Ma rog, titlul pe care vroiam sa-l pune era „The added value of legal advice” dar limba noastra-i o comoara … stiti voi. Never mind! E un articol inspirat de o poveste mai veche, de fapt de mai multe povesti la care nu vreau sa fac neaparat referire. Importanta e doar esenta, asa ca va fi un articol relativ scurt. Sau nu.
M-am confruntat deseori cu situatii in care mi s-a impins sub nas un contract si am fost presat sa-l semnez in cateva secunde. Stiti povestea „luati pixul si semnati aici, aici si aici pe linia punctata. Evit in general aceste situatii, incerc sa citesc contractul, macar sa-l parcurg in diagonala, pentru ca nu se stie niciodata la ce obligi prin semnatura respectiva. Logic ar fi sa iei contractul acasa, sa te sfatuiesti cu un avocat sau cu un jurist si apoi sa-l semnezi daca esti de acord cu toate paragrafele si clauzele acestuia. Din pacate, de cele mai multe ori romanul nu face asta si semneaza „ca primarul”!
Mie mi se pare un absolut abuz faptul ca esti presat sa semnezi si mai ales mi se pare o lipsa de respect pentru client cand o institutie, un partener cu care inchei un contract, nu iti indica faptul ca ar trebui sa studiezi mai intai contractul respectiv. Ati vazut vreodata cum arata o stiva de acte si contracte pe care trebuie sa le semnezi atunci cand iei un credit. Numai semnatul dureaza jumatate de ora. Unii consilieri iti mai explica ce semnezi dar niciunul nu iti spune vreodata: „daca doriti, puteti lua contractul acasa sa-l studiati si apoi reveniti cu el la semnat”. De ce? Pentru ca oricum nu poti modifica vreo clauza. Sau cel putin asa te lasa sa crezi.
Doar ca nu e chiar asa. Orice contract are la baza o negociere intre doi parteneri. Imprumuti niste bani de la banca? Ok, foarte bine, dar nu uita ca nu banca iti face tie o favoare, ci tu ii bagi niste bani in buzunar bancii la final. Asta e obiectul lor de activitate, din asta castiga. Sigur, si ei trebuie sa se asigure ca poti returna imprumutul, dar si tu trebuie sa fii sigur ca il poti returna in conditii corecte, fara sa te supui unor comisioane ascunse sau unor modificari despre care nu ai fost in mod corect informat. Si ghici a cui e vina? Normal ca a ta, pentru ca n-ai citit contractul.
Si nu doar bancile fac asta, sa nu ma intelegeti gresit. Sunt o sumedenie de cazuri in care contractele se semneaza in 20 de secunde si asta pentru ca una dintre parti isi doreste rapid rezultatul in urma acestor contracte. E vorba de lipsa de educatie legala si de faptul ca romanii se zgarcesc cand vine de vorba de a plati un onorariu unui avocat pentru ca acesta sa ii sfatuiasca in astfel de situatii. Ce, credeti ca americanii sau vest europenii au toti studii de drept. Evident ca nu, dar platesc avocati pentru a-i sfatui. E scump, dar merita in cele mai multe din cazuri.
Dar, si evident ca exista un dar, ce te faci cand contractul nici macar nu exista. Cand rezultatul vine in urma unor promisiuni, angajamente verbale si „acorduri de principiu”. Ei bine aici deja incep problemele reale. Spre exemplu, nu de putine ori mi s-a propus sa scriu articole pe blog in urma unor astfel de acorduri. Si am facut-o si am primit si diferite avantaje in schimb. Atunci cand a fost insa vorba de sume de bani am preferat insa intotdeauna sa lucrez cu agentii care aveau in spate acest „legal advice”. Dureaza ceva mai mult pana cand se seamneaza un contract, dureaza pana vin banii dar esti acoperit. Am de obicei un contract tip pe care il folosesc, agentia isi adauga clauzele ei, eu le studiez si daca imi convin semnam.
Se mai intampla si sa lucrez cu contractul agentiei dar il studiez in detaliu de fiecare data si daca ceva nu-mi suna bine, intreb. Prima oara intreb partenerul, apoi intreb un prieten avocat. Negociem, schimbam, adaugam, excludem clauze si apoi semnam. Fara suparare! Cum ar fi daca am face treaba asta de fiecare data? Sigur, ar dura mai mult dar nu-i asa ca am dormi mai linistiti noaptea?
Am avut prieteni care au semnat contracte de asigurare Casco, de exemplu, si au descoperit ulterior ca sunt asigurati doar pentru cateva situatii specifice pentru ca acele contracte sunt vagi si lipsa clauzelor specifice le face atacabile in instanta. Ai ghinion sa dea grindina peste masina … n-ai clauza pentru fenomene meteo si calamitati, pa la revedere! Ti-a cazut o creanga de copac pe masina si n-ai clauza pentru cadare de obiecte de la inaltime, pa la revedere. Pai si atunci pentru ce am Casco? Pai citeste polita sa vezi. Cele mai multe (adica alea mai ieftine) nici pentru incendiu nu au, iar unele nici pentru furt. Si uite asa te trezesti c-ai semnat ca primarul, ai mai si dat o caruta de bani si ramai si cu paguba.
Sfaturile juridice sunt importante si la fel si educatia minima in aceasta directie. Dar de asemenea, responsabilitatea asupra informarii revine si partenerului atunci cand celalalt nu este prea priceput. Cel putin asta e parerea mea. Eu as refuza oricand sa semnez un contract atat timp cat sunt grabit, impins de la spate si nu mi se permite analizarea acestuia. Tu?
man press the button with the message „seek legal advice” on it – via Shutterstock
Scrie un comentariu!