
In afara de asta, problema este exceptia care va deveni regula. In lege se afirma ca nivelul de calificare este 5 (asimilat colegiilor dinainte de reforma Bologna). Ambiguitatea este data de faptul ca il lege se numeste ”invatamant nonuniversitar tertiar”, iar pregatirea se face in universitati. Abuzul care se pregateste, fiind anuntat deja de universitatile care au adoptat sistemul, este echivalarea pregatirii nonuniversitare tertiare (nivel de calificare 5) cu cea universitara (nivel de calificare 6), prin admiterea direct in anul II daca dupa un an respectivii elevi (nu sunt studenti!) isi iau Bac-ul. Aici ar trebui clarificate lucrurile, ca sa nu se facă! Pentru ca daca se va face, atunci inseamna ca suntem de acord cu echivalarea pregatirii intre nivelurile de calificare, deci elevii de la liceele economice nu ar mai trebui sa faca la Facultatea de Economie discipline precum Contabilitate, Economie sau Management, la Matematica sa se echivaleze Algebra si Geometria, la Litere sa se echivaleze Gramatica etc.
A treia problema este daca statul va finanta acest tip de colegii, oferind sustinere prin locuri finantate de la buget. Asta ar insemna separarea unei parti din bugetul invatamantului superior, care va fi accesibila doar daca accepti sa iti reduci prestigiul.
Adrian Monoranu a zis
Din fericire, sau cel putin asa am inteles eu, locurile la aceste colegii vor fi doar cu taxa. Din pacate, cred si eu la fel ca tine, ca vom asista la o serie de efecte in cascada care ne vor aduce intr-o zona si mai gri decat cea in care suntem.
Adrian B. Munteanu a zis
Adrian,
„Art. 6. – (1) Pentru anul scolar 2014-2015, institutiile de invatamant superior de stat acreditate pot proceda, in conditiile legii, la organizarea de colegii in cadrul carora se desfasoara nivelul de invatamant tertiar nonuniversitar care se finanteaza integral de catre solicitanti.
(2) Taxele de admitere la colegiu se stabilesc la propunerea Consiliului de administratie din institutia de invatamant superior acreditata si se aproba prin hotarare a Senatului„
JUST BUSINESS!
În teorie cred ceea ce ai scris tu: apariția lor separă grîul de neghină. Doar că nu se va întîmpla. Așa cum la celebra teză de doctorat nu am văzut nici o încrîncenare în stradă din partea universitarilor, nici acum nu vor ieși antreprenori, părinți, elevi/studenți sau profesori. Singura agitație va fi ca de obicei în on line.
Eu văd răul și mai departe: cei care vor frecevnta astfel de colegii își vor forma foarte ușor credința că în viață se poate realiza ceva fără prea mare efort. Apoi vor deveni votanți, decidenți – unii dintre ei, și vor hotărî viitorul copiilor/nepoților noștri. Așa după cum se întîmplă și acum cu unii care au fost „colegi cu Mihai Viteazul„.
Adrian Monoranu a zis
Exact la asta ma refeream si eu atunci cand am zis ca alaturarea celor 2 categorii nu va produce nicidecum efecte benefice. Mai degraba va demoraliza elevii buni care se straduiesc. Oarecum, acest lucru se cam intampla si acum din pacate!
Gigi a zis
Foarte bine punctat. În altă ordine de idei, o întrebare merită pusă: de ce nu se strofoacă cei în cauză (mă refer la guvern, care s-a zbătut pentru a aduce modificări legii educației) să aducă noutăți pe piața muncii, în sensul încurajării tuturor tinerilor să muncească? De ce a munci a ajuns o rușine și a fi student o mare cinste? S-a pierdut definitiv scara de valori a societății și noi toți avem sau vom avea de suferit, mai devreme sau mai târziu.
Adrian Monoranu a zis
De fapt aparitia unor astfel de scoli, pentru ca e mult spus colegii, ar fi oportuna daca de fapt acolo s-ar invata meserii. Elevii ar putea fi incurajati sa munceasca, pentru ca vor intelege si cunoaste meserii. Din pacate, si spun asta pentru ca experienta imi permite, multi dintre actualii studenti vor termina facultatea fara sa inteleaga de ce au facut-o si fara sa cunoasca vreo meserie anume. Facultatea nu te invata o meserie, ci iti lumineaza calea. Dar pentru a te bucura de acest lucru, trebuie mai intai sa fii capabil sa gasesti calea respectiva.
CEO Marlansky a zis
Din păcate decizia nu se află la tine.
Tare mi-e frică c-o să apară un „Colegiu de turism” sau un „Colegiu de antreprenoriat” și să fii nevoit să ții ore scârbit.
Cunosc oameni la master și mă întreb dacă au trecut prin facultate. Nu vreau să-mi închipui cum ar fi să ții ore la o grupa întreagă de picați la bac. Ai mai avea curaj să dai examen clasic?
Andrei Ștefan Neștian a zis
Pacaleala cu care vor fi atrasi acesti tineri oricum debusolati este aceea ca vor face studii la universitate (nu studii universitare). Mai mult, li se promite ca daca iau BAc-ul ele vor echivala cu cele universitare. Fara aceste doua ”atracții” respectivii ar putea foarte bine să se ducă la o postliceala.
CEO Marlansky a zis
O mare calitate a celor care au terminat liceul este faptul că sunt majori, fapt ce le conferă dreptul de vot. Numărul celor care au picat examenul de bacalaureat în ultimii ani este considerabil. O altă mare „calitate” a celor care pică la bac. este PROSTIA. Or este știut că proștii sunt ușor de manipulat iar acest cadou venit înaintea alegerilor (probabil pregătit cu mult timp înainte) poate aduce electorat.
Larisa a zis
Sper sa se poata contracara aceasta decizie sinistra prin macar 1 din urmatorii factori:
– universitatile sa refuze sa organizeze astfel de colegii
– taxele sa fie mari, pentru a ingradi accesul
– lipsa de interes de a continua studiile pentru cei care n-au fost in stare sa ia BAC-ul.
iulian a zis
in romania multe programe de scolarizare trebuie desfiintate pentru ca nu-si iau rostul. toate specializarile si pseudospecializarile de la fostele licee industriale ar trebui inlocuite cu una doua care au cautare pe piata muncii. de exemplu in iasi sa fie o scoala care sa scolarizeze potentiali viitori angajati ai delphi, lear si ce fabrica mai e.
cateva locuri la specializari gen instalator, electrician, amenajari interioare, constructii si sanatate!
si sa fie scoli nu licee! sa scoata meseriasi!
nu-si au rostul nici o sumedenie de specializari din universitati, respectiv toate „Ingineriile economice” (ce denumire amara), Constructii de masini (nu nu e vorba de automobile ci de masini industriale), Politie Locala (o da, au inceput sa existe astfel de specializari prin universitati)…
ministerul mai creeaza o struto-camila. si-asa e brambureala generalizata vis-a-vis de ocupare..desi exista la ora actuala programe specializate de studiu de exemplu Managementul Resurselor Umane. in HR sunt destui care sunt angajati desi au terminat orice alta specializare la facultate..
chiar imi propun la un moment dat sa fac un blog informativ despre sansele reale ale absolventului unei specializari de a lucra in domeniul in care se pregateste..