Ieri am avut curs cu studentii de la Comunicare si Relatii Publice. Am cursurile in fiecare marti de la 14 la 16, intr-o sala in care pentru a ajunge trebuie sa ocolesti universitatea pe afara. Si ne adunam acolo 20,30,40 si uneori chiar cate 50. De obicei le povestesc vrute si nevrute despre marketing. Deocamdata. Mai tarziu o sa le povestesc si despre comunicarea integrata. Azi insa le-am povestit despre business management, despre financial management si despre regularizarea TVA-ului, lucruri despre care orice om de comunicare, mai ales daca lucreaza in zona de client service, ar trebui sa le stie. Nu ma asteptam sa iasa asa de bine dar s-a nimerit ca am avut exact argumentele potrivite pentru a-i tine in priza.
Din fericire m-am oprit la timp si am trecut inapoi la Marketing si am discutat despre strategia de marketing, despre modul in care se combina elementele mixului si despre cum majoritatea clientilor „de comunicare” de dimensiuni mici au de fapt probleme la nivelul produsului, pretului sau chiar distributiei, probleme care nu se pot rezolva prin comunicare. Si pentru ca am avut feelingul ca cei din sala, nu foarte multi din pacate, au prins ideea, sper sa nu mai aud de situatii in care bietilor antreprenori le sunt luati bani pe comunicare si li se vand promisiuni desarte de crestere a vanzarilor cand de fapt nici nu exista o piata pentru produsele pe care acestia le vand.
Mi-a placut cursul de ieri pentru ca mi-a iesit. O sa spuneti „ok, dar n-ar trebui sa-ti iasa de fiecare data?” iar eu o sa va raspund simplu, ba da! Doar ca e absurd sa crezi ca te vei descurca la fel de bine de fiecare data. Imi dau toata silinta sa iasa bine dar la fel ca si in marketing, pentru ca un curs sa iasa bine ai nevoie de o imbinare perfecta a unui mix de elemente: subiectul potrivit, starea potrivita, exemplele corecte si cel mai important, publicul potrivit si cu starea potrivita. Ieri s-au aliniat toate si singurul lucru pe care il regret e ca n-au fost mai multi studenti in sala. Well, maybe next time!
Sursa foto: www.blog.uwgb.edu
Scrie un comentariu!