Aseara pe cand ma intorceam acasa am observat ca am ceva in cutia postala. Banuiam ca trebuie sa fie niscaiva materiale publicitare si cum sunt in cautare de cateceva mereu am hotarat sa deschid lacatelul. Evident publicitate! Le-am luat si m-am carat pe scari in sus visand la un dush fierbinte si o bere in fata televizorului la Champions League.
Odata ajuns sus, dushuit si asezat comod in fata TV-ului, imi arunc ochii si pe cele 2 cataloage primite in posta. Dedeman si Praktiker … si dintr-o data simt miros de strategie. Cum se face ca primesc in aceeasi zi in posta cataloage de la 2 magazine de acelasi tip? E clar ca poate fi o coincidenta. Dar daca nu e … Imediat ma gandesc la razboiul care are loc in cutia mea postala. Oferte care se bat intre ele, gresie, sanitare, mobila, etc., toate inghesuite intr-o cutie de 10X20x5 cm. Ma intreb oare acest razboi e doar o rafuiala intamplatoare sau e chiar o lupta in toata regula? In ambele cazuri situatia este cat se poate de interesanta. Nu stiu daca cei care se ocupa cu distribuirea cataloagelor isi spioneaza concurenta intr-atat incat sa afle care este traseul si zilele de distributie ale concurentei. Dar daca o fac atunci felicitarile mele! Ganditi-va la un mod mai bun de a da prilejul consumatorului sa compare ofertele! Mie unul, mi se pare o strategie foarte buna, asta bineinteles daca ea exista si nu e vorba doar de o coincidenta. Daca ai pret mai bun si gama mai diversificata atunci sigur vei avea de castigat din razboiul cutiilor postale! Practic trebuie doar sa urmaresti un curier si sa-ti notezi traseul. Mi se pare bestial!
Este, intr-adevar:). Dar asta presupune sa te diferentiezi prin ceva. Sa ai siguranta ca esti mai bun. Ca tu vei fi ales. Ca e in avantajul tau sa fii comparat. Interesant subiect. Felicitari, Mono!:)
Am ajuns din greseala pe blogul tau si pot sa zic ca am zabovit mai mult decat imi permite timpul… Interesant blog. Voi mai trece pe aici.
Apropo de ce ai scris in acest post, nu prea cred ca gandesc atat de strategic mailingul Praktiker si Dedeaman. Asta ar insemna, ca cel care urmareste concurenta, fie el Praktiker sau Dedeman, sa stie dinainte de a face catalogul de oferta (oferta, creatie, dtp, tipar), ce oferta va face concurenta si in functie de asta sa isi faca el o oferta mai buna astfel incat sa fie sigur ca nu este dezavantajat de o alaturare de acest gen. Cam complicat nu? Si asta ar presupune si existenta unui informator in tabara concurentei…Eu, sincer, cred ca e doar o intamplare si ca la momentul asta marketingul din majoritatea firmelor este mult mai superficial. Asta si din propria experienta o zic. Eu sunt tot din Bacau, dar de cativa ani locuiesc in B si lucrez pe creatie intr-o agentie de publicitate. Si am intalniri cu departamente de marketing… Si mi-as dori sa gandeasca cum zici tu, dar la ora actuala, ce zici tu e utopic!
Nu zic ca nu e complicat dar nu e irealizabil. Apropo de oameni in tabara concurentei … stiu cel putin un caz in care doua firme se spioneaza reciproc prin intermediul unor secretare cu acces la prea multe date.
Oricum ofertele nu-s foarte diferite si produsele pe care le vand sunt aproape similare. De cele mai multe ori sunt aceeasi producatori. Doar discutam despre retaileri din segmentul casa si gradina si nu sunt prea multi.
Sunt aproape sigur ca e o intamplare dar imi place sa cred ca unii ar putea trage o concluzie si ar putea actiona in sensul asta citind acest post. 🙂
da Mono, poti crede multe, insa eu consider ca e doar o coincidanta… teoretic ce zici tu e perfect valabil… insa treaba asta implica spionajul intregii strategii economic – ceea ce mi se pare putin probabil. presupun ca ei au deja facut catalogul (fiind companii respectabile pe piata) deja pentru a doua jumatate a lunii martie…
dar sunt sigur ca timpul o sa rezolve dilema asta … asteptam cu infrigurare luna viitoare sa vedem daca tot in aceeasi zi (sau ,ma rog, la o diferenta destul de mica) apar cataloagele 🙂
numai bine!
mi se pare ca va complicati un pic. de ce treubie sa urmaresti curierul concurentei, sa iti notezi traseul acestuia si sa i-l comunici curierului tau? oare nu e mai simplu sa te duci la curierul concurentei si sa-l platesti sa distribuie ofertele simultan? in cazul in care curierul nu este chiar firma respectiva (mi-e greu sa cred ca Dedeman are oameni special angajati pentru a distribui oferte) nu vad ce ar putea impiedica afacerea…
de la primele randuri citite eu ma gandeam la alta explicatie… care vad ca nu a aparut in discutie.
adi s-a apropiat de ideea mea, dar:
daca nu e coincidenta eu as miza cel mai mult pe strategia „geniala” a firmei de mailing.(furnizorul celor 2 companii).
in loc sa faca 2 drumuri, si-a organizat distribuirea astfel incat sa livrese simultan cataloagele.
Intr-adevar, tind sa fiu de acord cu alex. E mai degraba o strategie a echipei de distributie.
Cat despre Dedeman, se promoveaza destul de masiv in aceasta perioada pentru ca si-a schimbat si logo.
Foarte ciudata si nesanatoasa dupa parerea mea, strategia acestei companii, A trecut prin multe campanii, toate diferite intre ele. De la ciocanul si cuiul, la fanteziile sotiei.
What’s next?
mDA. ASA E RASPUNSUL CORECT E STRATEGIA FIRMEI DE DISTRIBUTIER CARE NU VROIA SA PLATEASCA OAMENII LA 2 DRUMURI SI ATUNCI II PLATESTE LA 1 SI JUMATATE. BRAVO LUI CA A REUSIT SA PUNA MANA PE CONTRACTE…
Campania cu fanteziile sotiei a fost una din cele mai reusite campanii ale lui 2007. A fost foarte bine integrata atat pe promotii cat si in online si PR. Din punctul meu de vedere Dedeman s-a descurcat binisor in comunicare anul trecut. Cat despre schimbarea de identitate … nu ma pronunt. Il las pe Mironescu (http://mironescu.blogspot.com) sa ne spuna cateceva. 🙂
Da… si eu cred ca e, mai degraba, o „strategie” a curierului. Personal cunosc un astfel de „curier” care distribuie, in acelasi timp, facturi telefonice, oferte de sisteme de purificare a apei si fluturasi despre ceva magazin de pantofi… 🙂
si ca sa intaresc prezumtia mea legata de distribuitor,
azi in toate casutele de posta din blocul prietenei mele am gasit catalogul Praktiker plus un ziar (cred) de 6 pagini. „Curierul de Iasi”.
Intr-adevar, campania cu fanteziile mi s-a parut excelenta. Chiar daca la acea vreme multa lume a blamat-o,catalogand-o chiar misogina.
Ce mai e de remarcat la campania de acum, e mesajul ce apare pe toate billboardurile. Ne-am schimbat logo…etc
Chiar e o strategie de comunicare ce mi se pare eficienta.
E interesant de urmarit ce va fi in continuare.
as zice ca baietii au gandit mult mai simplu decat ar parea la prima vedere.eu unul tind sa cred in coincidenta pentru ca nu am vazut pana in momentul de fata un „razboi” intre cele doua firme.si nu cred asta isi doresc.ei sunt cei mai cunoscuti.sau intins frumos fara prea multe chinuri mai in toata Moldova(axandu-ne pe coltul nostru de tarishoara) fapt care arata ca nu se „ating”…inca. iar dedeman ma facut sa cred ca prin campaniile sale arata ca poate, nu ne cheama la el, nu trage de om.pur si simplu ne spune ca este prezent si ca putem sa-l vizitam.cum zicea si ciprian…ramane de vazut.
Am lucrat la o firma de distributie si cunosc destul de bine piata de drop-mail (asa i se mai spune distributiei neadresate). Din cate stiu ambele companii au acelasi furnizor pentru distributia pliantelor (cel putin in toamna asa era). Este o practica obisnuita sa se distribuie in acelasi timp mai multe pliante, cataloage, ziare chiar si de la companii concurente. Iar asta pentru ca lanturile de supermagazine nu sunt dispuse sa platesca pentru exclusivitate.
Insa, e mai putin important ca au fost distribuite in acelasi timp, cel mai important lucru este ca le-ai primit in cutia postala. Pentru ca se intampla si invers. De exemplu, la Galati o firma se ocupa de distributia Billa si Carrefour. Numai ca pliantele ajung pe camp. Poze gasiti la
http://picasaweb.google.com/sidex.galati/DistributieGalati
Apropo de Galati…sa stii Florin ca distributia pentru Billa este facuta de catre acea firma, dar materialele promotionale ale lor ajung in acelasi timp cu Kaufland (magazinele fiind situate si la o distanta maxima de 100 de m). In plus nu stiu daca ati vazut pana acuma cum se face distributia reala a materialelor, spre exemplu pentru Kaufland se intalnesc cam 5-6 oameni care au materialele (pe o banca de langa parcul Copou) si se impart materialele intre ei in vazul lumii, deci m-as mira sa existe spioni, daca lucrurile se fac cu atata transparenta.
corespondenta nesolicitata nu se numeste spam? cu asta mi-ar fi placut sa incepi articolul.
sunt zile in care-mi gasesc corespondenta PE cutia postala pentru ca nu mai e loc de junk „publicitar”. am un amic care si-a mai facut o cutie special pt. reclame. intre noi fie vorba, le arunca asa cum le primeste…
nu stiu cat e vb despre strategie cat s-ar putea sa fie vb despre o simpla coincidenta avand in vedere faptul ca la dedeman catalogul apare o data la 3 saptamani iar la praktiker o data la 2 saptamani.
iar despre ideea de a imparti cataloagele in aceleasi zone tre sa te gandesti ca si ei cand s-au gandit sa le imparta au impartit iasul pe zone: atatea merg in alexandru, atatea in tatarasi, atatea in nicolina, etc… si s-ar putea sa stai intr-o zona interesanta pt ambii combatanti si de aceea ….
pot sa vorbesc in calitate de coordonator….marile firmele isi editeaza cataloagele cam in acelas timp si apeleaza la aceas firma pt distributia lor,ambele cataloage sunt date promoterului din ratiuni practice(sa nu faca de 2 x un traseu)…deci fara spionaj, fara strategii:)
nu e vorba de strategie, o acceasi firma a luat distribuirea pentru ambele magazine. ai noroc insa daca le-ai primit in cutie, de multe ori le gasesti aruncate pe jos in scara, la intrere in scara sau mai rau la gunoi sau pe tarlale. am un prieten care se ocupa cu asta si mi-a povestit multe de am ramas uimit …