Se pare ca in ultima vreme scriu numai despre bere. Culmea e ca nu mai sunt asa un mare fan al acestei bauturi dupa ce am trecut de 25 de ani, am devenit prea sedentar si implicit am constatat ca ma ingras de la ea. Cred ca ceea ce ma face sa scriu despre bere este faptul ca e una din cele mai dinamice piete din Romania si din lume pentru ca alte cateva miliarde de bautori de oameni nu gandesc ca mine. 🙂
Brandul de azi (mai degraba de saptamana asta) este Carlsberg. Va intrebati, oare ce-ar mai fi de zis despre Carlsberg. E un brand foarte puternic cu o comunicare integrata si unitara foarte buna de ceva vreme incoace si absolut toate spoturile sunt foarte bune. Nu am decat cuvinte de lauda despre Carlsberg si tocmai de aceea nu o sa critic nimic si nici nu o sa pun nimic la indoiala. Stiu, o sa ziceti ca nu am farmec, dar … am considerat ca e timpul sa prezint si un exemplu de strategie de marketing si pozitionare geniala. Si am ales Carlsberg. Probabil cea mai buna bere din lume cu probabil cea mai buna pozitionare din lume. Imediat o sa va spun si de ce. Pentru ca toti se chinuie sa comunice sus si tare ca sunt cei mai buni, numero uno, el mejor, il piu grande, etc. si oricat de mult s-ar chinui au mai mult de pierdut. Din doua motive.
1. Intotdeauna va veni imediat cineva care va spune ca de fapt el este numarul 1.
2. Cand te declari cel mai bun trebuie sa pastrezi niste standarde ridicate, altfel consumatorii vor fugi catre cel de la punctul nr. 1.
Multi s-au intrebat, probabil, de ce nu comunica simplu „Carlsberg = the best beer in the world!” Le e frica de imposibilitatea pastrarii standardelor de calitate si de servire, le e frica de concurenta, … cine stie? Poate ca da, poate ca nu! Cert e ca se creeaza aceasta senzatie de free will a consumatorului. E ca un fel de membru intr-un juriu format din milioane de bautori de bere si care isi realizeaza singur si nestingherit un top al preferintelor. Carcotasii spun ca te indeamna sa faci comparatii si ca asta nu e tocmai sanatos pentru cota de piata. Eu ii contrazic si imi sustin afirmatia prin faptul ca e absolut aberant sa crezi ca fiecare membru din „juriu” te va pozitiona pe primul loc. Tocmai de aceea nu spun decat „probably the best”.
Enjoy your beer ladies and gentlemen!
Probabil berea pentru toate varstele :)… Astazi la mall era o babutza la vreo 80 de ani cred cu tigara in gura si Carlsberg-ul in mana 🙂
… cand am vazut reclama era intr-un local si cu sonorul la minim si eram vreo 7 persoane si toti au zis ca seamana cu un episod din Road runner … oricum toti eram dupa cateva beri
… am remarcat cu totii ca in ultima vreme, chiar daca e vreme rece afara ne vorbesti de bere … pentru studentii din camine e ok … e cald in camera si ni se usuca gura din cand in cand si insemnarile tale au efecte asupra portofelului … Plinutza de Bucegi e cea mai cautata 😛 … studentii tin la promotiile la bere
Probably the best beer in the world! – sloganul meu favorit 🙂
Si eu cred ca nu e deloc intamplator acel „probabil” …si nici izvorat din vreo teama, ci cum ziceai…dintr-o strategie f bine gandita.
si totusi, nu o fi acel „probabil” fuga de responsabilitate (de a fi cel mai bun), sau simpla dorinta de a fi altfel sau, pur si simplu reactia sincera si naturala a unui patron (director, CEO, CMO etc.) cu bun simt si umor?
cam far-fetched, insa cat de usor ne-ar mai fi sa alegem daca toti ar face uz de „probabil”?
@Adi
Sa stii ca intradevar nu sunt singurii care se folosesc de aceasta tehnica. Cei de la Land Rover obisnuiau sa foloseasca aceeasi strategie. Chiar vazusem un print mai demult in care un jeep Land Rover era prezentat pe un lac inghetat in rolul unui patinator care primea note. Catch-ul e ca nu primise numai note de 10. 🙂
Asa e. Nu sunt singuri,Mono. Ce mai fac cei de la pizzeria Mamma Mia din Iasi?:) „Probably the best pizza in the town/city”. Nu?:) Nu stiu cat e de fair-play, dar se pare ca merge.
Si eu am o parere buna despre Carlsberg.
Si cind eram io mai mic era si clubul Arena cu „Probably the best club in town”… si citi altii… da’ se poarta, nu-i bai!
cu siguranta e o strategie bine gandita….oricum e o bere de calitate si cu campanii de promovare puse la punct pana la cel mai mic detaliu…salutari
probabil pentru ca cea-mai-buna-bere nici nu exista, ci niste cele-mai-bune-beri mai mici, dupa caz:
cea mai buna bere ieftina, cea mai buna bere din localul x, cea mai buna bere Pilsen, cea mai buna bere cu peste 7% alcool, cea mai buna bere bruna, cea mai buna bere nefiltrata, cea mai buna bere fermentata la temperatura joasa, cea mai buna bere proasta etc…
era o pilda cu aroma de banc:
in localitatea zet vine un croitor si-si deschide o pravalie cu firma: „cel mai bun croitor din lume”. la scurta vreme apare si concurenta, care se instaleaza alaturi cu firma „cel mai bun croitor din acest oras”. vestea se duce suficient de departe cat sa apara si-al treilea pretendent. pe-a carui firma va scrie firesc, natural, „cel mai bun croitor de pe strada asta”…
asa si cu megiesii nostri, ba „regele berii din Romania”, ba „berea germana nr. 1 in lume”…
ba cea mai probabila bere din lume… evident ca nu doare pe nimeni gura sa strige ca-i cel mai bun, mai ales ca exista atatea tipuri de beri (ale, lager, lambic etc), asa ca o fac cu totii. o proba de inteligenta, ca-n cazul celui de-al treilea croitor, poate fi salvatoare (pana la jumatatea secolului XIX, cand apareau Carlsberg sau Pilsner, secretul „perfectiunii”- fermentarea la temperatura joasa – fusese pazit cu mare habotnicie de bavarezi….
Sloganul in cauza a ramas neschimbat din 1973, cand l-au nascocit cei de la Saatchi and Saatchi. Nu l-au schimbat pt. ca, probabil, e cel mai bun dintre cele posibile. Perfect pentru ca e …nitel ciobit intr-un colt (conform retetei cubului lui Nichita…): ironic si autoironic…
Wow! Tocmai cautam anumite informatii despre brandul carlsberg in general si spoturile sale publicitare, pentru a face un proiect la facultate si, am dat de articolul acesta. Ce bine, chiar mi-a fost de ajutor! Si de cine este scris, tocmai de prezentatorul IMTO! 🙂