Anul trecut, tot pe vremea asta, scriam un post despre rezultatele dezastruoase de la examenul de bacalaureat. Lumea era scandalizata, ofuscata, de-a dreptul scarbita de procentul mic de elevi ce promovasera „examenul vietii” si toti faceau previziuni. M-am incumentat si eu sa arunc o opinie vis a vis de ce se va intampla si acum o readuc in atentia voastra. Cititi aici postul de anul trecut si apoi continuam.
Spuneam anul trecut ca daca bac-ul va ramane la fel de strict si anul acesta, avem o sansa. Si a ramas. Spuneam ca in cel putin 4-5 ani se vor vedea rezultatele, dar uite ca au inceput, ce-i drept destul de timid, sa se vada chiar dupa un an. Facultatile au resimtit o crestere usoara a nivelului studentilor din anul I, adica cei admisi anul trecut. Anul acesta, facultatile si-au inasprit sistemul de admitere renuntand in mare majoritate la luarea in calcul a mediei din timpul anilor de liceu. Practic, acum admiterea se va face doar cu media de la bacalaureat. Deja sita este mai deasa.
Scolile post-liceeale deja au inceput ofensiva pe segmentul celor ce nu au promovat bac-ul. Se fac inscrieri chiar si fara diploma respectiva, se pot urma cursurile si se poate absolvi cu conditia ca elevul sa ia si bacalaureatul intre timp. Un produs nou, ce va avea mare cautare. Pacat insa ca avem prea putine profiluri la aceste scoli. In marea lor majoritate pregatesc asistente medicale, economisti si cam atat.
Facultatile private simt deja criza si incep sa investeasca din ce in ce mai mult in promovare. O miscare pe care din pacate universitatile de stat inca nu au facut-o si cu siguranta vor avea de suferit in urmatorii ani. Pool-ul de extragere devine tot mai mic odata cu scaderea natalitatii si cu conditiile tot mai stricte de la bacalaureat si este evident ca si concurenta la nivel universitar creste. Doar ca unii nu vor sa-si dea seama. 🙁
Voi urmari evolutia prevazuta anul trecut si in anii care vor urma si voi reveni. Ma incumet insa sa mai adaug inca o previziune pentru anul urmator. Probabil, datorita presiunilor facute de parinti, vom asista la introducerea bacalaureatului diferentiat pe categorii de dificultate. Vestitul A,B,C are sanse mari sa fie implementat asa ca de la anul este posibil sa vedem o crestere a promovabilitatii per total. Totusi, acest lucru nu ar trebui sa afecteze universitatile pentru ca numarul celor ce vor promova in categoria A va fi destul de mic, probabil undeva intre 30 si 40 de procente.
Sursa foto: Ghimpele.
Viber a zis
Si dupa parerea mea or sa mai urmeze cativa ani pentru a avea un procent decent de absolventi. Si sistemul e la pamant, dar si elevii mai rau. Sa speram la mai bine.
DeviceBox a zis
Cu toate astea, bacalaureatul de anul acesta a fost un fiasco. O mizerie urâtă şi grea, pusă în cârca unei generaţii nevinovate. Nu e vina lor, nici a profesorilor. Ei nu au eşuat în a preda, ci doar au fost călcaţi de acelaşi sistem bolnav care conduce tot în ţara asta, nu doar învăţământul. Sunt de acord, nu toţi pot fi doctori şi arhitecţi, cineva trebuie să sape şanţuri, să spele closete şi să bată covoare. Dar nu aşa. Nu acum. Asta nu este selecţie, ci umilinţă…
Adrian Monoranu a zis
@DeviceBox: Nu e nicio umilinta. Este nivelul real al elevilor de liceu care nu mai stiu sa scrie si sa vorbeasca corect limba romana, care nu mai sunt in stare sa rezolve ecuatii de gradul 2 sau care nu sunt in stare sa deosebeasca Ardealul de Moldova pe harta. De umilit s-au umilit singuri atunci cand in loc sa invete se uitau la Acces Direct sau Happy Hour unde sunt promovate nimicurile astea denumite vedete. Abia asta e nesanatos la noi. Si parintii sunt vinovati pentru ca nu-si tin copiii mai din scurt, si profesorii pentru ca nu-si adapteaza metodele, dar vinovatii principali sunt elevii. Atatea generatii au putut sa invete si sa ajunga sus, acum de ce nu mai pot? Pentru ca nu vor, pentru ca s-au obisnuit sa aiba tot. De-a gata!
razvan a zis
au scos din ecuatia admiterii media din anii de liceu, dar daca numarul de locuri de la FEAA permite admiterea cu media 6 la taxa, nu prea vad un viitor stralucit.
bogdan a zis
pana sa vorbim de facultati, admiteri si strategii de promovare cred ca trebuie vazut ce s-alege de pustanii nostri prin scolile generale. A arunca doar in carca copiilor si politicienilor esecul din educatie este o greseala capitala. Cred ca trebuie sa ne uitam si la facultatile despre care bine faci vorbire. la istoricul si abordarea lor, recte la comercializarea de diplome. Ei bine, multi dintre ‘licentiati’ sunt profesorii copiilor care pica bacu’ pe capete. Sunt profesorii aceia care iau 2 sau 3 la titularizare exact la materiile de examen pentru copii. Evident nu este nici timp, nici spatiu, problema este cu adevarat complexa si, din pacate, fara putinta de a fi remediata prea curand.
Adrian Monoranu a zis
@bogdan: De acord cu tine, e clar ca nu numai in liceu sunt problemele. Eu sunt foarte constient si de ceea ce iese de pe bancile facultatilor si ajunge la catedra. E un cerc vicios dar fara masuri ca cele incepute in urma cu un an, si anume inasprirea conditiilor de promovare la Bac, nu se poate face nicio reforma. S-a inceput de-acolo, foarte bine. In felul acesta se vor curata facultatile, apoi vom avea din nou dascali mai buni si tot asa. Asa cum spuneam si in postarea de anul trecut, e nevoie de 4-5 ani pentru a simti rezultate.
Mihaita a zis
Totul trebuie să vină uşor uşor din partea parinţilor, care să îşi educe copii astfel încât să le placă să citească, să înveţe să meargă la şcoală şi să realizeze că promovând BAC-ul cu 6.00 şi intrând „unde mai este loc”, n-au nicio şansă în ţara asta. Dacă vor să îşi depăşească condiţia, pot învăţa şi daca profesorul este slab, că până la urmă, BAC-ul nu e chiar teză de doctorat…
Dacă mai eşti şi la profil de filologie sau ştiinţe sociale, unde scapi automat de matematică şi fizică/chimie/informatică/biologie deja treaba se simplifică destul de mult.
Noni a zis
Mono, atat am de zis:
Cei care au luat BACul: 80.000
Locuri la universitati in tara: peste 200.000
Adrian Monoranu a zis
@Noni: No comment. :)) Stiam, dar la ce ma ajuta ca stiam!:))
ALex a zis
Ar trebui sa bage iarasi examen de admitere!
Cosmin a zis
Ieri discutam cu cativa prieteni despre faptul ca in ziua de astazi nu am mai auzit in vocabularul nici unui tanar de liceu sa spuna „stau in casa sa invat, sau sa fac teme” Toti situ doar facebook si net sau alte obiceiuri superficiale. Sunt curios cati dintre ei mai au ca unii din noi caiete intregi cu comentarii si teme la matematica. Chiar sunt curios. Dar ma tem ca nu prea multi. Trist ce generatii ne urmaza