Vara aceasta programul meu ne-a fortat sa plec in vacanta mai devreme decat in alti ani. Am inceput o serie de activitati intr-un domeniu cu totul nou si acestea sunt concentrate mai ales in perioada de vara, atunci cand nu am ore la universitate, asa ca printre picaturi am reusit sa plec, vreo 8 zile in Grecia. Din nou. Am ales insa o destinatie noua de data aceasta, si anume Corfu. Va spuneam si anul trecut dupa ce am venit din Thassos ca mi-a ramas in suflet marea Ionica si ca nu se compara cu Egeea, asa ca am decis sa ne indreptam din nou catre vestul Greciei. Am ales Corfu cu gandul ca voi zbura intr-acolo insa pana la urma tot cu masina m-am dus.
Drumul
Am plecat din Iasi la ora 5 dimineata si am condus cu mici pauze pana la intrarea in Grecia unde rezervasem o camera la un hotel in Sidirokastro, o mica statiune baleno din cate am inteles. Am ajuns acolo cam pe la ora 19.30, deci in total mi-a luat cam 14 ore si jumatate. Bulgaria am trecut-o relativ repede, mergand un pic peste limita legala de viteza, dar m-a ajutat si faptul ca bulgarii au mai lungit putin autostrada la sud de Sofia, ceea ce mi-a permis sa accelerez putin ritmul. A doua zi m-am pus in miscare pe la 7.30 iar la ora 11.30 eram deja pe feribotul ce face conexiunea intre Igoumenitsa si Corfu Town sau Kerkyra cum ii spun localnicii. La 14.30 eram deja cazat la boutique hotelul unde rezervasem camera.
La intoarcere am plecat pe la 9 de la hotel, am luat din nou feribotul si la ora 14.30 am ajuns in Salonic unde m-am cazat chiar in zona centrala. Am petrecut o noapte acolo si a doua zi pe la 8 am plecat spre Bucuresti, ajungand in capitala pe la 18, deci in total vreo 12 ore. Am preferat sa mai stau o noapte in Bucuresti si abia a doua zi am plecat spre Iasi. In total au fost 3200 de km cu tot ce m-am mai plimbat pe insula.
Cazarea
Corfu e o insula mare, mai mare decat pare, in special datorita lungimii. Noi nu ne-am informat prea bine cu privire la acest lucru si am ajuns acolo cu asteptari formate in urma vizitelor in Lefkada si Thassos care sunt insule mai mici, relativ usor de acoperit din orice punct. Asa ca ne-am rezervat o camera la un boutique hotel undeva intr-o localitate in nordul insulei, Acharavi. Ulterior am realizat ca e destul de greu de sa ajungi spre sud, in sensul ca dureaza mai mult de o ora sa ajungi chiar si pana la Paleokastritsa, asa ca am renuntat la deplasarile spre sud, cu promisiunea ca vom mai reveni in Corfu sa facem si sudul insulei, separat.
Hotelul ales se numeste Lena Mare, este pozitionat pe un deal, aproape de centrul localitatii si la vreo 15 min de mers pe jos pana la plaja. Cand am ajuns, cei de la hotel ne-au anuntat ca ne-au facut un upgrade la rezervare si ne-au oferit un junior suite la ultimul nivel, foarte chic, recent renovat si cu cea mai buna vedere spre mare pe care o puteam avea in zona. Ne-am simtit foarte bine la Lena Mare insa au fost si ceva neajunsuri. Primul a fost cel legat de chiuveta. Acesta era pozitionata in camera si nu in baie. Arata foarte bine ca ansamblu de design, dar la capitolul functionalitate nu e prea ok. Al doilea a fost legat de micul dejun, care in primul rand ca incepea de la 8.30 (ceea ce nu e deloc ok judecand dupa faptul ca noi vroiam sa plecam in fiecare zi in alta parte si distantele erau marisoare si drumurile pe insula sunt pline de curbe, urcusuri si coborasuri), iar in al doilea rand era foarte limitat ca optiuni. La fel ca si faza cu chiuveta, dpdv al marketingului suna bine sa spui ca e un mic dejun facut instant si ca totul e preparat cu ingrediente naturale dar functional vorbind, dureaza mult si nu poti oferi varietate.
Altfel, numai de bine despre hotel. Piscina mare, pool bar cu atmosfera placuta, retras, intim, un adevarat boutique hotel. Poate ar fi mers si ceva plase de tantari la usile de la balcon dar am rezolvat repede cu un aparat din acela de bagat in priza. Nu vreau sa mentionez pretul dar pot sa va spun ca a fost rezonabil. Nu ieftin, dar corect pentru ceea ce am primit.
Insula
Asa cum spuneam, Corfu sau Kerkyra e o insula mare. Mai mult lunga decat lata, ceea ce o face mai greu de parcurs de la nord la sud. Nu sunt multe drumuri care sa taie insula de la est la vest, ceea ce te aduce mereu undeva in mijlocul insulei atunci cand vrei sa traversezi. Evident, multe curbe, urcusuri, coborasuri, multe masini, autocare, scutere si ATV-uri, asa ca atentie la volan pentru a nu avea incidente. Nu prea merita sa inchiriezi scuter pentru ca soselele sunt aglomerate si distantele prea mari. Iti ia prea mult timp sa te deplasezi asa. Si noi am fost cam la inceput de sezon, ma intreb cum o fi acum daca atunci era destul de aglomerat.
Pe insula am intalnit in mare majoritate turisti britanici, olandezi sau italieni. Normal, am auzit si cativa romani dar nu foarte multi, ceea ce ne-a bucurat oarecum pentru ca si in Thassos si chiar si in Lefkada ne cam saturasem sa auzim numai romaneste in jurul nostru. Aici noi era considerati o prezenta exotica. Probabil asta se datoreaza si faptului ca insula aceasta e nitel mai scumpa decat altele si poate si pentru ca romanii de obicei ajung in zona mai pe final de sezon, adica in septembrie.
Noi am renuntat la ideea de a acoperi toata insula pentru ca nu avea niciun sens sa pierdem zilnic 3-4 ore in masina. Asa ca ne-am concentrat pe zona de nord si est a insulei, intr-o singura zi mergand spre vest pana la Paleokastritsa unde apa era rece ca gheata si nu ne-am putut bucura prea tare de ea. Daca ajungeti insa in zona, neaparat mergeti la Akron Beach Bar. As putea sa spun ca e cel mai tare beach bar la care am fost in Grecia. Plaja perfecta, mancare excelenta, bauturi wow, muzica buna, daca ar fi fost si apa nitel mai calda … cred ca veneam zilnic. In rest am mai fost in Sidari la vestitul Canal d’Amour insa nu am facut plaja acolo, doar asa pentru poze si apoi in zilele urmatoare la doua plaje in zona de est a insulei: Kalami, Kerasia si apoi in ultima zi, chiar la noi in Acharavi. Sidari e o plaja mare cu nisip si cu apa mica, nimic special, iar dupa-amiaza bate mereu vantul pentru ca e chiar in nord si e cam expusa. Kalami si Kerasia sunt minunate, as putea sa-mi petrec o vara intreaga stand acolo. Sunt plaje mici, cu pietre dar cu apa limpede si calda. Taverne cochete chiar pe plaja, un mic ponton si zeci de salupe care mai de care mai fistichii aduc tot felul de turisti pentru o baie in apa limpede, o masa copioasa si eventual o tolaneala pe un sezlong. Foarte placut!
In Corfu Town am fost doar in prima zi si asta pentru ca nu era vreme de plaja si am profitat. Era in schimb duminica si totul era inchis, mai ales ca am ajuns dupa-amiaza. Ne-am plimbat pe aleile intortocheate, am aruncat o privire si la fortareata veche dar nu ne-a dat pe spate. Initial am zis ca poate mai venit intr-o seara dar pana la urma ne-am lenevit si nu ne-am mai dus, preferand sa iesim la noi in localitate sau sa stam cu Vasilis la pool-bar-ul de la hotel.
Am inteles ca actiunea, si cand spun actiune ma refer la night-life, e mai degraba in sudul insulei, dar noi nu ne-a dus pentru asta. Eu cel putin, vroiam relaxare si de asta am avut parte. Am lancezit pe plaja si m-am balacit, am baut bere si am pus burta la cale asa cum e normal sa faci in Grecia.
Sfaturi
- Daca vreti sa faceti toata insula, luati-va macar 10 zile de cazare si cazati-va undeva in mijocul insulei, preferabil Paleokastritsa sau Corfu Town.
- Atentie la volan, drumurile nu sunt cele mai calitative si sunt aglomerate. Multi turisti cu scutere si ATV-uri fara experienta pe asemenea mijloace de locomotie.
- Neaparat incercati KumQuat, o bautura locala facuta dintr-un soi special de citrice. Se face un cocktail foarte bun din asta in combinatie cu Limoncello si sifon.
- Luati-va incaltaminte pentru apa/pietre.
- Verificati orarul feribot-ului daca mergeti cu masina. Dureaza aprox 2 h traversarea si daca l-ati ratat pe ultimul e cam nasol.
- Daca ati fost in Thassos, de data asta aduceti-va mai multi bani cu voi. 🙂
Salonic
Am sa includ aici si ceva informatii despre scurta vizita in Salonic pentru ca e o oprire foarte convenabila pentru drumul de intoarcere. E un oras foarte frumos, cel putin zona centrala si apropiata de port, asa ca nu v-as recomanda sa-l ratati. Cazarea nu e foarte scumpa, noi am dat vreo 60 de euro si am stat foarte bine, la vreo 10 min de mers pe jos de faleza. Nu era prima data cand ajungeam in Salonic, mai fusesem in 2012 intr-o vizita de o zi, asa ca nu ne-am axat pe vizitat. Am preferat sa ne plimbam pe stradute aiurea pentru ca am ajuns sambata dupa-amiaza si magazinele erau deja inchise. Am mancat intr-un restaurant foarte fain si vi-l recomand daca ajungeti in zona. Se numeste Elia Lemoni sau Olive Lemon. Mancare foarte buna, atmosfera foarte placuta, servire rapida si neaparat sa incercati cocktailul casei Elia Lemoni. 🙂
Seara am mers pe faleza/promenada unde am stat la unul dintre multele baruri pozitionate strategic cu fata catre mare. Muzica buna, atmosfera foarte placuta, cocktailuri perfecte si foarte multa animatie. Exact cum ii sta bine unui asemenea oras. Daca n-ar fi atat de multa mizerie, aproape ca m-ar tenta sa ma mut acolo.
Cam asta a fost vacanta noastra in Grecia anul acesta. Mai jos aveti niste poze, nu foarte multe insa pentru ca sunt deja pe feed-ul meu de instagram ce poate fi accesat in coloana din dreapta site-ului.
Kalimera, Kalispera si Kalinihta in functie de cand cititi articolul!
Adi aka "Pensia" a zis
Multumesc pentru informatii dar mai ales pentru sfaturi !!!
Dan a zis
Capitala merita de vizitat noaptea.. Nu ratati..