In momentul acesta probabil multi dintre cei care citesc articolul se intreaba „cum adica sa schiezi in sala?”. Ei bine se poate. Exista simulatoare de partie si nu e vorba de vreun computer sau de vreun joc pe Wii sau Kinect. E chiar un simulator de partie, o banda care se misca cu viteze diferite si care se inclina in diferite unghiuri simuland astfel mai multe tipuri de partii. Am avut ocazia sa vad la lucru un astfel de simulator chiar in Iasi, zilele trecute. Aflasem de ceva timp de el de la colegii de la InOras.ro si cum sambata ei mergeau sa-l testeze, am zis ca nu e cazul sa ratez sa vad si live cum se intampla magia. Si pentru ca nu ma mai urcasem pe schiuri din 2005 sau 2006 si nici atunci n-am facut o figura prea grozava, mi-am zis ca poate e cazul sa ma apuc sa invat.
Totul se intampla la SkiMania, in aceeasi incinta cu magazinul Bike Mania situat la baza podului catre Bucium, partea dinspre Bucium. E o hala separata, situata in spate dar accesul se face din interiorul magazinului de biciclete (care apropo, e bestial!!!). Am ajuns, ziceam eu echipat destul de bine, cu haine lejere care sa-mi permita sa ma misc in voie. Din pacate am descoperit ca nu e ok si trebuie sa vii cat de cat pregatit. Va explic mai tarziu despre ce e vorba. Evident, iti trebuie clapari dar pe astia ii poti lua de acolo, eu ma refer la combinezon sau pantaloni de fas.
Simulatorul consta intr-o banda (de fapt au 2 dar una inca nu e pusa in functiune si urmeaza sa o porneasca cam in 2 saptamani cand termina de facut set-up-ul) asemanatoare benzilor de alergat dar de mari dimensiuni (cred ca are cam 7-8 m latime si vreo 10 lungime) acoperita cu un material asemanator cu cel din care sunt facute terenurile artificiale de fotbal, un soi de mocheta speciala destul de moale si elastica pentru ca schiurile sa alunece mai usor si cazaturile sa nu fie foarte violente. Banda are 10 viteze si vreo 3 sau 4 grade inclinare echivalente cu culorile cu care sunt categorisite partiile, adica pana la negru care deja e cam pentru avansati. Este controlata de la distanta si se poate opri destul de rapid in cazul in care cazi, tocmai pentru a nu te arunca in peretele din spate. Normal, ideal este sa te supravegheze in permanenta cineva si pentru asta exista instructori (am vazut ca mai cauta sa angajeze, te tenteaza?).
Suprafata este udata in prealabil asa ca e bine sa ai niste pantaloni cat de cat impermeabili sau macar sa nu te deranjeze daca ai sa te uzi putin. Nu te faci leoarca dar nici nu poti sa pleci de-acolo cu o pata de parca ai fi facut pe tine. :)) Ideal, am aflat de la Rares, unul dintre instructori, este sa incepi pe zona amenajata pentru incepatori, o panta fixa pe care inveti sa faci plugul si sa stai in picioare. Apoi poti trece pe banda unde ai o bara de sustinere transversala de care te poti sprijini (si credeti-ma ca e ultra mega necesara la inceput). Am inteles de la cei de acolo ca banda fiind foarte neteda si neavand caracteristicile zapezii (adica nu e moale sa te poti opri cu schiurile in ea) te arunca destul de rapid daca faci o micare mai brusca, mai brutala. Prin urmare, trebuie sa schiezi elegant, gratios si nu agresiv, in forta (ceea ce e bine, mai ales pentru incepatori ca mine).
Pentru snowboard-eri lucrurile sunt mai complicate dar bara ajuta mult. Deprinzi usor miscarile de baza avand acea sustinere, mai greu este sa incerci sa faci rotiri sau alte giumbuslucuri pentru ca acolo s-a cam terminat smecheria. Totusi, Florin, colegul si seful nostru, s-a descurcat binisor cu placa pe pista desi a mai luat 2-3 bufuri la inceput. Eu m-am multumit sa ma uit de pe margine si sa ma gandesc cand voi incepe si eu cursurile. N-aveam echipament de partie ca sa zic asa. Nu sunt genul care o arde cu pantofi pe partie dar nici cu pantaloni de training nu cred ca e o idee buna sa te prezinti acolo. In rest, clapari, casca, schiuri si alte chestii specifice au ei acolo, nu e nevoie sa le cari pe ale tale de acasa.
Normal, m-am interesat si de preturi pentru ca ma bate un gand sa incep niste cursuri. Am aflat ca e in jur de 300 de lei tariful pentru 5 sedinte pentru adulti si undeva la vreo 170 pentru copii. Poti plati si o sedinta si 3, depinde cat de repede prinzi sau cat de repede te accidentezi. :)) Glumesc! Chiar nu e periculos, suprafata e moale si cazaturile au farmecul lor, in plus esti in permanenta supravegheat, nu ramai de capul tau pe simulator. Sunt preturi mai mici in timpul saptamanii si mai mari in weekend pentru a preveni aglomeratia presupun. Locul arata foarte fain, puteti vedea niste poze aici si de asemenea un clip filmat de colegii mei sambata. Eu va dau un clip cu Florin dupa ce a prins spilul. It’s more fun! 🙂
Si daca tot am prins ocazia, ma laud si eu cu echipa mea noua de la InOras.ro! Go team! Andreea, Marian si Ninna!
Denisa a zis
Si ce cauta spamul asta pe grupul de FEEA? Crezi ca-i pasa cuiva?
Adrian Monoranu a zis
@Denisa: Se cheama FEAA si nu FEEA, asa pentru informatia ta. Si da, multora le pasa, din moment ce articolul a avut peste 800 de views. Nu te obliga nimeni sa dai click pe link. Totusi unii, pardon multi, l-au gasit util.