Recent, o primarie de sector din Bucuresti a dat publicitatii un nou regulament ce prevede modul in care poate fi facuta promovarea brandurilor in outdoor pe raza sectorului respectiv. Regulamentul contine mai multe capitole dar mie mi-a atras atentia in special capitolul 5. Sectiunea II din capitolul respectiv vorbeste despre amplasarea mijloacelor de publicitate pe domeniul public. Am parcurs articolele de acolo si cred, personal, ca regulile sunt de bun simt. Mi-as dori sa fie implementate si in Iasi. Mai ales ca acum, devenind impingator de carut de bebe, uneori imi e foarte dificil sa ma strecor pe trotuar printre panouri si totemuri.
Totusi, subiectul nu este amplasarea acestor mijloace publicitare, cu care sunt in mare de acord. Ci o serie de precizari din sectiunea I a aceluiasi capitol. Mai precis punctele 6 – 12 care definesc aspecte precum coloritul, fonturile si dimensiunile materialelor publicitare. Nu stiu cine a facut aceste reguli, nu stiu daca s-au consultat cu specialisti in identitate de brand sau publicitate dar unele reguli de acolo vor crea probleme si cred ca vor fi dificil de implementat.
Desi sunt de acord cu unele dintre acestea, totusi mi se pare gresit sa impui unui brand sa foloseasca anumite culori sau fonturi in conditiile in care acestea nu sunt definite in manualul de identitate al acestuia. Mai mult decat atat, diferentierea e un element important in marketing si mi se pare ca aceste reguli pot crea o oarecare uniformizare ceea ce reprezinta un obstacol in calea diferentierii. Sunt de parere ca un astfel de regulament poate crea un precedent destul de periculos pentru branduri, pentru Primarii si pentru colaborarea dintre acestea.
E normal sa avem norme, insa acestea nu trebuie sa limiteze necesitatea de exprimare a brandurilor. Sunt de acord cu limitarile in materie de pozitionare a materialelor publicitare si cu cele legate de dimensiuni. Insa regulile care conduc la uniformizari sunt nesanatoase.
Thumb Photo by Bram Naus on Unsplash
Scrie un comentariu!