Weekendul trecut am ajuns din intamplare la cinema si-am vazut Argo. Un film al lui Ben Affleck, cu Ben Affleck al carui mare fan nu sunt. Habar n-aveam la ce film merg si va spun sincer ca m-am dus cu inima stransa si cu gandul ca s-ar putea sa nu-mi placa. Si mi-a placut. Mi-a placut pentru ca m-a tinut in suspans si pentru ca desi intuiam finalul, tot am stat mai incordat ca niciodata. Si cred ca feelingul a fost general din moment ce la final am putut remarca o reactie colectiva in sala. Nu va spun despre ce e vorba pentru ca e bun filmul si merita vazut.
Postul nu e o recenzie a filmului, ci reprezinta baza unei teorii conspirationiste cu multe legaturi in lumea marketingului, pe care o lansez cu aceasta ocazie. Ok, here goes. Argo este un film despre un caz celebru in istoria contemporana. E vorba despre asaltul ambasadei SUA din Iran din 1980 si tinerea drept ostatici a membrilor personalului din ambasada. De fapt e mai mult vorba despre 6 persoane care reusesc sa fuga din ambasada exact in momentul asaltului si se refugiaza in casa ambasadorului canadian. Toata intriga o reprezinta modalitatea gasita de serviciile secrete americane prin care cei 6 vor fi recuperati si scosi din Iran inainte sa fie prinsi. Totul e o cursa contracronometru pe care merita s-o urmariti.
Bun, iata si ideea pe care o lansez. Filmul e clar despre o victorie a americanilor asupra iranienilor. O victorie fara varsare de sange, fara lupte, fara impuscaturi. O victorie vicleana pe care nici macar nu si-au asumat-o pana acum ceva timp. Toata tarasenia a fost prezentata la momentul respectiv ca fiind isprava canadienilor. Iarasi bun. Modul in care sunt scosi oamenii din tara este sub pretextul filmarilor pentru un SF si ei trec drept canadieni. Dar filmul nu exista, n-a existat niciodata. De altfel si tagline-ul pentru Argo este: The movie was fake, the mission was real.
Acum sa ne intoarcem la teoria mea. Argo apare acum, intr-un context foarte incordat, este dezgropata o poveste despre care nimeni nu stia si dintr-o data bang, succes. Perioada de fata, dominata de alegerile prezindetiale din USA (stiu ca s-au terminat, stiu ca a iesit Obama, dar filmul a fost lansat inainte la ei) este o perioada in care se discuta destul de puternic despre prezenta armatei USA in tarile din Orientul Mijlociu. Opinia publica americana este impartita intre cei care cred ca e benefica si cei care se opun si militeaza pentru intoarcerea acasa a militarilor americani. Romney anunta planuri belicoase, tipice republicanilor, Obama vrea sa fie mai pasnic si se mandreste cu retragerea din Iraq, prinderea lui Osama si tranzitia catre predarea puterii in Afganistan. Totusi, amandoi vorbesc despre situatia din Iran. Romney vrea sa atace, Obama cauta alte variante.
Si-acum intriga mea. Considerati intamplatoare desecretizarea informatiilor despre misiunea CIA din 80-81 de la Teheran si aparitia filmului? Dar lansarea in aceasta perioada? Oare nu cumva totul are legatura cu situatia actuala? Cam ce efect credeti ca are asupra americanului de rand, a votantului care judeca simplu. Evident, primul efect este USA i-a „batut” pe iranieni. Dar cum? Nu prin forta, ci prin istetime. Deci situatia actuala poate fi si ea rezolvata altfel decat prin forta. I-am „invins” atunci, ii putem „invinge” si acum. Here’s your strategy. Normal, iranienii nu mai sunt asa de naivi, primitivi in ceea ce priveste tehnica s.a.m.d. Discutam despre o tara de detine si fabrica focoase nucleare, asa ca misiunea e mai dificila decat cea de atunci dar nici USA nu mai regizeaza filme ca sa scoata ostatici din Iran.
Nu-i impiedica nimeni insa sa faca filme de propaganda. Acum ca o fi o chestie ce face parte din strategia lui Obama, sau e pur si simplu o coincidenta, va las sa pe voi sa decideti. Eu doar am aruncat pastila. Ramane sa vedem cat de efervescenta va fi. Judecati insa si prin prisma marketingului, a tehnicilor de influentare a consumatorului (n.r. votantului americani sau pur si simplu cetateanului american). E faina ideea. Si pe final va las cu intrebarea: cat de popular credeti ca va deveni salutul „Argo fuck yourself” printre americani daca vor actiona pana la urma in Iran? 😛
Scrie un comentariu!