Vocabularul divers in general e un mare atu pentru orice persoana care doreste sa se faca inteleasa de cat mai multa lume. Dar stai Mono, chiar tu ai zis ca in marketing „cat mai multa lume” e ceva de care vrei sa fugi. Pentru ca in marketing lucram cu segmente tinta, core target-uri, nise, buyer personas, customer avatars etc. Iar toate acestea prespun o definire cat mai strica a limitelor in care se incadreaza. Acest lucru inseamna ca nu ne trebuie un vocabular foarte vast, doar cel potrivit buyer persona-ului cu care lucram. Nimic mai fals!
In primul rand audientele se schimba in permanenta. In al doilea rand, nu vei lucra niciodata cu un singur segment de piata. In al treilea rand, nu vei lucra numai cu clienti, ci si cu alti stakeholderi care sunt total diferiti atat demografic cat si socio-comportamental. Astfel incat e foarte important sa ai un vocabular foarte divers. Vei putea astfel sa alegi cuvintele potrivite in orice context si in functie de orice audienta. Imi inchipui ca ti-ai dat seama deja ca nu poti folosi acelasi vocabular cu toata lumea.
Problema studentului la Marketing (ca si alti studenti probabil) este ca isi dezvolta un vocabular de specialitate si ramane blocat in acesta. Sigur, nu e doar o problema a studentilor, si profesionistii o fac adesea. Dar pe mine ma intereseaza studentii pentru ca eu cu acestia lucrez si asupra lor pot avea un oarecare impact. Vocabularul „de lemn” format din 150-200 de cuvinte pe care le tot rotim este un mare neajuns. De fapt fara sa ne dam seama incepem sa folosim tot mai mult un argou de specialitate, chiar si atunci cand nu stam de vorba cu persoane din domeniu. Adica si clienti de exemplu. Ceea ce e rau.
Ce e de facut pentru a-ti dezvolta vocabularul? In urma cu ceva ani as fi zis ca solutia este sa citesti cat mai mult si cat mai divers. In felul acesta intalnesti termeni diferiti cu care te familiarizezi si pe care ti-i insusesti. Realizez insa ca acum lucrul acesta nu mai este suficient. Pentru ca adesea ne lipseste curiozitatea. Citim dar trecem cu prea mare usurinta peste termenii (cuvintele) pe care nu-i cunoastem. Mai rau, uneori studentii (si nu numai) au tendinta sa le atribuie sensuri „dupa ureche” si ii potrivesc apoi in diverse contexte unde nu ar trebui sa fie.
Solutia este sa fim mai curiosi. Dar cum se pot motiva studentii sa fie curiosi? Sunt multe articole despre cum putem face acest lucru dar eu m-am oprit asupra unuia cu 5 sfaturi foarte simple. Ideea de baza e ca noi, profesorii, sa inspiram aceasta curiozitate. Sa nu ne „lafaim” in zona noastra de confort pozand in niste specialisti care deja stiu totul.
Fiti voi insiva curiosi!
Studentii adesea privesc profesorii drept modele de urmat (desi n-ar trebui chiar intotdeauna). Prin urmare luati-va rolul de influenceri in serios. Curiozitatea se poate manifesta si in afara jobului. Incercati activitati extracurriculare noi, noi hobby-uri, practicati sporturi noi.
Focusati-va pe intrebari, nu pe raspunsuri!
Se spune ca nu destinatia e importanta, ci calatoria. Ei bine, intrebarea e calatoria iar raspunsul e destinatia. Motivati-i pe studenti sa va puna intrebari. Fiti deschisi catre dialog, chiar daca intrebarile vi se par uneori simple si poate chiar stupide. In mod sigur nu sunt stupide pentru ei daca a meritat efortul sa vi le adreseze.
Ascultati-va activ studentii!
Si nu ma refer aici la a-i „asculta” in sensul de evaluare. Ascultati-i cand au ceva de spus, incurajati-i sa se exprime chiar daca o fac cu erori de exprimare sau gramaticale. Puneti-le intrebari si incurajati-i sa raspunda cat mai simplu cu putinta. Ajutati-i atunci cand le lipsesc termenii, nu le reprosati lipsa sau necunoasterea acestora.
Cautati „momelile” potrivite!
E greu sa motivezi studentii cand interesele acestora sunt total diferite de ale voastre. E simplu pentru profesori sa gandeasca in paradigma „studentul a venit aici ca sa invete”. Si confortabil in acelasi timp. Dar studentul nu invata daca nu e curios. Prin urmare, gasiti subiectele care il intereseaza si informati-va despre acestea. Includeti-le in discursul vostru, folositi-va de acestea in exemplele pe care le dati la cursuri. Apoi dezvoltati subiectele respective provocandu-i sa gaseasca legaturile cu ceea ce predati, incitand curiozitatea lor.
Lasati timp pentru „digestie”!
Cel mai mare curiosity killer este information overload-ul. Aceasta ii face pe studenti sa piarda focusul. Principiul „chunk and chew” e unul care le permite studentilor sa asimileze informatia dar sa le si trezeasca interesul pentru a cauta mai mult. Spargeti-va cursurile in bucati de cate 10 minute in care sa prezentati cate maxim 2-3 idei/concepte. Nu doar ca sunt mai simplu de asimilat dar asta le da timp studentilor sa se gandeasca si sa puna intrebari.
In speranta ca v-am fost de ajutor atat pentru a va imbogati vocabularul dar si pentru a va stimula curiozitatea, ma intorc la cursuri cu gandul sa-i molipsesc pe altii de curiozitatea mea.
Thumb Photo by Alexandra on Unsplash
Scrie un comentariu!