Iasul se schimba pe zi ce trece, nu mai este loc de dezbateri pe tema asta. In general schimbarile sunt in bine. Dar nu sunt neaparat schimbari de ansamblu. E mai degraba un efect de cascada, sau mai bine zis de avanlansa. Piata de forta de munca ieseana a facut cu ochiul unor companii, acestea au venit, oamenii s-au angajat, castiga mai bine, dezvoltatorii imobiliari le fac case, mall-urile si supermarket-urile vand mai mult, se platesc ceva taxe, primaria mai pune gazon prin cateva parcuri etc. Bravo, chapeau-bas mes amis! Se poate si mai mult? Evident.
Look both ways even before crossing a one way street! – Tom Hardy.
Companiile mari schimba orasele in care ajung, fara doar si poate. Dar schimbarea e in ambele sensuri, si in bine, si in rau. Creeaza locuri de munca, dau salarii bune dar in acelasi timp, indirect, creeaza aglomeratie (nu numai in trafic), cresc preturile la orice (de la imobiliare la produsele de zi cu zi), „fura” studentii din universitati si cel mai important imputineaza initiativele de antreprenoriat, iar asta cel mai mult in randul tinerilor. Si-asa n-avem noi cine stie ce traditie in antreprenoriat …
Este momentul sa sprijinim antreprenoriatul local.
Sigur ca nu toti suntem facuti sa fim antreprenori, si aici ma includ si pe mine. Dar este pacat ca cei care au idei faine, sa le lase deoparte pentru ca atractia catre un job intr-o companie este mai mare. Da, exista fonduri pentru micii antreprenori, dar pe multi aceste fonduri mai mult ii sperie decat ii incurajeaza. Pentru ca aceste fonduri vin cu niste conditii, cu raportari, cu responsabilitate. Exact asa cum ar trebui sa vina. De ce sunt speriati tinerii atunci? Pentru ca nu stiu suficiente lucruri despre a fi antreprenor.
Pentru ca a fi antreprenor inseamna sa stii cate putin din toate. Dar poate mai important e sa ai langa tine oameni de la care sa poti invata. Nu neaparat cum sa faci un business plan, ci si cum sa iti organizezi resursele, cum sa iti manageriezi timpul, cum sa atragi bani, cum sa convingi parteneri, cum sa vinzi ideea, cum sa pitch-uiesti un proiect si multe multe altele. Printre acestea si probabil cel mai important, cum si cand sa renunti la o idee daca aceasta nu merge in directia corecta.
Nimeni nu devinde un antreprenor de succes peste noapte. A invata ia timp. Si nu e suficient doar sa inveti, e important sa muncesti cat de mult poti pentru a-ti duce planul cat mai aproape de realizare.
There are no such things as lucky breaks!
Ceea ce ti se intampla azi e o rezultanta a actiunilor tale din trecut. Faptul ca un business angel te-a gasit si vrea sa investeasca in ideea ta se datoreaza faptului ca tu, la un moment dat, ai povestit foarte eficient ideea ta uneia sau mai multor persoane. Faptul ca azi ai convins primul client se datoreaza muncii depuse pentru a crea produsul sau serviciul pe care il vinzi. You follow?
Chiar si filosofia noastra populara spune ca dormi asa cum iti asterni. Ei bine tinere sau batrane, e timpul sa-ti asterni si sa-ti asterni bine. Poti incepe prin a cauta un loc unde sa obtii resursele de care ai nevoie. Un loc unde sa inveti sa inveti, sa inveti sa muncesti si mai important sa gasesti alti oameni la fel ca tine cu care eventual sa iti unesti fortele. Si apuca-te de treaba!
As vrea sa spun ca sunt multe locuri in Iasi unde poti face asta, dar as minti. Pentru ca din pacate nu prea sunt. Si nici mentori nu gasesti chiar asa pe toate drumurile. Ma rog, mentori care sa conteze, de la care chiar sa ai ceva de invatat. Atentie, vorbesc aici de oameni de afaceri care sa isi doreasca sa fie mentori in adevaratul sens al cuvantului pentru tinerii antreprenori.
Oameni de afaceri de succes sunt, dar problema e ca nu multi isi aloca timp pentru mentorat si coaching. Culmea unii nu o fac de frica „sa nu creasca sarpele la san”, adica sa ajute vreun individ care la un moment dat le va fura clientii, piata si eventual business-ul. Imi vine si sa rad cand aud argumente de astea! :))
Introducing HUB932.
Si totusi iti pot recomanda un loc si niste oameni care vor si pot sa ajute antreprenoriatul local. Si carora nu e le frica de concurenta ce si-o pot crea ajutandu-i pe tinerii antreprenori. Si care ar vrea sa-si uneasca fortele cu alti antreprenori pentru a face proiecte mai mari, pentru a putea face concurenta companiilor mari. Oameni care in acelasi timp vor sa dea ceva inapoi comunitatii, si nu vorbesc aici despre pomeni electorale. Oameni care vor sa dea knowledge, skills, pasiune, un loc si cel mai important timp pentru oamenii care au intiative. Oameni pe care ii cunosc personal.
Locul se numeste HUB932 iar despre oamenii de acolo pot sa-ti spun ca sunt antreprenori de succes in domeniul IT dar si in alte domenii mai mult sau mai putin conexe. Au o echipa care la randu-i e dispusa sa sharuiasca toate cele de mai sus. Au timp de dat si evident, spatiu.
Si pentru ca oamenii de la HUB932 cred ca totusi concurenta e buna, sunt dispusi sa ofere toate resursele lor pentru a-i motiva si pe altii (chiar competitori directi) sa se alature lor in efortul acesta de a da ceva inapoi in special celor aflati la inceput de drum si care chiar vor sa-si vada visele realizate. Nu e doar un loc si nu sunt doar niste oameni care ii invata pe altii, ci e un concept care se doreste a fi inspirational si pentru ceilalti ce au resurse si ar putea face acelasi lucru.
Merita sa intri in contact, sa afli cum poti sa te ajuti de resursele lor si mai ales sa vezi ce se mai intampla pe acolo. Am lasat mai sus un link catre pagina lor de facebook. Cred ca e mai mult decat suficient, ei sunt mereu pe faza. Send a message, drop a line, give them a call.
You’re welcome!
Copyright photos: Adrian Serghie.
Scrie un comentariu!