Urban dining per se. Asta inseamna Chef Galerie. Un restaurant adevarat, modern, cu multe calitati, insa din pacate prea putin cunoscut, desi se afla in inima orasului Iasi. Am mers de multe ori pe la ei dar trebuie sa recunosc ca am facut-o cam dupa vreo 5 luni de la deschidere. De ce? Pentru ca desi stiam ca s-a deschis, mai tot timpul cand trebuia sa iau o decizie vis a vis de servit pranzul sau cina, uitam de acesta. Poate ca n-au avut cea mai buna strategie de promovare, poate nici pozitionarea nu i-a avantajat de la inceput, zona lor nefiind una de trafic intens, sau poate pur si simplu n-a fost conjunctura potrivita.
La inceput circula vorba prin targ ca e foarte scump, apoi ca e foarte gol. Poate ca si asta a contribuit la reticenta mea. Intr-un final insa am ajuns pe la ei si a fos dragoste la prima vedere. As fi ipocrit sa spun acum ca mananc numai acolo cand ies in oras, dar a devenit una dintre primele 5 optiuni. Avand in vedere ca in fiecare weekend iau pranzul in oras cel putin in una dintre cele doua zile, si uneori si cina, puteti concluziona ca ii vizitez destul de des. Ma ajuta si faptul ca mi-am convins si suficienti prieteni sa mearga cu mine acolo si nu intamplator, le-a placut si lor, iar acum am si companie de fiecare data.
E drept ca la inceput, eram destul de stingheri prin restaurant. Nu erau foarte multe mese ocupate si de obicei, daca mai erau clienti, acestia fie aniversau ceva, fie erau familii care se reuneau pentru un pranz ocazional. In timp insa lucrurile s-au mai schimbat iar acum am ajuns uneori sa sun inainte sa fac rezervare pentru ca restaurantul a devenit se pare mult mai popular. De altfel, de ce nu ar fi, avand in vedere ca are multe plusuri. O sa va povestesc mai jos despre lucrurile care m-au convins pe mine si chiar va rog sa-mi spuneti ce v-a placut sau ce nu v-a placut voua, asta daca ati si fost, evident.
Cred ca primul lucru care m-a convins este spatiul. Nu ma refer neaparat la amenajare, desi si aceasta e foarte in regula, ci la dimensiune. Imi plac locurile mari, aerisite, in care exista suficient loc intre mese incat sa nu stai spate in spate cu alti clienti, in care chelnerii sa aiba suficient loc pentru a te servi asa cum se cuvine si in care sa nu se simta un miros pregnant de bucatarie. In orice restaurant miroase a mancare, iar la Chef Galerie o parte a bucatariei este deschisa, te intampina chiar de la intrare, insa nu se simte mirosul specific altor restaurante. E normal sa mai simti cate o aroma dar asta nu e deloc rau, mai degraba iti poate da sugestii vis a vis de o posibila alegere. 🙂 Exista un spatiu pentru fumatori si desi nu este delimitat prin pereti de cel pentru nefumatori, faptul ca este situat putin mai sus, face ca fumul sa nu se simta in zona destinata nefumatorilor.
In al doilea rand imi place foarte mult mancarea. Desi nu este un meniu foarte bogat, cred ca este suficient pentru a avea de unde alege. Imi place ca se deosebeste de alte restaurante prin faptul ca nu au introdus in meniu si preparate traditionale si pastreaza blazonul de restaurant modern. Am vazut multe restaurante cu pretentii care aveau pe undeva si o ciorba de burta si o tochitura moldoveneasca, ca deh, poate clientul vrea sa manance si ceva traditional. Chef Galerie nu face insa rabat de la pozitionarea ca restaurant modern. Felurile nu sunt nici prea sofisticate, dar nici pentru cei ce iubesc bucataria romaneasca si farfuriile cu varf. Am incercat si diferite variante de paste, si supe, si preparate la gratar, mai putin fructele de mare si pestele pe care nu le mananc de obicei pentru ca nu-mi plac de fel. Tot ce am incercat a fost foarte gustos si cu un plating foarte reusit.
In al treilea rand mi-a placut foarte mult si servirea. E greu sa gasesti azi restaurante si chiar cafenele unde chelnerii sa aiba atitudinea corecta. Mi se pare ca meseria aceasta este din ce in ce mai prost inteleasa si practicata. Nu stiu daca absenta scolilor de profil e problema, sau daca cei care o practica o vad ca pe o ocupatie temporara mai degraba decat ca pe o meserie, si asta ii face sa nu se dedice suficient de mult. La Chef Galerie chelnerii sunt profi. Este, ca peste tot, loc de mai bine. Dar per ansamblu servirea e foarte ok. E bine ca n-au apelat la practici pe care alte restaurante le-au folosit, si anume de a reduce numarul de ospatari in conditiile in care numarul de clienti este redus. Poate sunt eu mai pretentios, dar imi place ca atunci cand sunt servit sa am langa mine un chelner aranjat, cu uniforma, cu maniere si care sa inteleaga ca atitudinea corecta ii va aduce si un bacsis consistent.
Ar fi si lucruri de imbunatatit, niciun restaurant nu e perfect. Din punctul meu de vedere, primul lucru care ar trebui rezolvat e promovarea. Se fac pasi importanti in directia aceasta, vad ca au inceput sa iasa cu mesaje si in afara complexului Palas, si asta e foarte bine. Am vazut o prezenta si pe Facebook dar pagina ar putea fi administrata mai bine (cred ca se insista prea mult pe Business lunch si repetarea fotografiei, chiar daca textul e diferit, nu e tocmai o alegere potrivita – ochiul percepe fotografia mai repede decat textul si vazand-o mereu pe aceeasi consumatorul va avea tendinta sa creada ca e mereu aceeasi postare si nu se va mai sinchisi sa citeasca si textul, de unde si reactiile scazute in comparatie cu alte postari). E ok si faptul ca sunt prezenti pe TripAdvisor si ca review-urile clientilor nu raman fara reactie. Probabil o promovare mai bine nisata si targetata i-ar ajuta si mai mult.
Alt lucru pe care l-as imbunatati ar fi modalitatea e utilizare a garderobei. Uneori se intampla ca ospatarul sa-ti aduca alta haina, ceea ce e total neplacut, atat pentru tine, cat si pentru celalalt client a carui haina o primesti, daca vede acest lucru. Probabil niste numere ar rezolva elegant aceasta problema. As muta din prima terasa deasupra, pentru ca vara din cauza zgomotului de la fantana, nu prea te poti auzi la mese si asta nu e prea placut. Fiind mai sus, zgomotul se va mai disipa. In plus, te poti bucura si de o panorama mai buna. Normal ca ar exista si inconveniente pentru ca probabil vara ar fi mai cald dar nu cred ca asta e o mare problema. Cateva plante, o instalatie de vapori de apa si umbrele bune rezolva si treaba asta. Ar mai fi problema semnalizarii dar nici asta nu cred ca dificil de realizat.
Recomandari specifice din meniu n-am sa fac pentru ca toate preparatele sunt foarte bune. Va spun din experienta proprie, dar si a prietenilor cu care am mai fost. Mi se pare un loc foarte bun pentru pranzuri de afaceri, pentru petreceri corporate si pentru diferite alte intalniri si aniversari. Faptul ca se pot organiza mese in colturi mai retrase e un avantaj. Mi-ar fi placut de exemplu sa organizez petrecerea de dupa sustinerea doctoratului acolo si cu siguranta voi lua in calcul urmatoarele aniversari sau evenimente pe care am sa le organizez.
In final nu pot sa va spun decat ca vreau sa aflu si parerile voastre si ca va doresc sa aveti o experienta cel putin la fel de buna ca a mea cand o sa le treceti pragul! 🙂
Scrie un comentariu!