Voiam sa scriu articolul acesta inca de acum o saptamana, dar m-am tot gandit daca sau nu sa deschid subiectul pentru ca sigur vor fi pareri impartite. Dar pana la urma despre asta e vorba cand scrii un blog. Sa-ti asumi si comentariile care iti contesta opiniile. Am gasit lipita pe usa blocului o hartie prin care primaria Iasi ne informeaza pe noi locatarii, ca ni se pune la dispozitie „material saditor” (n.r. seminte si lastari de arbusti, gard viu si alte plante) pentru a ne amenaja spatiul verde din jurul cladirii. La o prima vedere pare sa fie o idee buna. Pana la urma noi, locatarii, suntem in egala masura responsabili de cum arata imobilul in care locuim, spatiul din jurul acestuia si indirect de fata orasului in care locuim.
Dar daca analizam mai in profunzime problema, lucrurile stau un pic diferit. Strabatand la pas orice oras din Romania, mai ales zonele cartierelor rezidentiale, observam ca fiecare bloc arata acum diferit fata de cel de langa, si fiecare petec de pamant este amenajat la fel de diferit. Gasim tot felul de spatii ingradite cu tot felul de plante sau garduri, unele mai aerisite, altele pe care se ingramadesc zeci de arbusti ca sa nu le spun boscheti, copaci crescuti fix in dreptul geamurilor care impiedica lumina sa intre in apartamente si tot asa mai departe. Totul este extrem de haotic. Iar in acest context, in care nu exista nicio norma de amenajare urbanistica, primaria vine cu ideea de a pune la dispozitia cetatenilor, gratuit, material saditor. Va dati seama ce avant vor prinde unii si cum vor planta alti copaci si boscheti in fata blocurilor creand un haos si mai mare. Poate sunt eu diferit dar nu cred ca sunt singurul pe care il deranjeaza vizual acest haos. Poate sunt singurul care apreciaza un spatiu aerisit, cu gazon si arbusti toaletati si plantati cu cap in asa fel incat sa se dezvolte frumos si sa nu blocheze accesul luminii naturale in casa.
Culmea e ca insasi primaria Iasului a trecut incepand de anul trecut la reamenajarea parcurilor si spatiilor verzi prin eliminarea arbustilor fara sens si plantarea de gazon. Si acum parcurile si spatiile verzi mentionate arata ceva mai bine. De ce tocmai acum cand parca se schimba ceva, trebuie sa puna la dispozitia cetatenilor acest material saditor care va fi folosit fara nicio noima pentru a crea si mai mult haos in jurul cladirilor. De ce nu se creeaza un standard de amenajare mai intai? Nu e atat de dificil sa angajezi niste peisagisti care sa conceapa aceste standarde in asa fel incat spatiile acestea sa arate cat de cat unitar.
Stiati ca in Franta de pilda, exista competitii intre localitati in ceea ce priveste amenajarea spatiilor verzi? Si daca ati calatorit cu masina sau cu un autobuz/autocar poate ati remarcat acele placute cu 2-3-4 flori desenate sub indicatorul cu numele localitatii. Ei bine, acele flori reprezinta nota acordate localitatii pentru modul in care si-a amenajat spatiile verzi. Hai ca se poate si la noi! Dar Doamne fereste sa facem competitii intre scari de bloc ca iese cu totul altceva. 🙂
Sursa foto: www.totb.ro
Multumesc, dar in zilele toride de vara, decat sa ma topesc de cald impreuna cu iarba din Palas si cu cea plina de rahati de caine din cartierele unde s-a incercat gazonul, prefer de o mie de ori copacii chiar si prost toaletati din Nicolina.
Este bine ca macar se contribuie in vreun fel la amenajarea zonei, astfel incat sa o priveliste mai placuta si poate chiar sa ofere nitel mai putin aer proaspat. La mine nici vorba de asa ceva. Au fost cativa boscheti mai micut si verzi care erau totusi o pata de culoare, acum e gol, pustiu si se vede foarte urat.