In urma cu ceva timp anuntam pe facebook ca sunt in cautarea unui apartament deoarece vreau sa ma mut. Am petrecut suficient timp in apartamentul in care locuiesc acum si vreau sa trec la ceva mai spatios. Am avut parte de multe reactii cand am pus anuntul si pot sa spun ca m-am mirat putin. Stiam ca social media functioneaza dar nu ma asteptam sa aiba un asa impact. N-am gasit inca apartament dar nici nu pot sa spun ca am dat curs multor oferte pe care le-am primit la momentul respectiv pentru ca intre timp mi-am schimbat putin strategia. Am ales sa astept pana vin banii pe apartamentul pe care il am acum si apoi cu cash-ul (ma rog, cu contul 🙂 ) la indemana sa am o putere de influentare mai mare, stiind ca dezvoltatorii dar nu numai, au mare nevoie de bani lichizi si ofera discount-uri celor ce ofera avansuri consistente.
Anyway, acum vreau sa reincep cautarile mai abitir ca data trecuta si am ales sa folosesc din nou social media dar si o alta metoda in paralel. Am botezat-o „metoda administratorul” dupa modelul DNA sau Politia Romana. 🙂 Strategiile sunt simple:
– social media: voi scrie un articol pe blog, il voi sharui pe facebook/twitter si voi astepa sa vad ce oferte/informatii primesc. am un avantaj pentru ca am vazut ca data trecuta a mers.
– metoda administratorul: voi merge la asociatiile de proprietari si voi lasa carti de vizita impreuna cu informatii cu privire la ceea ce caut si la banii pe care pot sa-i ofer, plus promisiunea unei recompense la cumparare, pentru motivare.
Sunt curios daca social media a ajuns la un nivel suficient de puternic de interactiune si raspandire de informatii incat sa gasesc in final ceea ce caut. In mod normal as vrea sa evit sa lucrez cu agentii imobiliare pentru ca nu vreau sa platesc un comision care mi se pare prea mare pentru serviciile prestate dar in conditiile in care cineva ma oferteaza din partea uneia, ar fi decent sa calculeze un comision care sa se incadreze in bugetul pe care eu il pun la dispozitie. Not a penny more! Asadar, iata ce caut!
Doresc sa cumpar in Iasi un apartament cu 2-3 camere, decomandat, intr-un bloc cu structura pe cadre, etaj de la 2 in sus, cu centrala proprie (de preferat din 2008 incoace), cu ferestre din pvc si geam termopan. Pentru varianta aceasta sunt dispus sa ofer 42.000 euro pentru 2 camere si 50.000 euro pentru 3 camere. Daca prezinta si alte imbunatatiri cum ar fi: renovat pereti, gresie+faianta (de preferat modele noi), tamplarie interioara schimbata, balcon inchis cu PVC si termopan si bucatarie utilata si mobilata (electrocasnice mai noi de 2010) urc ofertele la 45.000 pentru 2 camere si 55.000 pentru 3 camere. Ar mai fi o mentiune de facut. Zonele care ma intereseaza sunt (in ordinea prioritatii): Pacurari, Alexandru cel Bun (pana la Zimbru), Nicolina (pana la Biserica catolica), Tatarasi, Bucium. In alte zone ma intereseaza numai daca sunt superoferte!
Cam asta ar fi! Declar competitia deschisa si sunt tare curios care metoda va fi mai de ajutor. Wish me luck!
Sursa foto: www.sandiegobeachbroker.com
Andreea Vornicu a zis
Ei bine, da! Are efect. Multi din bransa incep sa invete ca au nevoie de promovare in online, ca au nevoie de social media sa fie cunoscuti, si cei mai ambitiosi s-au apucat de documentat vis-a-vis de ingredientele necesare si tot ansamblul; altii mai curajosi, au inceput sa si plateasca oameni care asta fac (publicitate online). Anyway, au inteles ca lumea cauta si vinde acum si pe retelele de socializare. Administrez un portal pe partea asta http://www.cauta-imobiliare.ro si ieri un colaborator din Iasi mi-a spus ca uimitor, multe tranzactii le-a incheiat prin intermediul Facebook, desi nu s-a ocupat de promovare pe partea asta.
Acestea fiind spuse, succes in gasirea unei oferte convenabile si sunt convinsa ca functioneaza „online house hunting”.
Daca te ajuta…
http://www.cauta-imobiliare.ro/judetul.php?judet=IASI
sau la fel o echipa din Iasi care a invatat ca „promovarea face bine”:
http://www.imobile-iasi.ro/
http://www.interimobiliare.ro/
Adrian Monoranu a zis
@Andreea Vornicu: Multumesc pentru sugestii. O sa iau in calcul variantele oferite de tine.
Emilian Tarcan a zis
Buna ziua,
Am citit articolul Dumneavoastra si suntem interesati sa colaboram pentru a va ghida cu rabdare prin „hatisul” imobiar iesean.
In ceea ce priveste onorariile percepute va asigur ca nu sunt exegerate si sunt calculate functie de timp rezevat si performanta obtinuta.
In masura in care va sunt necesare informatii despre oferte potrivite solicitarii Dumneavoastra va asiguram de intreaga noastra disponibilitate!
Good luck!
E.T.
Adrian Monoranu a zis
@Emilian Tarcan: Stimate domnule Tarcan. Reticenta mea de a lucra cu agentiile vine in urma unor experiente negative din trecut. Am avut mereu sentimentul ca imi sunt „bagate pe gat” niste apartamente pe care nu mi le doream, apoi mi s-a intamplat destul de des sa vad acelasi apartament cu mai multe agentii si apoi m-am trezit in impasuri de gen „bun si eu cu cine il cumpar pentru ca am contract de vizionare cu toti”. In fine, aceste lucruri s-au intamplat in urma cu aproape 10 ani si poate ca a mai evoluat putin si consultanta imobiliara, desi din spusele apropiatilor care au mai avut contact recent cu zona se pare ca nu e chiar asa. Asa cum am scris si in articol, daca vreun agent vrea sa ma contacteze il rog sa calculeze in avans cuantumul comisionului perceput si sa-l includa in suma pe care eu sunt dispus sa o platesc.