Prin natura noastra, cei mai multi dintre noi suntem rezistenti la schimbari. Tocmai de aceea dar poate si lovit de nostalgie, atunci cand a aparut noul Seat Ibiza si conceptul de Enjoyneering a inlocuit vechiul Auto Emocion m-am simtit tradat. Ba chiar am fost dezamagit de ceea ce vedeam. Mi-am zis ca tot spiritul latin s-a dus dar in acelasi timp m-am bucurat ca Ibiza mea a ramas mai frumoasa si in acelasi timp rosie. Am refuzat sa vin la lansarea noii Ibiza pentru ca nu credeam in ea si nici in conceptul nou.
Au trecut cam 2 ani de atunci si eu tot cu gandul la Leon ramasesem. La cel din generatia Ibizei mele, mai ales ca aparuse si varianta cu face lift, cu un design mai prietenos la interior si cu stopuri cu led. O da, ce masina frumoasa! Dar iata ca de vreo luna a aparut noul Leon. Urmasul celui la care visam. Evident, vazusem pozele pe net cu ceva timp inainte. La fel ca si noua Ibiza nu ma impresionase. Nu pot sa spun ca eram nerabdator sa-l vad. Acum o luna insa, cand am luat in teste noul Toledo, am avut ocazia sa vad nou sositul Leon in „carne si oase”, sa-l studiez un pic, sa ma urc la volan, si desi nu l-am condus pe loc, m-a pus pe ganduri.
Saptamana trecuta m-a sunat Ionut de la Moldotrans Auto sa-mi propuna sa iau Leon-ul in teste peste weekend. Si pentru ca eram deja curios, nu l-am refuzat. Vroiam sa-l studiez mai bine, sa vad ce poate, sa inteleg de unde aceasta schimbare. Si bine am facut pentru ca dupa aproape 2 ani de nostalgie dupa „auto emocion” am inteles in final conceptul de „enjoyneering”. Lucrurile sunt cu adevarat diferite si nu e vorba doar de look-ul exterior. Schimbarile se vad si in interior si sub capota dar si in tot ceea ce tine experienta de utilizare. Dar hai sa vedem odiseea mea cu Leon-ul alb.
L-am luat vineri dupa amiaza. Acelasi motor ca si pe Toledo-ul pe care il testasem cu o luna in urma, aceeasi cutie de viteze. Tot 1.6 TDI cu 105 CP si tot cutie manuala cu 5 trepte. Dar ce diferenta intre cele doua masini. Alt setup, alta distractie. Am primit echiparea Style, adica varianta medie dar care vine cu multe airbag-uri, climatronic bi-zona, comenzi pe volan, bord computer, control al presiunii pneurilor, ESC (sistem de control al stabilitatii), diferential electronic, geamuri electrice fata/spate si foarte simpaticul touch screen care are in spate o gramadenie de smecherii (radio, cd/mp3/wma player, slot card SD, mufa USB, bluetooth … nebunie) plus multe multe alte dotari pe care le puteti gasi consultand fisa tehnica disponibila in ofertele celor de la Moldotrans. La toate acestea se adauga cateva optiuni suplimentare pe care o sa vi le prezint mai jos.
Am lasat separat functia Hill Hold pentru ca nu puteam s-o pierd intr-o enumerare ca cea de mai sus. N-am remarcat-o pe Toledo, desi am aflat mai tarziu c-o avea, dar pe Leon am experimentat-o din plin. Si mi se pare geniala. E vorba de asistare la plecarea din panta. Oricat am fi de macho si am spune ca e o functie care le ajuta mai degraba pe femei sa nu mai ambaleze motoarele la plecarea din panta, trebuie sa recunoastem ca e muuuuult mai comod ca masina sa-ti stea in panta fara sa plece la vale timp de 2-3 secunde dupa ce iei piciorul de pe frana, suficient cat sa actionezi bland acceleratia si sa pleci. Nu te mai chinui cu frana de mana, nu mai ambalezi, nu mai risti sa sprijini masina pe vreun grabit care se infinge in bara ta din spate la semafor.
Dar sa trecem la lucruri mai serioase. Ramanem la cele 5 categorii abordate ca si in cazul Toledo, nu de alta, dar vreau sa obisnuisesc cititorii cu un anumit tip de review 🙂
1. Motorizare si consum – 1.6 TDI cu 105 cai nu-mi era strain. Asa cum am spus, il testasem si pe Toledo dar aici e alt feeling. Masina e mai grea, jantele sunt mai mari, pe 17 inchi, si era normal sa aiba alt setup. Ceea ce nu cred ca e oportun in tot ansamblul este cutia de viteze care e destul de bine proportionata ca rapoarte pana iesi din localitate. Se simte lipsa celei de-a sasea trepte, mai ales la viteze mai mari, dar cum pe drumurile noastre nu prea ai cum sa o calci fara sa platesti taxa de fraier, sa zicem ca nu e neaparat o problema. Am testat masina si in oras si in afara, timp de 3 zile si am mers cam 400 de km. N-am iertat-o deloc, obisnuit cu benzina si in acelasi timp cu feelingul de pe Toledo care este mai usoara, am calcat-o des pana pe la 3000-3500 de turatii, mai ales prin oras. Cuplul maxim este undeva pe la 2000 de turatii asa ca pe la 3000 mai pierde din putere dar se tine. Pentru oras e foarte buna, la 1500 de ture deja simti ca te baga in scaun si asta iti permite sa te strecori intr-o depasire urbana mai la limita. Totusi nu incercati asta cu taximetristi sau cu loganisti care vor fi profund atinsi in orgoliu. 😛 Consumul este mic, dar mic tare. Eu am obtinut o medie de 5.7 litri iar in afara cam la 120 km/h cu cruise control activat scotea cam 5.3 litri/100 km. Evident, consumul creste pe accelerare dar se regleaza imediat dupa asa ca nu va alarmati de cifrele pe care le vedeti pe bord computer daca activati consumul instant.
2. Confort si ergonomie – aici se vede o diferenta uriasa intre Toledo si Leon. Ultimul este net superior, plastic de calitate mai buna, usi capitonate cu material textil, cotiera mult mai calitativa, manerele de la usi iarasi dintr-un plastic moale, volanul specific Audi si o consola centrala mult mai bine finisata. Spatiul pentru picioare este cam mic in partea soferului dar destul de generos pentru pasagerul din dreapta iar in spate este loc suficient pentru o persoana de 1.85 m. Mie mi s-a parut un pic mai spatios Toledo, dar acolo discutam de o berlina. In schimb, consola centrala orientata spre sofer, touch screen-ul de dimensiuni generoase si butoanele dintr-un plastic prietenos fac Leonul sa primeasca o nota mare la capitolul ergnomie. Comenzile de pe volan sunt iarasi de mare ajutor si de asemenea afisajul mai interactiv si mai usor de urmarit. Touch screen-ul insa poate fi periculos daca il folosesti in mers, mai ales ca sa cauti contacte in agenda telefonului, fiind o operatiuni mai complexa. Este indicata folosirea butoanelor de pe volan. Mi-a placut si faptul ca dispune de iluminare a spatiului pentru picioare si ca intesitatea luminii se poate regla. Dispune de asemenea de reglaj pe inaltime la scaunul din dreapta ceea ce iarasi ajuta pe partea de confort si ergnomie. Mufa USB este in torpedo si asta nu mi se pare o alegere buna. Desi este mascata, e mai greu de accesat din pozitia soferului, chiar si pe loc. In schimb, dispune de card slot SD chiar sub touch screen si cum acestea sunt la fel de ieftine ca stick-urile, e clar ca as opta pentru varianta asta.
3. Spatiu – asa cum am zis, nu e la fel de spatioasa ca Toledo, dar discutam totusi despre un hot hatchback. E normal sa fie mai putin spatiu. Apreciez insa ca poate gazdui destul de lejer 4 indivizi de 1.85 m. Problema apare insa la bagaje pentru ca portbagajul nu este cel mai incapator. Nu e cea mai buna masina pentru plecat in concediu in 4, mai ales in 2 cupluri unde avem din nou fetele cu bagaje voluminoase. Pentru 4 holtei insa e numai buna, sunt sigur ca fetele vor intoarce capul dupa ei … sau dupa masina. 🙂
4. Design – liniile sunt specifice noului trend de design al grupului VAG. Apara muchii ascutite, se renunta la rotunjimi, dar exista si multa cursivitate. Trebuie sa recunosc ca-mi placea mai mult linia Leonului vechi dar sunt nostalgic, ce sa fac. Are insa si noul Leon avantajele lui. Imi plac tare mult oglinzile retrovizoare, foarte ascutite si voluminoase dar in acelasi timp nu hidoase cum am mai vazut la alte masini. Iar despre blocul de lumini … nu am cuvinte. Farurile full-led fata si stopurile led pe spate fac toti banii. Costa 1300 de euro in plus, dar va garantez ca ofera un boost de imagine masinii si cred ca si soferului. Lumea se uita lung de pe trotuar dupa ele, mai ales seara cand sunt foarte vizibile.
5. Drive – eheee, aici e aici. Sunt un benzinar prin definitie si asta se stie. Imi plac turatiile mari si motoarele aspirate la care acceleratia raspunde imediat, fara turbo lag. Leon-ul m-a surprins placut doar pana la 3000 de ture. Apoi te cam lasa dar poate si pentru ca e mai greu. Cred ca i s-ar potrivi mai bine un propulsor diesel mai mare de 2 litri sau poate un benzinar de 1.8, un TSI. O vad ca pe o masina care trebuie sa aiba macar 150 de cai putere, sa te poti distra cu ea. Sta foarte bine in curbe, simti cum se lipeste de sosea si ESC-ul intra exact atunci cand e nevoie de el, iar daca te risti sa-l decuplezi clar ai parte de fun fun fun. Don’t do that on public roads though!!! Cu 1.6 TDI te distrezi in oras dar cand iesi deja se schimba problema. E un propulsor economic dar nu l-as caracteriza ca fiind cel mai potrivit pentru aceasta masinarie minunata.
Spuneam la inceput ca am inteles trecerea de la „auto emocion” la „enjoyneering” si am facut-o experimentand o masina cu multa tehnologie. O tehnologie germana dar adaptata intr-un stil latin ce ofera multa distractie pentru utilizator. Sistemul multimedia, sunetul reglabil in habitaclu si conectivitatea se contopesc cu zecile de setari tehnice pe care poti sa le faci si indicatorii de performanta pe care poti sa-i urmaresti (presiunea in cauciucuri, temperatura lichidului de racire etc.). Afli printr-un simplu scroll sau touch cum stai cu consumul, cine canta melodia de pe card sau cine te suna. Si cand te suna iti preia si ringtone-ul preferat de pe telefon. 🙂 Aproape ca ma asteptam sa-mi ureze drum bun cand plecam de pe loc si trebuie sa recunosc ca n-as fi fost foarte surprins daca ar fi facut asta vocal.
In concluzie, mi-a facut mare placere sa ma joc cu noul Leon. E o masina care mi s-ar potrivi dar as alege un motor pe benzina de vreo 200 de cai. Simt ca m-as putea distra destul de fain. Pretul de pornire e undeva la 14.200 de euro dar modelul testat de mine cu tot cu optionale si cu motor diesel ajunge la 17800 euro cu un discount generos de la dealer. Daca renunti la farurile LED (nuuuuuuuuuuuu) mai dai jos cam 1300 si daca mergi pe jante de 16 inchi (nuuuuuuuuuu, dar indicat pentru drumuri cu cratere) mai dai jos inca 430 euro si ajungi pe la un 16000 ceea ce mi se pare absolut decent pentru o masina noua si cu motor diesel de ultima generatie. Decizia e la voi!
O galerie foto gasiti pe contul meu de facebook, adica aici. Click pe aici! 🙂 O galerie cu maina mult mai curata si mai bine incadrata gasiti aici.
Motorizare si consum!
Masina isi „schimba” foarte des consumul-fluctuatii foarte mari(la cum arata computerul de bord)….urca si coboara brusc in funtie de modul de condus…de la 5,6-7.5 la 100 km….asta in cazul daca mergi cu ea un pic mai turata cu o viteza inferioara….
Noul Leon arată foarte bine. Dacă nu aş fi condus deja „vechiul” Leon, cu siguranţă mi l-aş fi cumpărat acum pe cel nou.