Astazi de dimineata m-am trezit cu televizorul deschis. Nu prea am dormit din cauza unei infectii in gat care nu mi-a dat pace aproape deloc. Asa ca ma tot trezeam din ora in ora si mai deschideam televizorul. Spre dimineata am adormit si nu l-am mai inchis iar cand m-am trezit era fix discursul lui Barack Obama prin care le spunea alegatorilor cate o sa faca si o sa dreaga in mandatul pe care tocmai l-a primit. Sincer nu sunt un sustinator al lui McCain dar nici al lui Obama. Sunt apolitic si am mai zis asta. Discursurile populiste ma dezgusta insa. Iar ceea ce am vazut azidimineata la Obama mi s-a parut exact aceeasi vrajeala pe care o aud si pe la noi. Sa fie oare mediul politic atat de asemanator in Romania fata de USA? N-as zice nu. E clar ca lumea se va schimba odata cu sosirea primului presedinte de culoare in USA. Unii zic ca in bine, altii zic ca in rau. Vorba lor … I guess we’ll just wait and see! 🙂
daca scoate vizele pentru romani, e presedintele meu favorit:D
@un.tip.cu.ochelari:
al meu nu. 🙂 n-am nimic cu el dar asta e o alta masura populista. e bine sa existe vize. sa se acorde mai usor da, dar nu sa se scoata de tot. dupa aia sa ne stricam imaginea si pe acolo. nu e de ajuns ca toata Europa spune ca suntem tigani, mai tre sa ne arate si americanii cu degetul. 🙁
poate ca ai dreptate in privinta discursurilor populiste, dar mi se pare exagerat sa-l compari pe Obama cu Basescu, cu Tariceanu sau cu Geoana.
Diferenta dintre discursurile lui populiste si ale astora din romania e una simpla: el crede (sau da impresia) in ele si, prin urmare e convingator.
Sa vina Base sa spuna „Hai ca se poate!”… pun pariu ca din audienta se vor auzi numai hotote de ras.
@adi:
Eiii, da in 2004 cum a iesit Base presedinte? Nu cu din astea? Poate acuma nu-l mai crede nimeni dar sa fim seriosi, nu sunt nici ei mai breji ca noi. Ca sa nu mai zic ca acum sunt mai usor de manipulat. Situatia lor e destul de similara. Criza financiara i-a adus in pragul disperarii si Obama e vazut ca un fel de erou salvator. Kinda like SuperBase! :))
Daca nu ar fi asemanari intre campaniile prezidentziale, nu cred ca s-ar mai chema politica 🙂
Comparatzie Romania / SUA insa cred ca ar fi neprotrivita la orice nivel shi din orice punct de vedere.
Personal cred ca Obama are mai multe shanse sa faca alegeri mai bune pentru ca e tanar shi mai ambitios. Ce va ieshi de pe urma lui shi in ce masura ne va afecta vietzile noastre … va ramane de vazut shi sa speram ca va fi in bine 🙂
Mono, sa inteleg ca tu l-ai crezut in 2004 pe Base? :)) Eu nu…
Revenind… fiecare politician are textele sale predilecte si de cele mai multe ori ele coincid. Totusi cred ca peste tot este ales omul din spatele textelor – si de multe ori asta se transforma in alegerea raului cel mai mic – si aici intervine partea interesanta cu „cine le vinde mai bine”. Eu tind sa cred ca Obama vinde cel mai bine textele populiste – exista un sondaj pe net care declara ca 80% din populatia planetei l-ar vota pe el – si asta ma face sa consider ca el cred mai mult in textele alea decat altul – pentru ca daca nu ar crede in produs, nu l-ar vinde asa de bine).
@adi:
Ei l-am crezut pe Base. Nici nu am votat in 2004. E clar ca nu poti sa-i compari pe cei doi. Dar discursurile sunt asemanatoare. Tine foarte mult de persoana insa. Ceea ce e asemanator cu ce s-a intamplat la noi in 2004 e faptul ca Obama a fost beneficiarul unei conjuncturi foarte fericite ca si Base. Nu a avut un contracandidat bun din partidul sau (vezi retragerea lui Stolojan) si lumea isi dorea neaparat sa schimbe partidul (vezi PSD – Partidul Republican). Altfel … cine stie ce ar fi iesit. In orice caz nu Hilary :))
eiii , mono… luand in vedere ca la un timp afro-americanii erau considerati o minoritate, desi in anumite state erau egali cu populatia „alba”, nu prea vad eu ca ar arata americanii cu degetu la romanii din/in america:)) mai ales ca au propriile probleme cu gastile lor, cartelurile columbiene si altele.
ps: daca te vad prin facultate te arat cu degetul ca ai ceva impotriva femeilor politician :))
@sergiu: Eu si alte cateva milioane bune. Stii tu pe cineva care o apreciaza pe Elena Udrea pentru calitatile ei de politician? :))
Cel mai puternic om din lume este Putin. Daca v-ati uitat la transmisiunile de la summitul NATO de la bucuresti, ati vazut cum toti, inclusiv presedintele americii se inclinau in fatza lui. Daca ati mai citit cate ceva despre asta, ati observat ca toate cerintele lui au fost acceptate neconditionat. In problema din Georgia, nimeni nu a avut curaj sa se opuna. Dupa parerea mea, cred ca a fost justificata interventia rusilor acolo, dar SUA si NATO se declarasera in favoarea Georgie si cu toate aceastea nu au avut curaj sa faca nimic. Pe langa toate acestea, auzim despre o criza la nivel mondial, dar aveti cumva senzatia ca Rusia este afectata? Ati auzit ca vre-o banca ruseasca sa cerseasca bani de la guvern? Eu nu am auzit. Daca veti spune careva ca nu stiu ca Medvedev este actualul presedinte al Rusiei, ei bine stiu. Dar e doar o marioneta. 😀
Toti politicienii fac promisiuni mai mult sau mai putin realiste pentru a convinge electoratul.La urma urmei oamenii au nevoie in primul rand de speranta.
@cristian:
E drept ca noi resimtim mai mult puterea lui Putin. Eu cred insa ca suntem obisnuiti cu sistemul din care provine. Americanii, care au fost mereu departe de comunism nu sunt nici foarte informati si nici nu vor sa creada cat de puternica e Rusia. Acum, legat de criza financiara … trebuie sa recunosti ca in Rusia se musamalizeaza multe chestii si informatia nu circula la fel de liber precum in vest. De asta nu stim mare lucru din ce se intampla pe la ei. Eu cred ca au si ei probleme dar le acopera mai bine. 🙂
rusia este sigur afectata..au zis-o si ei.
DE ce? pentru ca rusii au crescut in ultimii 10 ani, scotand gaze din tara si investind gazoeuro in Londra, Paris, Viena.. mai ales in imobiliare.
Si cum vnatul crizei sufla de la vest la est, criza a ajuns si ina cele orase si rusii s-au trezit ca au mai putin peste noapte fara sa fi fost pradati de racheti sau altceva, ci doar de mecanismul capitalist. Stia el ce stia Lenin.
Mai bine scriam despre politica. :)) Noooooot!
Banii rusilor nu vin din imobiliare ci din resurse naturale (petrol, gaze, carbune, lemn, etc) din care au mult mai mult decat le trebuie. Din punctul asta de vedere ei sunt cei mai aigurati in aceste vremuri. Dar, discutia asta era despre Obama, asa ca haideti sa nu ne indepartam.
😮 daca femeile care au intrat in politica pana acum nu au impresionat,asta nu inseamna ca femeile in general nu sunt capabile (asta ca sa clarificam discutia „aia”):)
Acum despre Obama. La fel ca Mono, sunt apolitica, dar m-a impresionat faptul ca Obama a avut din start atatea sanse,luand in considerare faptul ca doar 13% din americani sunt de culoare. Bravo lui ca a avut ambitia, charisma si promovarea necesara pentru a iesi presedinte. Poate in felul asta se mai reduce si rasismul (care ma irita) pe cap de locuitor in SUA si nu numai.
http://usversusthem.files.wordpress.com/2008/02/barack-obama-is-on-fire.jpg
:))
Democratii aveau de ales intre doua variante „castigatoare” prima femeie presedinte sau primul „presedinte de culoare”. Probabil armata democrata de PR a calculat ca una din doua trebuie sa castige. Mai greu i-a fost lui Obama sa o invinga pe Hillary si sa obtina sprijinul partidului decat sa il bata pe McCain. Probabil ca Republicanii erau constienti ca dupa mandatele lui Bush nu au cum sa castige asa ca au aruncat in lupta un veteran al razboiului din Vietnam, ca sa piarda cu glorie. Cat despre calitati, sa fim seriosi; singurul merit al lui Obama este ca vorbeste frumos. La ce gafe a facut in camapanie ne-a aratat ca e doar o marioneta.
Cea mai buna asociere cu Obama Barack in momentul de fata mi se pare concluzia cazului Enron – prea bun ca sa fie adevarat.
De ce? Cel mai tanar presedinte SUA, primul de culoare, parcurs perfect al campaniei electorale si culmea, o criza economica care i-a facut pe americani sa-si doreasca cu disperare o schimbare care le-a batut la usa in momentul oportun. Pentru cei pasionati de teoria conspiratiei apare intrebarea: Obama – solutie a crizei sau criza – solutie pentru Obama?
S-a schimbat ceva? Subscriu unui comentariu auzit la TV care spunea ceva de genul ca in umbra sunt aceiasi oameni si aceleasi interese, au schimbat doar instrumentul de lucru si strategia.
Ca veni vorba de strategie, desi nu am cunostinte de marketing politic trebuie sa recunosc faptul ca au creat un produs perfect si strategia de gestionare a campaniei a fost o opera de arta.
Am auzit spunandu-se ca alegerea lui Obama dovedeste puterea democratiei in SUA sau ceva de genul. Ma intreb daca nu cumva doveste doar faptul ca americanii au putut fi manipulati extrem de usor.
Concluzia:alegerea lui Obama este un eveniment extraordinar istoric vorbind, care a fost fie rezultatul natural al unui cumul de circumstante fie o piesa de teatru foarte bine pusa in scena de persoane care l-au dorit foarte mult pe Obama in functia de presedinte. Ultima ipoteza aduce cu sine 2 intrebari evidente: Cine? si De ce?
Da. Obama e populist … „I have a dream …” bla bla bla…
Oricum, nu el va conduce, e de faţadă. Sunt altii in spate cu interese financiare foarte mari.
@ Ioana: daca femeile care au intrat in politica nu au impresionat, asta inseamna ca n-au avut cu ce. Tre sa fii meschin, viclean si pervers sa ai succes acolo. Dar nici barbatii nu sunt capabili (uita-te in jur si vezi ce bine merge Romaniei) 🙂