Poate ca v-ati plimbat, dragi ieseni, in weekendul trecut pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant si v-a atras atentia, la fel ca si mie de altfel, o vitrina a unui spatiu comercial pe care se derula o proiectie bizara. M-am intrebat si eu despre ce e vorba, mai ales ca nu prea vedem in Iasi proiectii de tipul realitatii augmentate.
Incidenta scazuta nu inseamna importanta mai mica!
Am aflat intre timp ca este vorba despre o initiativa a celor de la Janssen Companie Farmaceutica a Johnson & Johnson. Scopul acesteia este de a pune in lumina niste boli considerate a fi rare, cum este si cazul cancerelor de sange, prin prisma numarului scazut de pacienti la nivelul tarilor din Europa, dar si de a face cunoscut angajamentul celor de la Janssen pentru inovatie in hematologie. Iata mai jos cateva date pe care le-am aflat pentru voi.
Cancerele de sange sunt incluse in categoria bolilor rare. In Europa, o boala este considerata rara daca afecteaza mai putin de 5 din 10.000 de persoane, iar conform cifrelor oficiale, exista peste 6.000 de boli rare, care afecteaza aproximativ 30 milioane de cetateni ai Uniunii Europene.
Incidenta cancerelor de sange este chiar si mai mica decat aceste cifre: leucemia limfocitara cronica (LLC) si limfomul limfocitar cu celule mici (LLM) afecteaza aproximativ 4 cazuri la 100.000 de persoane pe an, in timp ce macrobulinemia Waldenström are o incidenta de 7,3 la un milion de persoane in cazul barbatilor si de 4,2 la un milion de persoane in cazul femeilor.
In Europa, incidenta mielomului multiplu este de 4,5-6 pacienti la 100.000 de persoane pe an, varsta medie la care pacientii sunt diagnosticati fiind de 72 de ani.
Iniţiativa celor de la Janssen se centreaza pe faptul ca indiferent cat de mici sunt cifrele din aceste statistici, in special a celor despre cancerele de sange, in spatele fiecareia se afla o viata. Prin responsabilitatea asumata fata de pacienti si prin amploarea resurselor sale, Janssen are un angajament ferm in hematologie deoarece fiecare cifra inseamna … o viata si speranta pentru un pacient.
Orice viata conteaza!
In cateva cuvinte, proiectul se desfasoara in perioada 30 noiembrie – 9 decembrie, simultan in Bucuresti si Iasi, pe vitrinele unor spatii situate in locatii centrale. In Iasi, asa cum va spuneam la inceput, e pe Stefan cel Mare nr. 4 (aprox. vis a vis de prietenii de la Jassyro). Privind dincolo de statistici, in spatele fiecarei cifre, oricat de mica, este viata si speranta – si, pornind de la acest gand, s-a ideea „Inovatie pentru toate vietile din spatele cifrelor”.
Asadar va invit sa faceti o plimbare seara, mai ales acum ca s-a mai inmuiat gerul prin partile noastre si sa reflectati cateva secunde la numerele mici din spatele statisticilor.
Au mai scris despre acest subiect: Andreea Ignat, Marius Sescu.
Photo credit: Bogdan Onofrei
Scrie un comentariu!