Ieri am primit vizita unui „intern” de la departamentul Media al Universitatii la care lucrez de 9 ani. Tipul vroia sa-mi ia un interviu cu privire la proiectele caritabile pe care studentii mei de la master le realizeaza semestrul acesta si despre meciul de fotbal caritabil pe care-l organizam de vreo 3 ani incoace si pe care l-am preluat de la studentii care au terminat in 2008. Btw, thank you guys and girls! Am palavragit circa 15 minute dupa care discutia a alunecat catre blogging.
S-a pus problema blogului. A avea sau a nu avea blog. E important ca un student sa aiba blog? Ce-ar trebui sa faca cu un blog? Ce-ar trebui sa scrie pe un blog? Cum sa-l foloseasca? Si intrebarile au tot curs. Ei bine, acum daca stau sa ma gandesc nu prea stiu ce sa zic pentru ca eu n-aveam blog atunci cand eram student. Totusi cand mi l-am facut pot sa spun ca am devenit un fel de student in ale online-ului. Cred ca asta e cel mai important motiv pentru care ar trebui ca un student sa-si faca blog. Pentru ca fie ca vrea sau nu, la un moment dat din blogging va invata multe lucruri despre online, inclusiv putin html si php.
Totusi bloggingul nu e chiar pentru oricine. Si ma refer aici la bloggingul comercial cum imi place sa-i zic. Adica ceea ce fac eu si ceilalti care scriem pentru public. Sunt unii care isi tin blogurile inchise si le vad doar ei sau alti cativa prieteni buni. Noi restul suntem comerciali. Scriem pentru ca stim ca lumea citeste, alegem subiecte pentru ca vrem sa le facem pe plac celor ce ne citesc, si tot asa. E important sa alegi o nisa si sa stai in ea. Altfel risti sa devii un fel de scrib care transcrie aceleasi subiecte despre care mai scriu inca 100 sau 1000 ca tine.
Trebuie sa stii despre ce sa scrii si de asemenea trebuie sa stii cine te citeste. Fa-ti blog daca poti sa scrii si nu te apuca doar de dragul de a gasi un loc in care sa pui melodii de pe youtube sau poze funny de pe cocalari.com. E nisa lor, nu te baga peste ei, stai in banca ta. Scrie ce simti, scrie ce poti, scrie ce stii si poate in 2-3 ani o sa te faci auzit. Invata, citeste, comenteaza, apreciaza si aboneaza-te! Numai asa vei invata ce e bloggingul!
Simona a zis
Am o singura obiectie, la partea cu nisa, se intampla acelasi lucru, ca si la blogurile generaliste. Daca pe nisa respectiva mai sunt inca 10-100-1000, fii sigur ca vor scrie toti cam acelasi lucru (ex. telefoane mobile, auto, etc).
Iulian Lita a zis
din orice domeniu ai scrie, cu siguranta s-a mai scris despre chestia aia cel putin pe un blog.. daca nu pe mai multe… iar daca tu sa zicem ca vii cu un articol nou si interesant, fie ti-l copiaza altii, fie il rescriu si-l pun pe blog… si tot acolo se ajunge