2 zile si mai bine de 15 km parcursi pe jos in Bucuresti, aceasta a fost activitatea mea din weekendul ce tocmai a trecut. In urma cu cateva zile va ceream directii si sfaturi pentru a descoperi locuri pitoresti din Bucuresti. N-am primit foarte multe sugestii, semn ca poate nici voi nu stiti prea multe locuri cu adevarat pitoresti in capitala. M-am incapatanat insa sa le caut si sa le gasesc si pot sa spun ca pe o parte le-am gasit. Altele voi mai gasi si in alte vizite. Pentru inceput va spun ca luna mai e probabil cea mai placuta perioada din an in care sa vizitezi Bucurestiul. Pe jos.
Am ajuns in Bucuresti vineri seara dupa un drum destul de obositor si m-am cazat la Golden Tulip Times pe Decebal, aproape de Piata Muncii. Un hotel pe care il recomand, curat, elegant, simpatic, mancare buna, personal super amabil, acestea fiind cateva cuvinte prin care l-as caracteriza. Dupa o cina rapida am iesit in oras si m-am indreptat din prima spre zona Centrului Vechi. Trebuie sa recunosc ca nu sunt un mare admirator al acestuia, mai ales seara, pentru ca e foarte aglomerat dar e o atractie pentru turistii straini si dimineata sau chiar dupa-amiaza e un loc foarte placut pentru a palavragi cu prietenii la terase. Am ales Hanul cu Tei pentru a bea prima bere Silva, cea care mi-a facilitat acest mic „city-break” in capitala.
A doua zi de dimineata am pornit la pas. Am lasat masina la hotel si ca un bucurestean autentic am luat metroul. Si pentru ca cineva imi sugerase sa merg la Palatul Bragadiru, m-am uitat pe harta si am ales sa cobor la statia Izvor, adica undeva in spatele Casei Poporului pentru cei care nu au fost prea des in Bucuresti. De acolo am mers pe jos prin parcul Izvor, catre Mariott si de acolo catre Palatul Bragadiru despre care aflasem ca se afla in vecinatatea unei berarii germane foarte interesante. Si chiar asa si era. Am ajuns insa cam devreme pentru ca abia se deschidea. Zona in schimb mi s-a parut foarte linistita, chiar suspect de putina lume pe strada.
De acolo am pornit catre Piata Constitutiei unde am dat nas in nas cu autobuzul supraetajat care face turul Bucurestiului si care era destul de plin, semn ca nu duce capitala lipsa de turisti. Am admirat Casa Poporului si in fata si apoi am pornit la drum pe bulevardul Unirii catre piata cu acelasi nume. Din nou suspect de putina lume pe trotuarele umbroase dar poate ca si ora 11.30 era cam matinala pentru plimbari. Pasii m-au indreptat catre zona fantanilor, respectiv Piata Unirii unde am cotit-o spre Centrul Vechi pentru ca vroiam sa ma odihnesc la o terasa. M-am oprit un pic in fata la Altelierul Mecanic, cea mai hip terasa din zona dar mi-am vazut de drum pentru ca abia montau mesele. Trag concluzia ca in Bucuresti nu e pont sa iesi din casa mai devreme de 12, cel putin nu in centru.
Am taiat-o pe Lipscani catre Calea Victoriei, locul meu preferat de promenada, in special datorita arhitecturii combinate dar si a tumultului permanent. De asemenea un loc foarte bun pentru street photography (aviz amatorilor) pe care nu-l ratez niciodata cand trec prin Bucuresti. Am poposit la Muzeul National de Istorie cu gandul ca o sa-mi odihnesc picioarele tolanit pe scarile acestuia dar mi-a atras atentia o expozitie de soldati de teracota si alte obiecte din ceramica chinezeasca asa ca am intrat si timp de o ora am admirat maiestria artistilor chinezi. Am aruncat o privire si prin alte incaperi ale muzeului, loc in care recunosc ca nu mai fusesem si pe care vi-l recomand fie ca sunteti singuri sau cu copiii. Istoria nu trebuie uitata!
Dupa-amiaza am abandonat tumultul Bucurestilor si m-am indreptat, cu masina de data aceasta, spre Mogosoaia unde auzisem ca este un domeniu numai bun pentru plimbari si relaxare, plus palatul omonim. Trebuie sa va spun ca m-am indragostit. Nu pot sa descriu in cuvinte frumusetea acestui loc. Parca nu-mi venea sa cred ca sunt in Romania. Aleea lunga care duce spre palat e marginita de zone cu gazon ingrijit pe care oamenii pot poposi la umbra arborilor, se pot juca cu animalele de companie. Spre capat in zona palatului un alt spatiu deschis, oval de data aceasta, pare locul perfect pentru un picnic si pentru un badminton sau chiar o miuta (si-asa eram aproape de cantonamentul echipei nationale de fotbal).
Palatul in schimb m-a fermecat total. Un aer vestic te intampina chiar de la intrare. Alei acoperite de pietris fin, gazon tuns impecabil si un complex de cladiri interesante care adapostesc povestea lui Constantin Brancoveanu si a familiei Bibescu. Construit intr-o combinatie de stiluri, venetian si otoman, palatul da nastere stilului brancovenesc si adaposteste Muzeul de Arta Brancoveneasca. In spatele acestuia este amenajata o gradina cu trandafiri care da spre lac. Privelistea e absolut superba si ma gandesc cat de norocosi sunt cei care si-au construit case pe partea cealalta a lacului pentru ca se pot trezi si pot privi dimineata catre gradina si Palat.
Zona este foarte potrivita si pentru nunti si chiar in ziua in care pasii m-au purtat prin imprejurimi avea loc un astfel de eveniment. Pacat ca ploaia a stricat putin planurile dar noroc ca n-a plouat foarte mult. Pornind spre iesire am poposit putin si pe malul lacului unde se pot practica diferite sporturi nautice inclusiv un soi de surfboard pe o sarma care te trage si poti sari peste trambulina special amenjata in mijloc. Interesant!
Seara ne-a adus inapoi in centrul vechi pentru ca vroiam sa vizionam finala UCL. Spectacol adevarat, lume multa, fani ai ambelor echipe si multa multa bere. Am remarcat ca turistilor straini le place berea romaneasca si prefera Silva si Silva bruna. Trebuie sa recunosc ca si eu imi cam intorsesem spatele de la brandurile romanesti dar acum am avut ocazia sa-mi aduc aminte zilele in care Silva era alegerea numarul 1. Buna bere! Iar despre cea bruna … ce sa zic, inselatoare ca orice bruneta, aviz cunoscatorilor dar si necunoscatorilor. 😛
Duminica am ales un itinerariu mai deosebit in prima parte a zilei. Am purces la drum prin zona Bucurestilor vechi. Stradutele dintre Rosetti si bulevardul Dacia, zona din spatele Intercontinentalului m-au fascinat. Te simti ca intr-un orasel de provincie, linistit si la locul lui, cu case ciudate in arhitecturi din cele mai diverse. Pasii m-au adus intr-un final in zona Piata Spania, practic un loc cu totul altfel decat ma asteptam sa gasesc in Bucuresti. Arhitectura cladirilor si chiar a fantanii aduce mult cu cele din peninsula iberica, de unde si numele locului. De acolo am pornit inapoi pe strada Dumbrava Rosie catre parcul Gradina Icoanei, iarasi o zona foarte placuta pentru relaxare, iar mai apoi pe strada Neptun catre bulevardul Magheru. Foarte frumoasa zona! Nu degeaba am vazut 2 autocare de turisti straini ce „patrulau” stradutele mentionate.
Urmatoarea destinatie a fost Soseaua Kiseleff-Arcul de triumf-Parcul Herastrau. Stiu, sunt probabil cele mai cunoscut zone din Bucuresti si nu mai e prea mult de scris despre ele. Atat doar ca nu trebuie ratate. Eu incerc sa ajung pe acolo de fiecare data pentru ca e un parc foarte animat, plin de tineret dar si de oameni in varsta cu preocupari din cele mai diverse. Exista si un parc de rolleri si bike-ri dar exista si zone retrase in care poti citi linistit o carte la umbra. Lacul ofera o priveliste minunata si te poti plimba cu barca sau hidrobicicleta.
Ultima destinatie a fost o terasa exceptionala „Casa Doina” undeva intre Kiseleff si bulevardul Aviatorilor pe strada Ion Mincu. Cladirea e monument istoric din secolul XVIII si a fost renovata in intregime iar gradina foarte generoasa adaposteste un loc in care nu te mai saturi sa te relaxezi. Pacat ca n-aveau Silva, asta e singurul minus. Nu mi-am inchipuit ca la doi pasi de Piata Victoriei, unul dintre cele mai aglomerate locuri din Bucuresti, pot gasi o asemenea zona linistita si relaxanta. Nice!
Timpul a fost scurt si n-am mai putut ramane in capitala, sesiunea si studentii ma chemau inapoi la Iasi asa ca a trebuit sa plec din nou pe lungul drum inspre capitala Moldovei. Am lasat in urma un Bucuresti pe care il recomand cu placere ca destinatie turistica. Faceti abstractie de ce va spun bucurestenii, e una sa fii turist pentru 2-3 zile si alta sa locuiesti acolo. Un oras foarte ofertant, cu multe atractii, zeci de muzee si parcuri pe care niciun turist roman nu trebuie sa-l rateze inainte de a pleca spre tari straine. Incercati-l!
Si nu uita, si tu poti descoperi Bucurestiul si alte destinatii de vis de la noi din tara daca bei bere Silva! Campania se desfasoara in perioada 15 Aprilie – 15 Iunie 2013 si pack-urile participante la promotie sunt sticla 0.5L, PET-ul de 2L si doza 0.5L, care ascund sub capac sau cheita un cod pe care consumatorii il pot trimite prin sms la la numarul 1833 sau incarca pe site-ul www.beresilva.ropentru a participa la tragerea la sorti care le poate aduce o excursie intr-una din locatiile deosebite ale Romaniei.
Iustin a zis
Am citit de 2 ori articolul domn` profesor, poate poate va prind sub influenta bauturilor alcoolice la volan. De la beraria germana cu masina spre Mogosoaia e singura suspiciune :))