Visul oricarui barbat spun ei … As zice ca-i cel mult visul oricarui barbat din target. Si nu sunt sigur ca e tocmai adevarat. Conceptul de complicitate masculina care se vrea continuat in noul spot mi se pare un pic diluat (intocmai ca si berea despre care se vorbeste – dar asta e o parere personala). Ziua barbatului a fost un hit dar la fel ca orice slagar vremea sa a cam apus. Mi se pare ca resuscitarea ideii prin spotul de fata se face cu un voltaj cam mic in padele. E adevarat ca spotul e plin de barbati care se pare ca tin o adunare in secret. Prezenta „berologului” e intampinata cu mare respect si consideratie. Trusa cu instrumentele specifice „berologiei” este si ea prezenta desi nimeni nu a mai vazut asaceva. Tenta de autenticitate aduce un aer de seriozitate complicitatii masculine insa ceea ce ma starneste pe mine e sloganul.
Unii ar putea spune ca imi place sa caut nod in papura si ca e un spot foarte bun. Nu spun ca nu e un spot bun. Substratul strategic ma cam racaie un pic. De fapt mi-a dat de gandit inca din momentul lansarii ideii de complicitate masculina. OK, inteleg ideea dar consider ca lipseste segmentarea sau pozitionarea. Pare a fi o bere pentru toti barbatii, ceea ce in mod cert nu este. De altfel, consider ca pozitionarea aceasta pe consumatorul universal de bere de sex masculin (vezi ideile gen „ziua barbatului” sau „visul oricarui barbat”) este una mult prea vaga. In timp ce concurenta incearca destul de temeinic sa aduca pe piata concepte clare de diferentiere, Bergenbier adopta un concept de universalizare. Si e clar ca in segmentul berilor diferentele sunt clare. Chiar si in cadrul Inbev (compania posesoare a brandului Bergenbier) exista pozitionari clare pe alte segmente. Bergenbier este undeva in mainstream spre middle – mainstream si totusi mesajele sunt mult prea cuprinzatoare. As zice ca singurul semn care ma face sa identific berea in cauza cu segmentul din care face parte o reprezinta personajele din spot si simplitatea discutiilor. In rest, mi se pare ca strategii s-au ostenit prea mult in realizarea ultimului spot.
In final spun ca cei de la Inbev ar trebui sa fie un pic mai atenti la amploarea pe care o dau brandului Bergenbier. Chiar daca diferentierea se face pe celelalte branduri, eu cred ca exista riscul unei canibalizari la nivel de cote de piata. Bergenbier se transforma intr-o vedeta la nivel de InBev si nu stiu daca asta e tocmai ceea ce iti poti dori cand mai ai in portofoliu Stella Artois, Becks, Lowenbrau si altele.
Later edit: Cand spun vedeta, nu ma refer la vanzari, pentru ca e clar ca Bergenbier se vinde cel mai bine. E vorba de incadrarea pe un alt segment. Cred ca exista sanse sa fure un pic din cota de piata a lui Becks desi aici se poate lucra la nivel de merchandising si pozitionare in Horeca.
Poate unii se asteptau sa comentez mai mult spotul dar nu sunt multe de reprosat. Strategia de comunicare mi s-a parut un pic mai interesanta vis-a-vis de pozitionarea brandului. Exista pericol de shifting in opinia mea. Urmeaza sa vad si opiniile voastre. 😀
mie unul mi se pare un spot realizat destul de bine … bere = barbati = prieteni = spuma de 2 degete in halba. Ideea cu robinetul e buna spun eu, chiar nu prea am ce reprosa spotului. Poate ca o prezenta feminina (invidioasa) facea spotul mai interesant si il indeparta de ideea de gashca gay.
Idee de complicitate masculina nu pare sa se regaseasca in noul spot Bergenbier. Simplul fapt ca sunt adunati niste barbati intr-o camera nu inseamna nimic… niic macar umorul specific Bergenbier nu mai e la locul lui
Nu a observat nimeni ca la „show” apar si tipe? :)) E foarte tare spotul (parerea mea de necunoscatoare), iar ideea cu berea care curge la robinet e geniala.Cat despre „visul oricarui barbat”…se refera…probabil..la bautorii de bere care si-ar dori un astfel de cadou de la CET(?!), nu neaparat la cei bautori de Bergenbier, desi asa nu ar mai avea sens…intr-adevar, parca nu se leaga ceva aici.
bere, bere…dar campania Coca-Cola cu fabrica de fericire?…ce e de spus despre ea? 🙂 reclama inainte de reclama propiu-zisa, acu reclama cu doar primul episod din filmuletul pe care ei il „promoveaza” pe toate posturile si pe site-ul http://www.fabricadefericire.ro/happiness_factory/ …..pe site e tot filmuletul…simpatic site-ul….am si un fel de joc-eu drept angajat al fabricii de fericire….interesanta abordare..ink ma gandesc ce urmaresc ei cu aceasta campanie…:-?
a! si cat despre berea direct de la robinet….tare spotu….fratioru’ meu, recent major, a zis cand a vazut spotu, citez : „de ar fi adevarat…8->” :))
da barbatii ( din categoria 18 – 25 ani ) viseaza la astfel de „ciushmele” ale fericirii.
cat despre fabrica de fericire sincer SUX … [ citez de pe http://blog.iasi4u.ro ]
[…]o perioada destul de lunga am fost stresat cu o reclama stupida ce vroia sa induca suspans in dragul nostru public telespectator … fabrica de fericire and coca cola … si m-am gandit ce naiba!? suspans …… un produs nou? un concurs nou ? ce poate sa fie… mare tam tam a fost anuntata aparitia ” fabricii de fericire ” pe 18.01 la 20:30 e peste tot …. frate si intru si eu pe website-ul lor … si nah ma uit si eu ca omul si ce vad ? hmm … cateva animale stupide care dupa parerea mea sunt cam copiate din toate animatiile de pana acum … si pe deasupra animaloaiele alea sunt si urate in spume … in fine … noi sa fim sanatosi[…]
Mono, sunt de acord cu tine ca Bergenbier este vedeta inbev dar de aici si pana la a-l urca in premium este cale lunga. In primul rand cred ca ar trebui observat pe strada cine bea bergenbier….personal,de multe ori am confundat aceste persoane cu consumatorii economici. E adevarat comunicarea e de nota 10 (nu degeaba a luat atatea premii)dar produsul tot mainstream ramane.
” consumatorii economici ” adica in studenti 🙂
*Ce brand si prin ce categorie de produs ar putea sa canibalizeze Brb?
**Tind sa cred ca mainstream-ul pe piata berii din ro. se coaguleaza mai mult pe segmentul low, si ceva middle pe anumite categorii de produs.
***Spotul nou, e nou ca si executie. Ma indoiesc ca vor darama repede ceea ce au construit cu atatea bugete. In primul rand au creat un concept: complicitate masculina.
in acelasi timp, nu exista om respectabil de publicitate care sa nu fi vazut spotul asta: http://www.youtube.com/watch?v=bRqFPAKQ7WU
da, executiile difera, dar e fix acelasi concept, the neverending beer, visul de aur al barbatului. daca in spotul american se subliniaza masiv calitatea berii de a alunga monotonia (sic!), la bergenbier ce sa inteleg? ca romanul nu bea bere de la robinet decat certificata de un „berolog” ? (cuvantul berolog e o glumitza buna, am gustat-o)
Ce zici tu este interesant, Mono. Si mie mi se pare ciudat faptul ca nu au fost luate in calcul aceste aspecte de ordin strategic.