De fiecare data cand scriu un articol despre un eveniment adresat studentilor imi aduc aminte de perioada in care eram eu student. Eheee, au trecut aproape 10 ani de cand am terminat facultatea si parca ieri coboram Copoul impreuna cu colegii, infrigurati cu mape sub brat dar cu zambete largi aproape de fiecare data. Nu cred ca a fost zi in care sa nu ma simt bine la facultate. Din pacate vad din ce in ce mai mult ca studentii de azi isi pierd zambetele de la niste nimicuri. Si totusi, daca azi nu au zambit inca, am sa le dau eu un motiv pentru a zambi. 🙂
De trei ani, in Iasi se organizeaza RIUF – Romanian International University Fair. Anul acesta e pe 17 martie la Hotel Unirea. Este cel mai mare eveniment educational international din Romania si din Estul Europei oferind ocazia elevilor si studentilor interesati sa studieze in strainatate sa se intalneasca fata in fata cu reprezentanti si studenti ai institutiilor de invatamant internationale. Impactul organizarii la Iasi s-a simtit de la prima editie la care au participat peste 3500 de vizitatori si 40 de expozanti. Este de inteles, avand in vedere lipsa oportunitatilor de angajare din RO si mai ales din provincie.
De altfel, eu consider impactul ridicat al acestor evenimente ca fiind un barometru foarte bun ce indica si calitatea sistemului romanesc de invatamant universitar perceputa de elevi si studenti. Fie ca au avut sau nu experiente cu acesta, tinerii care participa transmit un mesaj pe care universitatile din RO ar trebui sa-l ia foarte in serios. Din pacate se mizeaza pe faptul ca cei care doresc sa plece, sunt de fapt tentati de ideea de a-si gasi un job in strainatate si nu neaparat de ideea de a studia.
Din punctul meu de vedere, adevarul este undeva la mijloc. Universitatile de peste hotare ofera pe langa programe de studii foarte flexibile (prin prisma alegerii disciplinelor) si programe de internship si practica mult mai interesante decat ceea ce se ofera pe plan intern. In conditiile in care sistemul Bologna (3+2+3) incurajeaza la nivel de ciclu de licenta formarea de abilitati mai degraba decat acumularea de cunostinte de specialitate aprofundate, cred ca internship-urile si practica ar trebui sa fie un factor extrem de motivator pentru universitati prin care pot atrage si fideliza studentii (ma refer la continuarea studiilor prin programe de master si doctorat).
Trebuie sa luam in calcul ca suntem pe o panta descendenta a natalitatii (ma refer la perioada ’90 – ’95 cand s-a redus cu 50%) iar acesti tineri sunt acum cei pentru care universitatile se bat. Deja puterea lor de alegere creste in importanta si cu siguranta universitatile din afara stiu asta si lucreaza puternic pe strategii de promovare, data fiind si prezenta intr-un numar atat de mare si cu nume atat de sonore si din tari ca USA, UK, Australia, Franta, Germania, Suedia etc.
Obiectivele RIUF pentru 2011 sunt simple: facilitarea contactului direct al tinerilor cu mediul academic international, informarea tinerilor si a societatii despre diferitele sisteme educationale existente in lume, informarea tinerilor cu privire la oportunitatile de studiu in strainatate, combaterea principalelor mituri cu care se confrunta societatea in ceea ce priveste studiul in strainatate: “numai elevii olimpici vor fi admisi la programe internationale”, “iti trebuie bani foarte multi ca sa poti studia in strainatate si fara o bursa totala nu se poate”, educarea studentilor interesati sa studieze in strainatate despre procesul de admitere si obtinerea unui dosar de admitere cat mai bun, admiterea pe loc a studentilor interesati la universitati din Marea Britanie, Olanda si Danemarca prin intermediul “Spot Admission” (sectiune speciala in cadrul evenimentului dedicata interviurilor cu aplicanti).
Daca as fi avut parte de asemenea evenimente cand eram student cine stie pe unde imi umblau oasele batrane acum. Eu zic sa nu ratezi ocazia studentule. Nu trebuie neaparat sa pleci dar e un moment bun in care sa vezi ce alternative sunt. Suna aiurea ca eu, un reprezentant al celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Romania sa te indemn sa faci asta, dar e timpul sa deschizi ochii si urechile si poate impreuna reusim sa schimbam ceva. Du-te si schimba-ti asteptarile, vino si spune-ne, motiveaza-ne sa devenim cel putin la fel de buni. Avem nevoie! 🙂
[…] Gavril, Andreea Marc, Adrian Monoranu, Roxana Topor, Sorin Popliuc, Dragos Craescu, Bogdan Bisca, Vlad Gidea, Matei Suica, Emi Ionascu, […]