Lefkada e o insula destul de mare (cam 40-45 de km de la nord la sud si cam 25 km de la est la vest) situata in marea Ionica intre Corfu si Kefalonia. Este cea mai apropiata de continent, practic despartita de un canal de cateva zeci de metri. In extremitatea nordica se afla Lefkada, orasul „capitala” a insulei si cel mai mare totodata. De aici poti porni inspre sud fie prin est, fie prin vest. Exista si varianta de a merge prin centrul insulei dar practic e tot pe partea de vest de fapt. In zona de sud drumurile se intalnesc la Vasiliki, un sat mai mare situat intr-un golf unde se practica, la fel ca si in Lefkada, windsurfing si kitesurfing (am inteles de la un amic roman intalnit acolo ca sunt si etape de campionat mondial).
Estul insulei este total diferit fata de vest. Odata pentru ca e spre continent si marea e foarte linistita spre deosebire de vest unde marea e mai agitata dar in acelasi timp are si o culoare albastru-turcoaz care te vrajeste pur si simplu. In al doilea rand estul are plaje mai putin spectaculoase pentru ca e o zona mai plata, in timp ce in vest marea a sapat in peretele muntelui si a creat acele plaje incredibil de frumoase la care se poate ajunge fie coborand sute de scari pe versant, fie cu barci/vaporase. In al treilea rand, estul este mai „colonizat”, mai turistizat, in schimb vestul este mai salbatic, mai traditional. Din est se pleaca cu vapoare in croaziere pe insulele din jur (va povestesc maine despre asta) in timp ce in vest nu exista porturi de niciun fel, marea fiind asa cum spuneam mai agitata si tarmurile mai stancoase.
Recomandare: Nu va luati cazare in estul insulei decat daca e Nidri (situata in zona central estica) pentru ca veti avea mereu de mers o gramada cu masina pana la plajele acelea faine. Macar din Nidri nu va mai trebui sa plecati cu masina daca vreti sa luati o croaziera sau daca vreti sa inchiriati motoscutere. Cazarea ideala e fie in zona de nord vest – Agios Nikitas sau Lefkada, fie in zona de sud – Vasiliki. Mai sunt si variante in vest dar esti izolat si nu poti ajunge la plaje prea usor pe jos. In destinatiile amintite mai sus ai si plaje pentru „rezidenti” adica nu trebuie neaparat sa te deplasezi cu masina daca intr-una din zile nu ai chef sa pleci.
In continuare am sa va povestesc una alta despre plajele de pe insula, dar nu o sa intru foarte multe in detalii pentru ca sunt deja altii care le-au descris de-a fir a par. So … in ordinea in care mi-au placut mie, iata-le!
Agiofili – plaja retrasa in zona de sud a insulei, accesibila cu taxiboat din Vasiliki (6 euro/pers dus-intors) sau pe jos prin padure pe un drum de 2-3 km dar destul de accidentat. Este ideala pentru snorkeling pentru ca apa este foarte limpede si de o culoare turcoaz bestiala. Plaja e cu pietre albe, putin cam incomod de stat pe cearsaf dar sunt si sezlonguri de inchiriat. Nu prea ai ce sa cumperi de acolo asa ca e recomandat sa faci o aprovizionare din Vasiliki cu sucuri, apa, bere sau mancare. Se gaseste in port, chiar de unde pleaca taxiboat-ul un gyros foarte bun la 2 euro (tomatooo, oniooon, tzatzikiiii, e-ve-ry-thing!). Intrati in apa cu kitul de snorkeling in zona stancoasa si luati un biscuite sau o bucatica de paine. Se vor aduna pestii in jurul vostru in no time! 🙂 E bestial!
Egremni – situata in zona de sud-vest a insulei, e o plaja la care se ajunge cu masina si daca nu stai pe partea vestica ai de condus de te plictisesti (cam 50 km prin munti, urcat, coborat). Recomand parcarea pe strada pentru a evita parcarea cu 3-4 euro in zona amenajata. Din parcare se coboara in jur de 380 de scari (asa spun altii, nu le-am numarat) pana jos la plaja, dar merita tot efortul de la intoarcere. Este fara indoiala ce mai tare plaja din zona de vest a insulei. Jos este un mic bar de unde poti lua bere, hot-dog, cocktail-uri, etc, se pot inchiria si sezlonguri dar nu sunt cosuri de gunoi si trebuie sa-ti pui gunoiul intr-o punga pe care o primesti de fiecare data cand cumperi ceva (super tare!). Marea e faina cand e agitata, e adanca din prima (cam ca la majoritatea plajelor) asa ca cei care nu stiu sa inoate ar fi bine sa-si aduca veste, colaci sau altceva care sa-i ajute sa pluteasca mai bine, desi apa te cam tine fiind destul de sarata. Nu are rost sa carati echipament de snorkeling sau scuba. Noi ne-am distrat de minune cu o placa de knee board. 🙂 Nu sunt taverne sus, cea mai apropiata e a unor romani (obviously) cam la 2-3 km.
Porto Katsiki – situata putin mai la sud de Egremni, este o plaja mai mica si spun ei „Nr. 1” al insulei. Este accesibila cu masina si apoi tot pe scari. Arata bine, plaja e cam la fel ca la Egremni, la fel fain cand e agitata si cam atat. Are o pasarela undeva sus unde poti urca sa faci poze de deasupra plajei si la fel se pot inchiria sezlonguri. Bere si sucuri se pot cumpara de sus unde sunt vreo 3-4 taverne. Aici l-am vazut pe Huidu cu familia si mi-a cam stricat ziua. Ma rog …
Megalipetra – situata in zona central vestica a insulei, este o plaja putin mai exclusivista. Se ajunge cu masina pana destul de aproape dar e un drum foarte sinuos si cu o singura banda printr-o livada de maslini. Este foarte fain cand cobori dar anevoios la urcare. Noi am mers cu scuterele si la deal a trebuit sa urcam fetele in masina unui amic. 🙂 Plaja e plina de stanci mari si eu va recomand sa o luati spre stanga cum coborati. Se merge cam 5 minute printre stanci si faza cea mai tare e ca la un moment dat trebuie sa treci printre doua stanci foarte apropiate, asa ca daca sunteti putin mai corpolenti … sugeti bine burta, lasati berea de dimineata si poate aveti sansa sa va strecurati. Odata trecuti veti descoperi o plaja faina, cu apa limpede si buna pentru snorkeling. Nu prea erau pesti dar a fost ok. E foarte misto si pentru fotografii printre stanci.
Kathisma – e o plaja comerciala situata in nord-vest cam la 20 km de Lefkada si 1 km de Agios Nikitas, asemanatoare cu cea de la Mamaia de la noi. Lunga, liniara, plina de sezlonguri si din cate am inteles in plin sezon supra aglomerata. Marea e destul de agitata aici pentru ca e zona deschisa si bate vantul, deci mai mereu sunt valuri. Ne-am distrat binisor si aici cu knee-board-ul. Tot aici te poti da si cu parapanta (cativa prieteni au fost in ultima zi si a fost foarte tare) si nu e prea scump – 30 euro – 5 minute. Nu mi-a placut plaja asta prea mult pentru ca nu avea nimic special. E accesibila cu masina, poti parca chiar langa plaja si sunt multe taverne, chiar si cluburi. E mai organizata, poti face dus daca iei sezlong, ai si wi-fi daca te mananca degetele sa joci check-in-ul si tot asa. Dar nu se compara cu cele de mai sus.
Pefkoulia – e aproape de Kathisma, pe drumul dintre Lefkada si Agios Nikitas. E singura plaja cu nisip asemanator cu cel de la noi dar e langa o padure si e plin de camp-eri si rulotisti. Destul de asemanatoare cu cea de mai sus, am inteles ca e frecventata de greci in weekenduri. Nu mi-a placut pentru ca desi plaja e cu nisip, in apa sunt pietre marisoare si te poti lovi. Nu am stat prea mult, ne-am mutat in Lefakda pe plaja urmatoare.
Milos Beach – este o plaja in Lefkada, arhicunoscuta pentru faptul ca aici se desfasoara etape din campionatul mondial de kitesurfing si windsurfing. Este o baza foarte buna pentru asa ceva. Nu e deloc o plaja pentru inotat pentru ca sunt stanci mari in apa si marea devine destul de agitata dupa ora 14 cand incepe sa bata puternic vantul. E cam scumpisor dar e foarte fain daca ai la tine o camera si vrei sa faci poze interesante. Nu m-as duce prea des acolo pentru ca imi place apa si e clar ca acolo nu prea pot inota. Daca te pasioneaza sporturile amintite mai sus poti lua lectii sau poti incerca paddeling dar mie nu mi se pare deloc funny.
Dupa cum puteti observa, nu am descris nicio plaja din est pentru ca nici n-am fost. Doar intr-o dupa-amiaza am oprit putin la o plaja din Ligia, relativ aproape de unde stateam noi dar era foarte boring si nu merita sa o amintesc. N-am fost pe plajele din Nikiana si Nidri, cele mai cunoscute de pe partea de est dar am trecut pe langa ele si nu mi-au starnit deloc interesul. N-am ajuns la Kalamitsi si la Agios Nikitas unde am auzit ca e destul de ok dar banuiesc ca sunt asemanatoare cu Kathisma pentru ca sunt relativ aproape. Cam acestea sunt plajele pe care le-am cercetat noi, maine revin cu informatii despre ce mai poti face pe insula, unde si ce se mananca, de unde cumperi suveniruri, etc. Va astept!
Poate pare o intrebare indiscreta dar totusi imi fac curajul sa o adresez pentru curiozitatea mea. Cat ajunge un sejur de 6-7 zile in Grecia?
@iulian: depinde de zona. noi am gasit cazare cu 1500 ron, 7 nopti cu mic dejun si transportul cu masina personala a fost 900 ron cu tot cu plimbari pe acolo (noi am fost 4 deci imparte la 2 pt 1 cuplu). Drum si cazare cu mic dejun a fost cam 2000 cu tot cu vignette pt drum. Acolo cheltui cat ai. Noi am mai cheltuit amandoi 500 euro.