Azi chiar nu vroiam sa mai scriu nimic pe blog dar am dat peste ceva ce imi provoaca o greata absoluta. Nu pot sa ma abtin si sa nu va arat si voua o chestie pe care o detest. Nu are legatura cu faptul ca sunt implicat in educatie ci pur si simplu ca principiu.
Primesc mai devreme un offline in care mi se recomanda sa intru aici. Intru. Gasesc o pagina de web foarte bine organizata cu motor de cautare si toate cele. Pana acum frumos. Insa acum vine jegul. Cat de jegos poti sa fii sa te apuci de vandut lucrari de diploma? Cat de jegos poti sa fii sa vinzi ceva ce nu-ti apartine? Cat de jegos poti sa fii sa scrii ca o lucrare cumparata iti asigura din start nota 10? Cat de jegos poti sa fii sa spui ca lucrarea de licenta e doar o grija in plus?
Mai am o intrebare pentru naivii care vor cumpara aceste lucrari (pentru ca sunt sigur ca vor fi o gramada). Chiar credeti ca lucrarea asta de diploma e atat de nesemnificativa incat merita sa fie cumparata sau mai rau „facuta la comanda”?
Aud mereu discursuri pe la televiziuni, citesc prin ziare si reviste tot felul de articol despre cata mediocritate este in Romania si cat de slab pregatiti sunt absolventii de facultate de astazi s.a.m.d. Le pun si celor care dau aceste interviuri si care scriu aceste articole o intrebare. Ati incercat vreodata sa faceti o ancheta de presa cu privire la traficul de lucrari de diploma? Cred ca pot sa-mi si raspund la intrebarea asta. Bineinteles ca nu! E mai important sa anchetati banale accidente de circulatie fara victime, a n-spea cearta dintr-o familie deja distrusa, violul unei vaci si alte mega-stiri de senzatie.
Ma intreb oare dintre toti cei care scriu si dau interviuri despre mediocritatea din Romania, cati si-au cumparat sau vandut lucrarea de diploma?
Cine stie unde ajungem!
Cand am dat eu licenta, mai auzeam ca sunt unii care vand, dar nu asa, pe net!
In curand vor fi la taraba!
in apropierea sfirsitului de an se umplu budele si peretii caminelor cu anunturi de vinzari lucrari… 🙁 parerea mea e ca invatamantul universitar iesean a inceput sa se duca la vale (de fapt calitatea studentilor, dar fara a generzliza) din momentul in care a inceput sa se intre DOAR pe baza de dosar… bine, ca lucrari se vind de cind lumea si-or sa se mai vinda… din pacate am auzit si de cazuri in care profesori dau lucrari gata facute studentilor… asa ca ce sa te mai miri de „dealer”-i? cam de ra#at treaba, dar se poate controla cumva?
Alex, e greu sa urmaresti lucrarile copiate. De anul trecut noi, la specializarea mktg, FEAA am inceput sa cerem un exemplar electronic al lucrarii. Astfel se pot face niste cautari dupa fraze cheie. Numai ca asta ia timp si oboseala. Apoi mai exista si atentia profului. Eu zic ca un prof trebuie sa fie in stare sa recunoasca o lucrare din anii precedenti, si majoritatea cred ca o fac. Doar ca mai inchid ochii. Trist e ca sunt studenti buni care se prezinta cu lucrari copiate si merg exact pe ideea ca profii o sa treaca cu vederea numai pentru ca au fost studenti buni.
Tocmai am aflat de la Marius Sescu ca tipul si-a inchis site-ul si telefoanele. Cool nu? Inseamna ca blogurile au impact.
prea tare! Ai un impact vizibil si rapid!
Sunt curios in cat timp ii da din nou drumul …
La facultate cred ca atinge apogeul, dar acum se incepe din liceu. Cati trec de bacalaureat cu o nota pe merit? Foarte putini. Pentru ca e incurajata aceasta atitudine. De ce sa fii prost sa inveti si sa muncesti pentru nota obtinuta, cand poti sa furi? Si altii o fac, cat de corect e sa ii lasi sa ti-o ia in fata?
Avem studenti slab pregatiti si vai de capu lor pentru ca nu avem admitere in primul rand si pentru ca din liceu se pleaca cu o asemenea mentalitate. Parintii o incurajeaza, profesorii o incurajeaza, ce mai poti sa ii faci?
E un cerc vicios.
Complet de acord,
Insa hai s apunem problema altfel, ca mai exista si o alta fatada..
Daca profesorii si in special comisiile si-ar face ca lumea treaba, baietii astia ar fi falimentari. Dar daca profesorii sunt mai mult absenti si nu stiu cum sa ajunga mai repede acasa sau sa-si vada de alte treburi in timpul licentei.. aici se ajunge.
Eu vad ce s eintampla la noi la Marketing, ma indoiesc ca ar indrazni cineva sa copieze o licenta.. deci dins tart acesti indivizi sunt de prisos. Prin urmare daca ar fi la fel peste tot, nu ar mai conta ca sunt doritori si prestatori de astfel de servicii.. lucrurile ar fi taiate de la radacina..de unde si trebuie taiate.. de la institutia de invatamanat.
Stimabililor, respect pentru initiativa voastra si pentru toata campania de eliminare a „jegosului”. Nu este normal sa faci din asta e-comerce dar atunci cand stai acasa si iti bate vantul prin buzunare desi esti absolvent de facultate cu un loc de munca din categoria „tre sa’ncepi de jos” intr-o zi iti suna telefonul si o voce suava de blonda disperata (tipicu’ Bourbon, cu buze cu conturul mai inchis la culoare) iti spune, iti dau 10 mil daca imi faci in 3 zile o licenta cu titlul „VMVMVMVMV” e cam greu de refuzat. Are numarul tau de la „o cunostinta comuna”. Ii spui ca trebuie sa te gandesti dar ea iti spune ca peste 3 zile tre’ s-o predea, tu tot tre’ sa te gandesti o zi. In 2 ore deja ai materialele pregatite pt. licenta cu pricina (Google face minuni) si astepti doar confirmarea. O suni a doua zi si vocea ei devine si mai disperata „Zi-mi , fac orice”. Orice inseamna inca 5 mil la cele 10 deja promise. Accepti cu un oftat profund spunand ca tre sa muncesti 48 de ore in continuu. In 5 ore licenta e gata, mai stai o ora sa asezi in pagina asa cum trebuie si pui pe CD. Te intalnesti cu don’shoara, ea da banu’, tu dai CD si gata „poate ne mai intalnim si cu alta ocazie” :D. Uite asa faci 15 mil in cateva ore. Si ce telefon dragut a aparut la Orange, ore imi ajung banii?
Ma bucur sa vad ca se reactioneaza asa impotriva lucrurilor de genul COPIAT. La un moment dat aveam impresia ca toti au atitudinea ‘laissez faire, laissez passer…’ li se pare normal si firesc, si ma lupt cu morile de vant… iar sa refuzi sa dai cuiva sa copie e ‘crima’ si nu invers. Ultimul exemplu din viata mea? Mai mai ca am fost luata la bataie dupa un examen anul trecut pentru ca nu am dat unui individ sa copie!
Draga Anonimule,
1. Data viitoare cand mai postezi trece si tu un nume, altfel commentul tau nu o sa mai fie vizibil.
2. E adevarat ca ofertele sunt tentante, nu zic nu. Dar cand pui 2600 de lucrari la bataie pe care marea majoritate sincer cred ca le-a obtinut prin furt e deja o magarie fara limite. Am deja cunoscuti care si-au regasit lucrarile pe site-ul respectiv. E dea dreptul jegos.
3. Ar trebui sa te gandesti ca acele 10-15 mil pe care le iei de la tanara domnisoara nu o ajuta cu nimic. Lucrarea ei va fi un copy-paste si probabil asta se va vedea de pe Luna. Da, te vor ajuta pe tine sa-ti iei un telefon nou de la Orange insa probabil cu asta vei ramane dupa ce ea va spune tuturor ca si-a luat teapa.
4. Nu am demarat „campania” asta pentru a face rau celui care vinde lucrarile astea ci pentru ca m-am saturat de mediocritate in Romania.
Adrian, nu o spun cu răutate. Dar tu de-abia acum realizezi că în România, vânzarea lucrărilor de diplomă este un lucru practicat de mulţi?
Ai dreptate Mono dar mediocritatea nu este neaparat a miilor de studenti care profita de acest sistem. Nu fac facultate doar cei ai caror parinti intr-adevar nu au posibilitati materiale (dar odata nu „culesul” lucrurile se schimba). Mediocritate este si in randul profesorilor care nu citesc lucrarile. „Nu avem timp”. Daca nu aveti timp haideti sa vedem care este elasticitatea cererii fata de pret. Dublam taxele sa vedem cati studenti vor mai fi. Facultatea nu ar avea decat de castigat. Astfel se va promova competitivitatea intre studenti, valoarea va creste, nu isi vor mai da sa copie la examen pentru ca ar fi intr-o reala competitie pe locurile de la buget.
Ai dreptate Mono dar mediocritatea nu este neaparat a miilor de studenti care profita de acest sistem. Nu fac facultate doar cei ai caror parinti intr-adevar nu au posibilitati materiale (dar odata nu „culesul” lucrurile se schimba). Mediocritate este si in randul profesorilor care nu citesc lucrarile. „Nu avem timp”. Daca nu aveti timp haideti sa vedem care este elasticitatea cererii fata de pret. Dublam taxele sa vedem cati studenti vor mai fi. Facultatea nu ar avea decat de castigat. Astfel se va promova competitivitatea intre studenti, valoarea va creste, nu isi vor mai da sa copie la examen pentru ca ar fi intr-o reala competitie pe locurile de la buget.
Sistemul de acum permite sa termini o facultate fara sa te agiti prea mult, copiind la examene, copiind proiecte… si licenta. As vrea sa vad mai multi exmatriculati (stim bine cati copie intr-o sala de examen).
O sa-mi caut si eu licenta acolo :))
Si „anonim” poate fi un pseudonim.
PS Blonda a trecut cu brio.
Am pierut banii prin legea compensatiei la fel de repede cum i-am castigat si tot nu mi-am luat telefonu’.
Scuze de dublura
Mediocritate din partea profesorilor? Doamne! Tu stii ce inseamna sa citesti de mii de ori acelasi lucru? Poate daca nu ati copia aceleasi shit-uri la partea de teorie si ati face un adevarat literature review asa cum se cere lucrurile ar sta diferit. Ar fi ceva nou si pentru noi si nu ar trebui sa inghitim acelasi rahat in fiecare an. Cum e posibil ca un student care nu a venit deloc la consultatii cu lucrare de licenta sa aiba pretentii ca profesorul sa-i citeasca lucrarea? Ne numim indrumatori dar asta nu inseamna ca trebuie sa inghitim minciunile si nepasarea studentilor pentru ca mai apoi sa ne trezim cu comentarii pe la toate colturile. Daca ma cunosti ar trebui sa stii ca nu fac compromisuri si nici ceilalti colegi ai mei de la mktg. Nu ma intereseaza ce se intampla in alte parti.
Blonda a trecut brio dar tot blonda a ramas, te asigur! In orice caz nu cred ca a terminat specializarea mktg. Cu asta inchei discutia despre FEAA pentru ca in pagina de about am scris ca acest blog nu va avea legatura cu jobul meu.
A zis cineva FEAA? A zis cineva marketing?
Eu nu…
Mono, relax.
Scopul de baza a fost atins! Site-ul e inchis (pana apare http://www.licenta2008.ro, probabil), si poate sunt unii care se gandesc dupa ce au citit pe aici, de 2 ori, daca sa isi ia lucrarea gata facuta!
Nici eu nu prea am dat pe la consultatii, la vremea mea, dar chiar am pus suflet in ce am scris acolo, nu doar copy-paste.
Si a fost ok!
Oricum, eu zic ca in 2 saptamani, daca cineva chiar vrea, isi poate face licenta usor, fara bataie de cap!
Resurse sunt, Internet, biblioteci. Totul este doar sa pui cap la cap informatiile si sa tragi concluzii.
Poate asta e prea greu in Romania, multi nu vor sa gandeasca pe cont propriu!
colegu anonim practica o chestie care se cheama furt..insa e baiat destept..clar mai destept decat cei 5 profesori din comisie care trec licente facute in 5 ore.
Si daca e ceva de facut hais a icnepem d eunde e mai usor..din catedre de la profesori… dupa cum am mai zis cei care fac lucrari de licenta nu sunt vinovatii, nici macar studentii..adevaratii vinovati sunt profesorii pana la urma ei pun o nota ei decid ca studentul sa devina licentiat.
Jegos e sistemul de invatamanat, nu colegul in cauza.
Sebah, colegul anonim e mic copil pe langa ce se intampla de fapt. Eu nu incerc sa iau apararea profesorilor si consider ca examenul de licenta ar trebui sa fie mai dur si mai practic. Din pacate, la momentul actual, studentul este mult prea dezinteresat de continutul lucrarii si prea iresponsabil ca sa-i pese. Astfel, ar trebui sa picam jumatate din studenti la licenta. Asa cum bine ai remarcat, SISTEMUL este cel care ne impiedica.
Si apropo, daca ar citi mai multi colegi de-ai tai blogul si si-ar da seama cine esti te-ar omori cu pietre :))
Mono, ai cam uitat cum erai la varsta lor… Si eu am cumparat un proiect (la info anul II)… dovada ca l-am cumparat, nici nu mai stiu la ce.. aaaa parca Fox.. da, asa e. Si acum nu stiu boaba de Fox. Asta e… daca as fi cumparart proiectul la MPV sau MD, nu eram unde sunt acum…
O lucrarere (proiect) cumparata poate fi foarte usor identificat prin intrebarile de la prezentare. Si, daca folosind metoda „cautare dupa fraze cheie” descoperi ca lucrarea e copiata, dar studentul se descurca foarte bine la prezentare, parerea mea e ca omul e super ok! A stiut sa gestioneze resursele – care stim ca nu includ doar munca, ci si capitalul pentru a obtine maximum de rezultat cu un efort scazut. Daca citind o luracre cumparata a reusit sa retina si sa inteleaga ce este in ea (mecanismele firmei pe care s-a facut studiu de caz) atunci bravo lui. Nu reusesti sa intelegi o firma si un studiu de caz si implicit sa raspunzi la intrebarile comisiei de licenta, daca nu ai habar de cunostinte specifice domeniului.
Si… nu in ultimul rand, selectia se face de fapt dupa lucrarea de licenta. Out there is a jungle… E selectie naturala. Mono, stim suficienti colegi de-ai nostri, de nota 10 (pe eforturile lor) dar care in campul muncii nu au reusit chiar asa de bine. Una e teoria si alta practica. Proiectele de nota 10 facute in biblioteca nu ne ajuta pentru realitatea de pe teren.
Hai ca am scris cam mult. Poate mai continui dupa ce primesc feedback ;). Spor!
stai asa ca nu inteleg.. si de ce nu sunt picati jumatate? daca tot merita sa fie picati?
nu pot sa-ti raspund la intrebarea asta. cum spuneam mai sus. e vina sistemului. 🙂
E vorba de clopotul lui Gaus aici!:)
@Loredana
Nu-i vorba ca nu-s de acord cu a folosi lucrarile sau proiectele anterioare ca sursa de inspiratie. E vorba despre vanzarea lor si despre furtul acestora. E vina celui care cumpara in ultima instanta si daca el nu face nimic sa schimbe situatia asta, selectia naturala de care vorbesti isi va face treaba. Loredana, vorbesti de colegii nostrii de 10 care nu au reusit. As vrea sa-mi dai in particular niste exemple. Si as mai vrea sa vad si colegii nostri care au mers pe proiecte copiate si au ajuns sus. Sincer eu ii vad in niste pozitii de middle management pe care vor putrezi forever and ever. Si asta numai datorita mentalitatii mediocre de copiator si imitator. Lipsa idealurilor inalte si a gandirii strategice ii arunca intr-o mocirla din care nu vor iesi niciodata. Nu mi-o lua in nume de rau si nu-mi spune mie ca am uitat cum eram cand eram student. Nu mi-am cumparat niciodata vreun proiect si mereu am ajuns unde am ajuns pe spatele meu. Nu caut gloria suprema si nici respectul etern din partea colegilor sau a cunoscutilor ci fac asta pentru mine si pentru idealurile pe care le am.
P.S. Nu mi-am vandut niciodata vreun proiect dar pe toate le-am dat colegilor pentru a se folosi de ele ca model sau ca si comparatie.
treaba cu clopotul lui gauss nu o inteleg.. o distributie normala fara asimetrie si o boltire mezocurtica are originea in 5..asta insemna ca jumatate de note sunt peste si jumatate sunt sub..
motivele pentru care sunt promovati peste 90% sunt idioate si tin de sistemul de invatamant. Ministerul acorda finantare pentru absolventi si nu pentru studenti inscrisi.. ca atare facultatea se prostitueaza pentru niste bani..
Daca ar vrea cineva sa se existe o schimbare atunci ar creste taxele si implicit competitivitatea. I n final nu am mai depinde de banii de la buget.
Insa nimeni nu isi doreste cu adevarat asta. Problemele nu tin doar de copiat licente ci de o intreaga ceata de absolventi care nu-s buni de nimic.. insa banii curg asa ca ce rost are sa comentam.
Interesant cum am dat de acest blog…ce mica e lumea..cum voi ati pornit de la faptul ca studentii isi cumpara licentele de unde apuca si la ce s-a ajuns in presa : furt de lucrari de licenta si vandute fara dreptul autorilor…mi-am gasit lucrarea de licenta, muncita de mine pe licenta2007.ro avand cuprinsul facut de mine anul acesta, pe exemplul companiei la care am facut licenta!! IDENTIC!! acum sunt in stadiu de cercetari…am vorbit cu adminul de la firma prin care s-a cumparat site-ul si incerc sa dau de individ care sigur nu se numeste Florin Nistor dar adresa din bacau e in spatele afacerii cu siguranta! azi merg la politie!!! sper ca profesorul coordonator sa-si amintesac de lucrarea mea (sunt sigura ca nu m-a uitat! :P) ca sa putem dovedi cine e autorul de drept al lucrarii!!! merg pana la capat!!
partea cea mai proasta la faza asta … din punctul meu de vedere e ca chiar de trec majoritatea ajungi in fata unui interviu si te trezesti ca mai sunt 2 3 pe acelasi post si sa mai fie si o panarama de asta cand sti ca tu lucrezi la un proiect, licenta etc si vin petarde de astea si se bat cu pumnul in piept ca au o facultate in spate… dar mereu cand ii intreb cum ii cheama fac o mica pauza … ca na uita lumea
Apropo de copiat http://ovidiubufnila.ablog.ro/ pare cunoscut formatul?
Uite ca si Ziarul de Iasi a luat initiativa.
http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/149157.html?cp=1
@Anonim
Formatul de blog al lui Ovidiu Bufnila este unul furnizat de http://www.ablog.ro. Eu folosesc o platforma wordpress 2.3.1. Pot parea asemanatoare dar de fapt nu au nicio legatura una cu alta. Template-ul meu este free pentru oricine (http://www.themeporter.com/) doar ca eu l-am personalizat putin.
Multumit?
Da ce am zis eu ceva de tine? :)) aici am fost rau… sorry
Nu numai ziarul de iasi a luat initiativa (pe care personal l-am sesizat) ci si Cotidianul(in numarul de azi)!! am facut si plangerea la politie!! jos cu toate copy-center-urile!! nu am pretins nici o secunda ca profesorii/lectorii sau asistentii au vreo legatura cu acest caz…nici macar studentii…ei au facut doar greseala de a-si fi listat in oras lucrarea de licenta (cu ce-s vinovati ca nu au o imprimanta acasa?) nici macar nu stiu cati au facut sesizare la politie…eu am dat telefoane peste telefoane, am aflat Ip-uri de servere, acum sunt in cercetare…daca mai este cineva care si-a gasit licenta acolo si vrae sa ii prinda pe hoti ii rog sa ma contacteze pe brindusa.rosca@gmail.com
sper sa nu se supere nimeni ca fac anunturi pe aici…dar incerc sa fac cunoscuta problema in cat mai multe locuri!!
Felicitari Mono pentru impact! Jos palaria!
Impartasesc mai multe din parerile exprimate aici, insa, ca de obicei adevarul este la mijloc.
Cu certitudine daca as fi in locul Brindusei i-as mai da si un sut la… ca sa tina minte si pe viitor.
Insa nu sunt si trebuie sa ma gandesc la situatia mea. Sunt un student nu tocmai exemplar (poate chiar ratat pe alocuri) si asta (vreau sa cred) nu pentru ca nu m-ar duce capul, ci pentru ca nu-mi place. In facultate se face mult mai putina carte decat se face in liceu. N-am intalnit in facultate (am fost pe la 2 facultati) acei profesori care sa fie mentori, care dincolo de o materie obosita, sa te invete sa gandesti ca un om cu studii superioare.
Nu stiu cum sunt profesorii de licenta. Nu stiu cum sunt temele si cat de greu este. Nu stiu ce presupune o lucrare de licenta, insa in conditiile in care facultatile pun „atata” pret pe lucrarile de diploma, de ce ar pune marea majoritate a studentilor care fac facultatea de gura parintilor?!
Sebah, ai dreptate. Rau se taie de la radacina, insa ma tem ca radacina asta e infipta adanc. Atata vreme cat profesorii vor arata cu degetul spre studenti, iar studentii spre profesori, nu se va rezolva nimic.
In acelasi timp, ma intreb cum ar putea pune mana un singur individ pe atatea lucrari de licenta? Ori e prof, ori e copy-center. Nu vad cum ar putea fi un student (singur) implicat in asta.
De asemenea nu i-as blama pe cei care cumpara licente. In categoria lor intra si indivizi exceptionali care nu vad in asta (in licenta) decat un „must do”, iar daca asta se poate face cu minim de efort, de ce nu pana la urma?!
In acelasi timp povestea cu „2-3 pe acelasi loc la un interviu” ma amuza. Eu unul nu mi-as face probleme daca m-am baza pe ce stiu si ce pot. Nu-mi spuneti ca nu toti sunt la fel de increzatori in sine decat mine. Daca nu sunt, problema e la ei, nu la cei care concureaza pe acelasi loc cu ei. Personal ma bucur ca nu se angajeaza pe diploma ci pe cunostinte (sau in cel mai rau caz pe aspectul fizic).
Ca sa revin la „jeg”… nu m-as hazarda in a spune ca romanii sunt jegosi si mediocri pentru ca nu respecta legea drepturilor de autor. Asta pot spune cand vad politisti trecand pe langa indivizi care se kk in curtea teatrului, cand vad politisti „bagand bani” la jocuri electronice sau (ca sa nu ziceti ca am ceva cu politistii) cand vad vatmani / soferi de autobuz care-mi iau numai 1 ron pe bilet (pe care si-l baga in buzunar). acolo e jegul si la oamenii care nu iau atitudine in directia asta.
drepturile de autor sunt incalcate de toti. nu-mi povestiti ca voi ascultati doar muzica pe cd original, ca ultimul film vazut a fost la cinema sau ca lucrarile de diploma pe care le redactati sunt scrise in Office cu licenta (ma refer la cei care nu au primit office-ul la cumpararea pc-ului).
in final o sugestie pt tine, Mono: lateste box-ul asta pentru commenturi ca parca as scrie poezii 😀
Va doresc mult succes!
@Adi
Orice-ai spune sa stii ca mediocritatea e la ea acasa in Romanica. Uita-te in jur si ai sa constati multa mediocritate in orice. Chiar si in arhitectura care ne inconjoara. Vorbim de o tara cu o istorie culturala de invidiat dar care se duce de rapa incet incet. Cui se datoreaza acest lucru? Bineinteles minunatului popor roman care s-a metamorfozat intr-o ceata de indivizi preocupati doar de ziua de maine si nu de anii ce vin.
Povestesti de indivizi exceptionali care vad licenta ca un „must do”. Pai daca sunt atat de tari de ce nu realizeaza licenta asta in doi timpi si trei miscari si apeleaza la un individ de mana a doua care face acasa licente pe banda rulanta. Crezi ca produsul este exceptional? Te asigur ca nu. De asemenea si sustinerea va fi pe masura…
Ce se intampla cu acesti indivizi extraordinari cand ajung in practica? Cei mai multi raman undeva in mediocritate pentru ca gandirea „tre s-o fac si pe asta” nu te duce prea sus. Trust me!
@Mono:
nu am spus ca Romania nu e mediocra, ci doar ca mediocritatea nu vine din dorinta stundentilor de a trece usor peste facultate (in general). Mediocritatea este incurajata de cand se nasc romanii, si daca indraznesti sa spui ceea ce simti/gandesti esti considerat impertinent.
indivizii exceptionali despre care vorbesc… mai bine o las asa. nu cred ca valoarea unui om sta intr-o lucrare de diploma si nu cred ca pe asta ar trebui sa ne bazam cand zicem ca cineva e bun sau nu. indivizii aia exceptionali despre care vorbesc „sunt in campul muncii” cu mult inainte de a fi nevoiti sa predea o lucrare de diploma.
problema e ca multi dintre ei / noi nu stim ce sa alegem dupa bac. in cel mai fericit caz stim un domeniu in care vrem sa activam dar nimic mai mult. indrumare in cariera nu se face decat de catre parinti si stim cu totii cat de subiectiva e asta. apoi ne trezim ca e prea tarziu sa mai schimbam facultatea si… iata-ne… cu 50% (sau peste) dinre stundenti dezamagiti ca au o profesie pe care nu o agreaza.
nu e singura problema… sunt foarte multe. ce ai surprins tu in articolul asta a fost un efect si nu o cauza.
cu siguranta daca as fi prof as privi lucrurile intr-un mod asemanator cu al tau si de asta nu combat cu mai multa inversunare. ma descumpaneste totusi faptul ca, desi esti constient de hibele sistemului, vezi paiul din ochii studentilor.
g’day
Adi, un individ exceptional care face compromisuri nu mai este exceptional. Nu vreau sa ma judeci pentru ca sunt prof. Eu vad mediocritatea si in business. Mereu intalnesc tot felul de directorasi de marketing sau de vanzari care s-au fofilat prin scoala si ale caror obiective sunt numai de ordin pecuniar. Joburile spre care tind sunt descrise doar prin nivelul salariului potential si atat. Spune-mi ca nu e mediocritate cand cineva nu mentioneaza in primele 3 obiective personale, promovarea catre o pozitie de top management. Unii spun ca e greu de ajuns acolo. Tocmai, e greu pentru ca nu crezi ca esti in stare, pentru ca stii ca prin frauda si lene nu ajungi acolo niciodata. Te asigur ca pe masura ce vor trece anii vei vedea ca am dreptate. Nici eu nu am fost un student de 10 pe linie dar nici nu mi-am cumparat proiecte. Sincer cred ca am invatat multe in scoala si nu neaparat chestii legate de materiile predate. Am invatat ca poti sa lupti cu sistemul, ca poti fi cinstit, ca poti sa realizezi ceea ce iti propui daca iti doresti indeajuns de mult asta.
Iti doresc sa realizezi si tu tot ce vrei, dar te asigur ca apeland la jumatati de masura nu vei ajunge departe.
Mica frauda pe care o faci cumparand un proiect evolueaza pana cand ajungi sa-ti formezi o mentalitate si in cel mai bun caz, daca iti dai seama de asta, realizezi ca e prea tarziu si prea dificil ca sa te mai schimbi.
@Mono:
totul din ceea ce ai spus tu mai sus se rezuma la principii, daca nu ai de mic niste principii niste obiective, o sira a spinarii … totul parca nu are sens … sa aiba o oarecare fermitate in ceea ce fac pana si cand merg sa fie ferm, spatele drept sa fluture mainile… asa ca tine:D:D:D 😛 (funny)
oricum „lucrarea de diploma” e un cacat pentru ca facultatea e un cacat si pentru ca nu/ti asigura nici un serviciu de cacat.
asa ca fiind un cacat poate fi comercializat.
@Sarjulica
E adevarat ca nu te nasti cu niste principii solide. Perioada facultatii, si fac precizarea ca e vb de perioada si nu neaparat de facultate, ar trebui sa fie cea in care se formeaza principiile. Daca acum decizi sa-ti ghidezi viata si cariera pe furt si imitatie atunci vei ramane asa. Cred ca la 20 de ani esti indeajuns de matur sa constientizezi ca lucrurile astea iti vor afecta viitorul.
@Cucu
Facultatea nu trebuie sa-ti „asigure” un servici. Ti-l gasesti sigur sau te va gasi el pe tine daca esti indeajuns de bun. Lucrarea de licenta nu este intradevar foarte relevanta pentru ceea ce ai facut in facultate dar asta depinde foarte mult si de modul in care o tratezi pentru ca multi angajatori o folosesc (mai bine zis nota) ca reper. Ma rog, it’s your call!
!Mono
asa e .. nu e ceva onorabil la faza cu copiatul dar nu ai ce face cand un student se izbeste de niste pereti cand el cauta anumite raspunsuri… c’est la vie… depinde de fiecare cum vede lucrurile ce solutii gaseste…
@Cucule
ha ha ha colegu facultatea nu iti ofere un servici nu e o mana intinsa facultatea te invata cum sa gandesti si daca esti interesat de ceva iti arata cum sa gandesti inafara bostanului aluia care ii spui tu cap. Cucu-san the power is in you! (or maybe not)
V-ati gandit poate ca problema aceasta cu plagiatul lucrarilor mai are si o alta cauza? Cum ar fi faptul ca cei care intr-adevar muncesc la proiecte si lucrari nu sunt apreciati, din contra…sunt luati de fraieri chiar de catre cei care ar trebui sa-i indrume…
Luati de fraieri? In ce sens? Oricum, concluzia pe care o trag eu este urmatoarea. „Daca fac proiectul pe bune sunt luat de fraier(a). Hmmm… Ia sa ma apuc eu de facut proiecte pentru altii. Macar castig niste bani.” Dar oare nu o sa fii luat(a) de fraier(a) si de cei care cumpara de la tine? Te las pe tine sa raspunzi.
Apreciez si salut initiativa ta si rezultatul ei dar cu o floare nu se face primavara http://www.lucraridelicenta.as.ro/
e pacat ca in toata discutia asta toate argumentele aduse sunt niste stereotipuri. totul… frustrarile celor care invata cu adevarat, ale celor care ar vrea sa invete dar se tem ca vor fi considerati fraieri, ale celor care nu invata pentru ca nu castiga (aparent) nimic din asta si… in ultimul rand al celor care nu invata pentru ca pur si simplu nu pot sau nu vor.
cred ca discutia trebuie dusa la nivelul urmator. trebuie dusa de la „de ce se intampla?” la „ce putem face ca sa nu se mai intample?”
poate ca ma repet, insa aratatul cu degetul intr-o directie sau alta nu o sa rezolve nimic. ca dovada ca exista inca site-uri care fac un lucru condamnabil (macar de regulile bunului simt).
mono, cu tot respectul pentru ceea ce incerci sa faci, cred ca ar trebui sa-ti asumi rolul de profesor, de mentor, de formator de opinie. nu e suficient sa spui ca „stiu ca sunt unii profesori care fac asta…”, pentru ca nu faci decat sa adancesti rana si mai mult.
imi cer scuze ca mi-am permis sa fac observatia asta in mod public. insa daca incerci sa gasesti solutii, alaturi de oamenii care te susti (si se vede treaba ca nu sunt putini)… trece-ti la fapte.
altfel, cucu are dreptate.
eu ma intreb sincer cata importanta se acorda unei lucrari de licenta in fata unei comisii de licenta….
dam un exemplu … are oare importanta ce este scris in licenta (nu este copiata), daca nu esti imbracat asa de bussiness cum vor profesorii tai, sau mult mai bussiness decat ei dar nu le convine cum arati…
daca profesorul din fata ta este un frustrat care nu suporta cum gandesti si cum arati si la toate prezentarile s-a legat de fata ta, pentru ca de altceva nu putea sa se lege….?
…are vreo importanta lucrarea de licenta in fata unor profesori subiectivi care pur si simplu nu le place de fata ta…?
si ajungi sa iti pui intrebare are rost sa muncesti cateva luni de zile daca ei tot pe subiectivism iti pun nota…?
nu stiu raspunsul…dar imi inkipui ca au reusit sigur sa iti transmita sentimentul de frustrare pe care unii profesori se chinuie din rasputeri sa ti-l transmita.
sper sa scap cat mai repede de asa zisa licenta si de „comisia de fier” si sa NU ajung la concluzia ca oricum nu prea ajuta facultatea asta la nimik.
Eu nu-i condam pe cei care fac lucrari de licenta pentru a le vinde ci pe cei care cumpara. La urma urmei depun un efort si sunt platiti este si asta o sursa de venit , dar mai rau este ca sunt profesori unviersitari care vand lucrari de licenta , stiu pe cineva care a cumparat lucrarea de licenta cu 200 euro de la profesorul indrumator . Daca profesorii fac asa la ce sa ne asteptam de la acesti studenti care vand lucrari de licenta ……
bai fratilor totul trece prin stomac.toti incearca sa traiasca
sal lume. eu va spun atat, la bac colegii mei copiau ca in codru, la facultate se face la fel, daca esti baiat destept faci orice prof si uite asa treci cu nota mare, fara restante si integralist.Pe cand tocilarii grupei, nu stiu aia ce e distractia, stau inchisi in camera de camin sa invete si peste 4 ani ii vezi si vand in piata.Tu ca ai fost mai smecher esti director la o banca sau ai o functie banoasa;) deci paradoxul zilei noastre.
as fi curios la ce banca e director alex 🙂
nu c-as apara tagma vanzatorilor/cumparatorilor de „licențe” dar…ce se cere in ghidul de licenta e un pic exagerat.
daca mai ai si alte probleme besides facultate plus un prof indrumator pe care nu-l prea doare de lucrarea ta, poti fi tentat sa apelezi la asa ceva.
nu putem avea toti calitati de cercetator.cine e sincer recunoaste ca raportat la ce se cere in acel ghid marea majoritate a notelor de la licenta sunt umflate.
mai sunt razlet si comisii care tin seama cu strictete de ghid si ii ard la note pe ghiniosti 😛 am avut parte de una si m-a convins ca locul meu nu e la master chiar daca este foarte in voga ideea ca trebuie neaparat sa ai si „master”.
las pe cei priceputi sa se ocupe de cercetare, locul meu e in meandrele concretului.
p.s. bursa de doctorand e 7 milioane nu 22..circula legende prin feaa ca profii ar fi putred de bogati, de-asta am zis ca e bine sa infirm