Dati-mi voie sa redau mai jos o conversatie intre 3 eleve de liceu (asa pareau) pe care le-am auzit discutand in timp ce mergeam pe pietonalul Stefan cel Mare din Iasi. Contextul e simplu. De curand a fost amplasta o statuie a regelui Ferdinand I, chiar in fata cladirii Primariei din Iasi, cu fata catre catedrala Sf. Paraschiva. Pare sa fie un amplasament provizoriu, probabil in lumina aniversarii centenarului Unirii din 1918. Ma gandesc ca la un moment dat va beneficia de un soclu mai potrivit. Chiar si-asa, pe soclul statuii se poate citi numele celui infatisat de aceasta.
Adolescenta 1: Fata, sa va povestesc o faza tare cu statuia asta. Treceam pe aici cu X si Y si am observat ca au pus statuia asta aici. Si am inceput sa ne dam toti cu parerea vis a vis de cine este tipul. Eu am zis foarte sigura pe mine ca e clar Regele Mihai, ca si-asa a murit de curand si m-am gandit ca de asta au pus-o. Dar ce proasta eram, ca fapt nu era el.
Adolescenta 2: Da’ chiar, cine e fata asta? (asta in timp ce tocmai treceau prin fata statuii).
Adolescenta 1: Stai sa-ti zic mai departe. Y imi zice ca n-are cum sa fie Regele Mihai ca e prea mic de statura. Si atunci m-am gandit ca tre sa aiba legatura cu Unirea si am zis ca e Mihai Viteazul sau tot vreunul din asta.
Adolescenta 3: Cum sa fie fata Mihai Viteazul, n-are cum.
Adolescenta 1: Da fata, ce proasta eram, doar eram cu X care e super destept si mai e si olimpic la istorie si eu ma dadeam desteapta in fata lui. Dar faza tare a fost ca Y a zis ca tre sa fie Alexandru Lapusneanu. Ce treaba avea? (de parca Mihai Viteazul ar fi fost o optiune mai buna …)
Adolescenta 2: Bun, si ce-a zis X, pana la urma cine era?
………
Intre timp m-am indepartat de cele 3 si mi-am continuat drumul … N-am mai apucat sa aud replica olimpicului dar sper ca a lamurit-o, desi nu parea sa stie nici la momentul povestirii.
Si totusi nu era mai simplu daca s-ar fi oprit sa citeasca ce scrie pe soclu?
E ingrijorator ca tineri si tinere ca cei in cauza nu mai au reflexul de a citi. Totul e vizual si auditiv. Si daca nu au rabdarea necesara sa citeasca numele unui individ infatisat de o statuie, ce pretentii sa mai ai de la ei cand vine vorba sa citeasca carti? Poate ar trebui sa montam coduri QR pe socluri ca tinerii acestia sa le scaneze cu telefonul sau sa asteptam softurile de face recognition sa evolueze in asa fel incat aplicatii de gen snapchat sau instagram sa aiba in afara de filtre si optiunea de a recunoaste statui.
Scrie un comentariu!