Cu ceva ani in urma Procter&Gamble lansa pe piata cu sprijinul lui Tanti Maria o extensie de linie pentru Bonux, cu specificatia Oxygen Power. Banuiesc ca va mai aduceti aminte de ea desi continuitatea exagerata a strategiei folosite de Bonux face ca brandul sa piarda din equity dupa parerea mea. Clientii ajung sa confunde in timp extensiile de linie din cauza utilizarii aceluiasi personaj.
Acum cateva luni (cam 2) Unilever a lansat un sortiment nou, tot o extensie de linie dar pentru brandul propriu, Dero, cu numele de Ozon Plus. Distanta dintre cele 2 lansari este destul de mare insa nu cred ca nu se vede apropierea dintre cele doua branduri. Nici nu stiu daca le putem considera concurente, avand in vedere ca am impresia ca Oxygen Power nici nu mai exista. Consecinte insa sunt destule.
Dero lanseaza o extensie care vine la un interval de timp destul de mare dar care poate capitaliza binisor valoarea deja creata de concurentul direct Bonux. O sa ma intrebati cum naiba se poate face asta? Pai e destul de simplu. Numele extensiilor sunt oarecum asemanatoare si deja a trecut o perioada buna de timp in care consumatorul sa uite carui brand ii apartinea prima extensie. In felul asta, Dero poate castiga piata chiar si pentru first trial. De aici depinde numai de ei daca intradevar vor reusi sa fidelizeze.
Partea negativa a lucrurilor este legata de diferentiere insa chiar si-asa cred ca Dero reuseste sa obtina un plus. Mai intai prin folosirea cuvantului Ozon care este asociat in general cu ideea de aer curat. Curatenia este efectul dorit in urma folosirii unui detergent, drept urmare asocierea pare evidenta. Oxigenul semnifica mai degraba ideea de must have, de necesar insa asta un argument mai putin puternic in zona detergentilor din segmentul value for money.
E drept ca undeva in lupta asta mai apare si Rex Oxigen Active de la Henkel, lansat prin iulie 2008 dar eu intotdeauna l-am vazut un pic mai jos decat Bonux sau Dero. Chiar si puse pe acelasi nivel, cred ca Dero si Bonux ar avea oricum un equity mai bun.
Din pacate nu am gasit spotul de la Dero pentru ca vroiam sa mai aduc in discutie si ideea mesajului discontinuu folosit de Unilever. Daca in cazul Bonux, spuneam ca acesta pierde equity pe extensiile de linie datorita folosirii excesive a aceluiasi personaj, in cazul Dero lucrurile sunt diferite. Pentru varianta nou lansata, Dero foloseste un personaj nou creat, cu potential, ceea ce ii aduce pe o pozitie castigatoare. 🙂
Lucian a zis
Salut
,,Dero foloseste un personaj nou creat, cu potential, ceea ce ii aduce pe o pozitie castigatoare. ”
– e adevarat dar nu inteleg de ce se chinuie ei atat de tare si l-au bagat in sifonier pe bunicul cu replica aia dementiala ,,Nepoate”.
,,Dero” a fost un brand inainte ca ei macar sa se gandeasca sa intre pe piata… Care este cuvantul folosit mai des oare? ,,Pune detergent/dero in masina de spalat” ?
E ceva de genul ,,ma duc sa-mi iau adidashi”.
REX imi inspira ceva ieftin, cel putin mie iar denumirea de Bonux mi se pare putin gay si comunista in acelasi timp.
Dar eu tot nu inteleg care e faza cu oxigenul din detergent ca pana la urma toti sa zbat sa bage aer in pungile astea!! 🙂
E interesant de vazut cum evolueaza trendul, acum au oxigen, peste 3-4 luni oare ce or sa bage? – hidrogen, (bicarbonat parca a fost tot la rex), heliu.
Si nu inteleg de ce nu se aliniaza producatorii de detergent sau macar sa structureze ok gama de produse, adica detergent pentru haine de dama si pentru haine de barbati. Ca mie, sincer, imi displace enorm cand prietena mea imi spala hainele cu detergent cu levantica. Whatever… sunt barbat si poate de asta nu inteleg! :))
Adrian Monoranu a zis
@Lucian: Bonux e un brand care se numea in trecut Pernal Bonux si e la fel de vechi ca si Dero. 🙂 Cat despre detergentul pentru barbati sau pentru femei … ce sa zic, e o idee buna in masura in care o poti dovedi printr-un studiu. Ar putea fi implementata desi ar exista riscul ca prietena ta sa-ti zica „ai detergentul tau, ia si-ti spala singur rufele”. 🙂
Lucian a zis
Mersi, de Pernal Bonux nu auzisem. Si studiu privind detergent pentru fiecare sex in parte… hmmmmm…. m-ai cam pus pe ganduri, ar fi interesant! Si chiar as face un ,,sacrificiu” si mi-as spala singur hainele numai sa nu mai miroase a levantica! :))
Adrian MATEI a zis
Fratilor, e vorba de Perlan Bonux … nu de Pernal. Ce-i drept, tot gay suna. 🙂
Adrian Monoranu a zis
@Adrian Matei: asa e. it was a typo. acum am vazut. :)) nu mai schimb ca n-ar mai avea sens comentariul tau. e funny! 🙂