Cum sa-ti alegi primul job? E o intrebare la care multi tineri daca ar sti raspunsul, probabil ar face alegeri mult mai bune. Poate nu s-ar arunca cu capul inainte catre prima oferta care li se pune in fata. Din pacate la noi nu prea se face consiliere in acest sens. Si tocmai de aceea marea majoritate a tinerilor, fie ca discutam despre absolventi de liceu, de studenti sau de absolventi de facultate, ajung sa ocupe pozitii care presupun activitati care nu le provoaca niciun fel de placere. Din acest motiv, pot spune ca acestor oameni cel mai mare rau pe care li-l poti faci este sa-i trimiti la serviciu.
Ieri discutam despre subiectul acesta cu un amic. Imi spunea ca i se pare ca toti angajatii lui sunt cei mai mari ciclisti, maratonisti, pictori, bucatari etc. si jobul pe care il au la el in companie ii tine din treaba. Este posibil sa fie chiar asa. Poate oamenii chiar au aceste pasiuni. Dar intrebarea este, de ce mai au joburi care nu le plac? Si raspunsul a venit foarte firesc. Pentru ca isi doresc bani de fapt. Pentru ca au impresia ca banii sunt cei care le permit sa practice ciclismul, alpinismul, alergarea, pictura, arta culinara sau orice alta pasiune.
Pentru ca anumite joburi te atrag in capcana banilor si a stilului de viata consumerist. Iar in momentul in care doar achizitia de bunuri te face fericit, inseamna ca trebuie sa schimbi ceva in viata ta. Trust me, I’ve been there. Din fericire mi-am dat seama relativ repede si am inceput sa imi cheltui banii pe calatorii pentru ca asta imi place sa fac. Si asta ma aduce de fapt la subiectul initial al articolului.
Primul job ar trebui sa fie intotdeauna un job care se suprapune cu pasiunea ta. Sunt doua mari probleme totusi care fac alegerea aceasta foarte dificila. Prima e ca cei mai multi tineri din Romania nu stiu concret ceea ce le place sa faca. Majoritatea nici nu s-au gandit vreodata la asta. Iar daca au facut-o, n-au ajuns la vreo concluzie (despre asta o sa vorbesc in articolul imediat urmator, pinkie promise!). A doua problema e ca aceste joburi care urmaresc pasiunile nu sunt cele mai banoase. Acesta nu este insa un lucru rau iar motivul e unul foarte simplu: ar trebui sa fii fericit ca faci ceea ce iti place, nu ca primesti o suma de bani care te poate deturna de la pasiunea adevarata. Banii vor veni in timp.
E timp in viata sa ajungi sa te stresezi cu tot felul de probleme de la munca. La inceput e bine sa experimentezi, sa-ti lasi timp sa gresesti. Stiu, suna idealist si pentru a trai in ziua de azi ai nevoie de bani. Societatea te preseaza, grupul de prieteni te preseaza, parintii te preseaza, stiu e foarte greu sa elimini aceasta presiune. Dar daca mai stiu ceva, este ca atunci cand faci ce-ti place, lucrurile au tendinta sa se aseze de la sine. Si iti spun si de ce. Pentru ca toata lumea cauta oameni care sa munceasca din pasiune. Iar atunci cand o faci, „se vede pe tine” lucrul acesta. Entuziasmul si pasiunea sunt extrem de importante la un interviu, poate mai importante pentru unii angajatori decat experienta.
Principala preocupare a unui tanar ar trebui sa fie aceea de a deveni in scurt timp foarte bun pe un domeniu anume. Iar acel domeniu trebuie sa fie strans legat de pasiunea lui principala. Pentru ca numai asta te poate motiva cu adevarat sa devii mai bun, cel mai bun! Banii reprezinta o motivatie falsa si foarte periculoasa. Ajungem din nou la partea consumerista, iar pentru tineri pericolul este urias. A fi prizonierul banilor sau mai rau al ratelor la banca este o mare greseala, mai ales la o varsta frageda.
De asemenea o greseala, cel putin din punctul meu de vedere, este sa te arunci din prima intr-o corporatie. Multi tineri se bucura cand prind joburi in corporatii pentru ca se gandesc ca acolo vor avansa si vor ajunge cu totii manageri. Dar intrebarea mea este cati ajung de fapt sa progreseze, si mai important, in ce ritm. Multi vor fi inghititi pur si simplu de colectiv si se vor pierde intr-o multime. Sigur, nu toate corporatiile-s la fel, unele sunt chiar employee friendly, investesc in angajati si fac tot posibilul ca acestia sa fie multumiti. Dar chiar sunt multumiti? Oare un team building la munte din cand in cand, o lectie de cooking sau un abonament la sala ii fac multumiti? A doua zi nu se intorc tot la acelasi job care nu le provoaca placere?
Cati dintre cei care lucreaza in corporatii o fac cu pasiune? Si cati dintre cei care spun da sunt 100% sinceri cu ei insisi in primul rand (promit ca scriu si despre asta un articol in viitorul apropiat)? De asta auzim atat de des povestile alea de succes care incep cu „noi doi lucram intr-o corporatie, eram manageri, si la un moment dat ne-am bagat picioarele si am decis sa facem noi niste bere/cafea/mici/cozonaci/fete de perna/biciclete/etc”. Bineinteles ca o sa spuneti ca au putut sa inceapa business-urile astea hedonistice cu banii castigati in corporatii. Pe bune? Ia puneti-le aceasta intrebare sa vedeti daca-i asa?
Primul job este si o experienta traumatizanta uneori, dar daca alegi sa faci ceva ce iti place cu adevarat, atunci chiar daca va fi un esec, va fi o experienta din care vei invata! Si te va ajuta in viitor sa intelegi ceea ce trebuie sa faci pentru a nu mai avea astfel de traume. Esti tanar, traumele astea trec, nu te stresa, mergi mai departe pe drumul pasiunii tale si o sa-ti fie bine. Ai incredere in ceea ce poti face!
[…] pasiunea lor. Si prea multa lume face o diferentiere abrupta intre job si pasiune. Scriam in postul anterior despre rolul pasiunii in alegerea primului job si cum ne influenteaza aceasta alegere mai departe […]